Categories: Primăria Timişoara

Primaria nu e banca, deci reabilitarea cladirilor istorice pe bani de la bugetul local ar putea fi ilegala

Programul municipalității de ajutorare a proprietarilor de clădiri istorice interesați să reabiliteze aceste imobile e… în pom. La aproape un an de la lansarea lui, primarul Nicolae Robu spune că legea e ambiguă și că nu vrea să aibă surprize de la Curtea de Conturi. El cere acum ajutorul parlamentarilor.

Parlamentarii de Timiș sunt invitați vineri, la primărie, la o discuție cu primarul Nicolae Robu. Acesta are în vedere două lucruri punctuale, legate de modificarea Codului Fiscal și despre legislația referitoare la reabilitarea clădirilor istorice care sunt în proprietate privată. Primăria a constatat că legea e ambiguă și îi pune în pericol programul de renovare a imobilelor din centrul orașului. Primăria alocă, în acest an, 4,5 milioane de lei de la bugetul local, pentru proprietarii de clădiri istorice interesați să le reabiliteze. Proiectul prevede plata integrală, de către primărie, a costurilor reabilitării imobilelor care intră în program, urmând ca, ulterior, să recupereze de la proprietari 80% din sumă, pe o perioadă de zece ani, în baza unor contracte de finanţare şi a constituirii unei garanţii imobiliare asupra clădirii. Primarul Nicolae Robu a declarat, marți, că nu e foarte sigur că acest proiect este… 100% legal. „Legislația existentă pe această speță creează probleme, am primit semnale că nu e corect să contribuim cu acea cotă de 20%, dar și că nu ar fi în regulă să avansăm noi banii și să-o recuperăm pe parcursul a zece ani. Legislația este ambiguă, am dori să le cerem parlamentarilor să facă amendamente astfel încât să nu mai fie nimic interpretabil”, spune edilul.

Conform lui Robu, programul nu este sistat. „Noi nu ne oprim, sperăm însă ca modificarea să se facă, pentru că nu este de interes doar pentru Timișoara, ci pentru ca în toată România să se poate face reabilitări de clădiri istorice cu bani de la bugetul local”, susține edilul. Acesta nu a putut preciza foarte clar care ar fi problemele, dar admite că, pe undeva, există „bau-baul” Curții de Conturi. „Părerile juriștilor sunt împărțite, dar nu vreau ca, după niște ani, să vină Curtea de Conturi și să constate că nu este legal, deși legea nu s-a schimbat. Așa cum e formulată legea acum, se poate aduce reproșul că Primăria Timișoara s-a comportat ca o bancă”, a mai spus Robu. Conform unor surse din primărie, juriștii acestei instituții spun că este legală cota parte pe care o poate avansa municipalitatea. Problema este însă că legea nu spune negru pe alb procedura prin care pot fi recuperați banii de la proprietari. Întâlnirea cu parlamentarii de Timiș va avea loc vineri, de la ora 13, la primărie.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

A furat dintr-o maşină parcată în Brestovăţ! Unde l-au prins poliţiştii

La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…

41 de minute ago

ABA Banat investește 29 de milioane de lei în consolidarea și reprofilarea malurilor râului Timiș

Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…

3 ore ago

Geaba Bolojan! După un ostaş în fruntea ţării, PNL propune un şomer în fruntea ţării

La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…

3 ore ago

La Timișoara continuă modernizarea rețelei de termoficare a orașului

13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…

3 ore ago

Doi jucători străini vin la SCM USV via Constanţa

Campioana națională de rugby, SCM USV Timișoara, și-a asigurat serviciile a doi jucători de la…

3 ore ago

Din această săptămână putem zbura direct între Timișoara și Dubai

Una dintre cele mai solicitate destinații aeriene din ultima perioadă din România, va avea o…

4 ore ago