Categories: Zâmbete amare

Si BOR a pierdut alegerile! Dar acolo nu se discuta de-o primenire

Pe 16 noiembrie nu doar PSD și Victor Ponta au pierdut alegerile prezidențiale, ci și Biserica Ortodoxă Română. Sub coordonarea lui Daniel Ciobotea, BOR a intrat în campanie cu toate resursele umane și de altă natură pe care le deține de partea lui Ponta. Dacă la PSD se fac analize peste analize, se vorbește iar despre reformarea partidului (a câta oară?), cei din BOR stau ca porcul în păpușoi, de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat. Or, cred că ar fi normal ca șefii BOR să ofere o explicație vizavi de implicarea mai mult decât grețoasă în cursa electorală. Fie și pentru faptul că poporul a votat masiv împotriva candidatului sprijinit de liderii Bisericii. Să fi venit cei din fruntea BOR și să fi spus: „Am sprijinit un trepăduș iresponsabil fiindcă e român verde și ortodox de-al nostru, nu un neamț lutheran”. Sau: „L-am susținut pe Ponta fiindcă e derbedeu, dar e derbedeul nostru, plus că ne umple de bani pentru ajutorul dat”.

Dacă ar fi cât de cât responsabili și nu le-ar fi gândul doar la bani, catedrale faraonice sau mașini luxoase, alegerile din 16 noiembrie ar cam trebui să le dea de gândit liderilor BOR. S-a văzut că, dincolo de sondajele de opinie în care românii afirmă că au încredere în Biserică, se pare că, în realitate, lucrurile stau cu totul altfel. (Cu sondajele există o problemă, încrederea în Biserică fiind confundată mai degrabă cu încrederea în Dumnezeu, decât în așa-zișii lui slujitori ai Domnului). Iar realitatea spune că românii au dat cu flit nu doar PSD, ci și Bisericii Ortodoxe. Sau, mai corect spus, liderilor acesteia.

De fapt, românii nu mai au încredere în acești lideri. Și nici aceștia din urmă nu fac nimic pentru a recâștiga încrederea românilor. Anchilozată în dogmă și trecut, BOR este cea mai nereformată instituție din România. Asta, pe partea spirituală, dacă putem spune așa. Fiindcă pe latura lumească, BOR funcționează exemplar ca o companie transnațională, cu diferența că nu plătește impozite la stat. Dacă pe partea spirituală nu s-a remarcat cu nimic, trebuie lăudat spiritul antreprenorial al lui CEO Daniel Ciobotea, unul dintre cei mai bogați români. Afacerile BOR sunt înfloritoare, ele nerecunoscând deloc criza. Patriarhia produce orice: alcool, vin, cherestea, lumânări, posturi radio și TV, ace, brice și carice etc. De asemenea patronează zeci de mii de hectare de păduri și terenuri agricole.

În fapt, după 1990, două mari și tari griji a avut BOR. Nu, nu e vorba de-a aduce alinare oamenilor, de-a coborî printre ei (nu din Mercedesuri și cu straie de mii de euro), de-a construi case pentru bătrâni și orfani, adăposturi sociale etc. Nu, prima grijă a fost să facă bani și să adune cât mai multe averi. Chestiune în mare rezolvată! A doua mare grijă a înalților prelați a fost să scape de Legea CNSAS, de a nu le fi publicate dosarele de colaboratori ai Securității. De altfel, oamenii bisericii reprezintă singura categorie socială exceptată de la această lege. Și fiindcă e clar că BOR nu se poate reforma din interior, poate ar trebui ca această reformă necesară să pornească dinspre exterior. Iar un prim lucru ar fi ca Legea deconspirării foștilor colaboratori ai Securității să se aplice și ierarhilor BOR. În mod normal, ei ar trebui în primul rând să-și dorească acest lucru, dacă ar aspira la o curățenie morală în rândul lor. În al doilea rând, dacă tot au apucături lumești, se bagă în politică și sunt foarte tari în business, poate ar trebui impozitate și afacerile de milioane și milioane de euro ale BOR. De dragul concurenței loiale măcar. Că oricum, de dragul afacerilor, BOR s-a îndepărat foarte mult de oameni.

P.S. Patriarhul Daniel a fost desemnat cetățean de onoare al Timișului, prin votul unanim al consilierilor județeni. Nu știu pe ce motiv și nici nu mai contează, fapta fiind deja comisă. Cică i s-a pregătit în dar un colan aurit de 1.000 de euro. Cred că mai bine acești bani i se dădeau în plic, se bucura mai mult.

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Investiţii importante în campusul verde şi inteligent al UPT din inima Timişoarei

Paşi concreţi pentru un campus cu adevărat al viitorului. Anul 2023, în care s-au aniversat…

42 de minute ago

Creșterile de preț la locuințele din Timișoara se mențin scăzute. Oferta e în creștere

Românii își doresc să fie proprietari, iar pentru a atinge acest obiectiv unii dintre ei…

O oră ago

Școala Gimnazială Nr. 27 Timișoara a obținut locul 1 la etapa interjudețeană de fotbal fete U8 „Cupa Tymbark Junior”

Recent, a avut loc etapa interjudețeană de Fotbal fete – U8 ani – „Cupa Tymbark…

2 ore ago

Universitatea de Vest Timișoara va oferi un masterat în domeniul tineretului

La Timișoara urmează să fie deschise primele programe de masterat în domeniul tineretului. Primul astfel…

2 ore ago

Medalii de argint obținute de atleții Politehnicii Timișoara, la Naţionalele de alergare montană

Atleții Politehnicii Timișoara au fost la înălțime și la Campionatul Național de alergare montană, distanță…

2 ore ago

Jurnal de campanie (9). Primarul candidat din Giarmata, Claudiu Mihălceanu, câştiguri din pariuri de şase ori mai mari decât venitul din salarii!

Intuiţie, noroc, informaţii, ponturi? Sau câte puţin din fiecare. Cert este faptul că actualul primar…

4 ore ago