„Ne pare rău, dar…” – așa începe scrisoarea primită de EcoStuff România din partea Guinness World Records. Podul de pet-uri nu a intrat în Cartea Recordurilor din motive strict tehnice: „materialul trimis nu arată modul în care au fost numărate pet-urile”, respectiv „structura nu a fost realizată dintr-o singură bucată, existând acea deschidere la mijloc”.
După luni de muncă, ceea ce ar fi trebuit să fie mai mare pod de pet-uri din lume a fost montat pe Bega în luna iulie. Odată finalizat, EcoStuff Romania, organizația care a avut ideea realizării acestuia, a depus toate documentele necesare pentru ca inedita construcție să intre în Cartea Recordurilor. Au urmat alte luni de așteptare și, în final, o mare dezamăgire. Cei de la Guinness World Records au anunțat că recordul nu poate fi omologat. „EcoStuff a trimis documentația completă, arătând clar și modalitatea de numărare și punând la dispoziția GWR – Guinness World Records sute de fotografii din timpul construirii modulelor, inclusiv fotografii cu fiecare dintre cele 76 de gabioane în parte, cu fiecare strat de pet-uri separat, la rezoluție mare, tocmai pentru a putea fi verificate”, au transmis reprezentanții EcoStuff.
Timișorenii sunt foarte dezamăgiți și spun că au fost mai multe neclarități în răspunsul de la GWR. În primul rând, GWR a declarat că există posibilitatea creării unei noi categorii de recorduri, având în vedere că podul de la Timișoara era unul atipic. Existau, pe de altă parte, două alte categorii la care acesta putea fi încadrat: „Largest plastic bottle structure” și „Largest plastic bottle sculpture”. În cazul primei categorii există un record din Lituania pentru un brad de Crăciun de peste 40.000 de funduri de sticlă de plastic. Pentru a doua există un record de 43.296 sticle de plastic, obținut de un pod plutitor din Italia. Podul de la Timișoara a fost construit din peste 100.000 de pet-uri.
„O altă nemulțumire este legată de lipsa de profesionalism a reprezentanților GWR care au analizat propunerea. Răspunsul pentru doborârea unui record existent (cazul de față) trebuia să vină în maximum șase săptămâni, adică cel târziu în 15 septembrie, iar cel pentru stabilirea unui record nou (categorie nouă), cel pe care îl așteptam de fapt, trebuia sa vină în maximum 12 săptămâni, adică în 27 octombrie. Organizatorii au primit însă răspunsul după aproape 15 săptămâni, în 12 noiembrie. În plus am primit două e-mail-uri total diferite, unul dintre ele referitor la proiectul «cu.podu», iar celălalt, venit de fapt primul, de la același reprezentant GWR, se referea la un proiect realizat din… paie. Pe de altă parte, noi nu am plătit cei 6.000 de euro pentru a aduce un reprezentant GWR în Timișoara. Poate de aici și lipsa de interes manifestată…”, au mai spus cei de la EcoStuff.
Invalid Displayed Gallery
Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…
Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…
Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa,…
Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara - TIMPARK anunță…
Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un…
Meteorologii au actualizat avertizările şi anunţă că vremea să înrăutăţeşte începând de joi noapte, fiind…