Categories: SocialUltima ora

Banatul si-a luat ramas bun de la inteleptul si intelegatorul mitropolit Nicolae / FOTO

Zi grea miercuri, pentru timișoreni. Unii și-au plâns mitropolitul, alții au petrecut zeci de minute în traficul blocat din centrul orașului. Dr. Nicolae Corneanu, mitropolitul Banatului în ultima jumătate de secol, și-a găsit odihna în cripta ierarhilor de sub catedrală, la capătul unei slujbe oficiate de Patriarhul Daniel.

Încă de dimineață, orașul a fost împânzit de echipaje de poliție, iar traficul spre centrul Timișoarei a dat semne de sufocare puțin după ora 8. Autobuzele de pe linia 33 deja circulau deviat pe splaiul Tudor Vladimirescu, iar coada de mașina spre Catedrala începea din Piața Maria. Ulterior, accesul pe Podul Traian a fost închis pentru toată lumea, iar redirecționarea mașinilor a dus la ambuteiaje din care toți șoferii au ieșit cu nervii întinși. Între timp, la Catedrala Mitropolitană, credincioșii începeau să aglomereze stranele, iar balcoanele erau deja pline cu trei ore înainte de începerea slujbei de îngropăciune. Încet-încet, lăcașul de cult s-a aglomerat și, dacă în timpul liturghiei s-a mai putut respira, pe măsura ce se apropia ora 11, în catedrală aproape că nu mai puteai arunca un ac. Aceeași înghesuială și în fața bisericii, unde polițiștii au oprit de tot traficul, pentru ca oamenii să poată sta și pe carosabil. Cei care n-au putut intra au urmărit slujba pe ecranul de mari dimensiuni amplasat în fața catedralei.

Slujba oficiată de Patriarhul Daniel a durat aproape două ceasuri, timp în care unora dintre credincioși li s-a făcut rău, fiind nevoie și de intervenția medicilor de pe Ambulanță. Preotul vicar Ionel Popescu a fost cel care a citit necrologul Mitropolitului Banatului, „înțeleptul și înțelegătorul Nicolae Corneanu”. Născut pe 21 noiembrie, ziua Intrării în Biserică a Maicii Domnului, dr. Nicolae Corneanu a fost așezat spre odihna veșnică pe 1 octombrie, ziua Acoperământului Maicii Domnului. Sicriul modest a fost scos din catedrală de membrii gărzii de onoare a Batalionului Mircea, fiind preluat apoi de preoți. Cortegiul funerar a înconjurat o dată lăcașul de cult, sicriul fiind depus apoi în cripta special amenajată din subsolul Catedralei Mitropolitane. Nu înainte ca soldații să tragă câteva salve, în semn de respect. Mitropolitul Nicolae al Banatului a fost înmormântat cu Sfânta Evanghelie, crucea și cârja arhierească pe care le-a folosit în timpul vieții. La Timișoara urmează 40 de zile de doliu, iar după cel mult alte 20 de zile Sinodul BOR va trebui să aleagă un nou mitropolit al Banatului.

Invalid Displayed Gallery

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Simonis și Fritz au ajuns la un consens. PNL pare să fi fost de acord

Așa cum deBanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…

12 ore ago

CSM Lugoj a terminat anul 2024 în forţă, cu o victorie categorică

Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…

12 ore ago

A furat dintr-o maşină parcată în Brestovăţ! Unde l-au prins poliţiştii

La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…

14 ore ago

ABA Banat investește 29 de milioane de lei în consolidarea și reprofilarea malurilor râului Timiș

Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…

16 ore ago

Geaba Bolojan! După un ostaş în fruntea ţării, PNL propune un şomer în fruntea ţării

La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…

16 ore ago