Categories: PoliticieniUltima ora

Teodor Melescanu: Daca ajung presedinte, Victor Ponta ramane premier

Teodor Meleșcanu, unul dintre candidații la alegerile prezidențiale din acest an, a făcut o vizită fulger la Timișoara. Fostul șef al SIE preferă să ducă o campanie diferită de cea a contracandidaților, fără mici, bere și discursuri ipocrite. El a explicat, pentru deBanat, care sunt planurile sale pentru România, de ce a ales că candideze și care sunt avantajele sale.

Experiența politică, dar și în servicii a lui Teodor Meleșcanu nu poate fi contestată, iar acesta este și unul dintre motivele pentru care a decis să candideze la președinție. „Prin experiența mea și prin funcția pe care o ocupam am remarcat că România se află într-o perioadă foarte delicată a dezvoltării sale și din punct de vedere intern, dar mai ales din punct de vedere extern. Am realizat că, în aceste condiții, în materie de relații externe, rolul președintelui devine crucial. Vă spun cu toată modestia că niciunul dintre cei care și-au depus candidaturile nu este în măsură să îndeplinească o asemenea funcție în materie de politică externă”, a spus fostul ministru de Externe al României.

În ceea ce privește politica externă, Meleșcanu vrea să lucreze pe două fonduri principale. În primul rând, dorește o consolidare a unui parteneriat strategic cu SUA, dar și să rezolve problemelor dintre România și Republica Moldova. „Este foarte important. Noi nici acum nu suntem în stare să vorbim aceeași limbă când vine vorba de Republica Moldova. Unii vorbesc de unire, alții spun că nu ne trebuie unire. Dacă discuțiile acestea ar fi la nivelul străzii am mai înțelege, dar ele apar la cel mai înalt nivel statal”, spune Meleșcanu.

Teodor Meleșcanu a creionat și portretele contracandidaților săi. Victor Ponta este lipsit de experiență, în timp ce Klaus Iohannis este incapabil să comunice și este „candidatul de serviciu”, care a încercat să obțină toate funcțiile politice puse la bătaie, dar a rămas mereu în stadiul de candidat. Fostul șef al SIE nu-și poate imagina însă o țară condusă de Monica Macovei sau de Elena Udrea. Nu pentru că n-ar fi competente, ci pentru că sunt figuri „foarte contestate”. Cele două fac o greșeală majoră: „Prin mesajele pe care le transmit își propun să continue același tip de relație prezidențială, nu de reprezentant al românilor, ci stăpân al românilor”. Candidatul la președinție vede însă și două mari calități ale celor două: Udrea este ambițioasă, în timp ce Macovei a reușit să își creeze o campanie interesantă.

Meleșcanu a vorbit și despre motivul pentru care ar trebui să fie votat. „Timișorenii, ca și mulți alți cetățeni din România, merită un președinte de care să fie mândri, nu un președinte care să îi pună în dificultate când vorbește cineva de țara lor. Eu sunt un om care, prin întreaga mea activitate, am dovedit că pot să reprezint cu cinste România. Timișorenii au și ei dreptul să aibă un președinte de care să fie mândri și pe care să-l respecte. Nu un președinte care să se țină de bancuri, glume sau scandaluri”. Meleșcanu știe și cine va fi premier în cazul în care va ajunge președinte. „Spre deosebire de alți candidați, nu am nici cea mai mică intenție să recurg la soluții imorale, să fac sau să desfac majorități, să mă implic în activitățile partidelor politice. Primul ministru este emanația unei majorități parlamentare legitim construite prin votul populației. Nu se pune problema, ca președinte ales, să încep să fac alte majorități. (…) Pentru mine România are prim-ministru, pe Victor Ponta. Dacă majoritatea decide altceva voi colabora cu oricine”, spune acesta. Teodor Meleșcanu nu vrea însă să vorbească despre candidatul pe care l-ar putea susține în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Asta, pentru că încă nu a luat în calcul o astfel de ipoteză.

Share
Published by
Dariana Bratu

Recent Posts

Sejur de şapte zile în insula Zakynthos, cu As Tour Timişoara

Agenţia As Tour Timişoara vă propune, în perioada 16-23 iunie, o vacanţă de vis, în…

3 ore ago

Primul tramvai Bozankaya, din seria galbenă, în drum spre Timișoara. E în vamă!

Primul tramvai din noul lot de 17, produse de turcii de la Bozankaya pentru Timișoara,…

19 ore ago

Timişoara predă o lecţie de rugby ofensiv pe terenul echipei din Baia Mare

Derbiul campionatului în Liga Naţională de rugby s-a desfăşurat pe Arena Zimbrilor, acolo unde Ştiinţa…

19 ore ago

Alfred Simonis și UDMR sunt cap de listă pe buletinele de vot pentru județ

Biroul Electoral de Circumscripție Județean Timiș a efectuat tragerea la sorți pentru stabilirea ordinii în…

19 ore ago

Eveniment aşteptat de tineretul Timişoarei: Zilele Studenţilor vine cu multe concerte, proiecţii de film şi surprize

Se anunţă zile spectaculoase săptămâna viitoare în oraşul de pe Bega, odată cu desfăşurarea unui…

20 de ore ago

Dumbrăviţa a tremurat puternic, dar a obţinut punctul care o menţine în Liga 2

Final incendiar la Dumbrăviţa, unde echipa gazdă a trecut prin mari emoţii, dar va continua…

21 de ore ago