Primaria a dat chix cu „spalatorii” de graffiti

Doar câteva luni a avut Primăria Timișoara contract cu o firmă care ar fi trebuit să curețe graffiti-urile de pe zidurile din oraș. Aceasta a câștigat o licitație organizată în luna iunie, dar n-a „prestat” conform așteptărilor municipalității, așa că a fost trimisă la plimbare. Nu se știe dacă va mai avea loc o altă licitație.

În luna iunie, Primăria Timişoara a organizat licitație pentru achiziționarea unor servicii de îndepărtare de graffiti de pe clădiri. Contractul urma să aibă o valabilitate de doi ani și o valoare de 403.180 de lei, fără TVA. Licitația a fost anunțată pe SEAP și la ea au participat trei firme. „E un acord-cadru care înseamnă facturare la metru pătrat sau fracțiune de metru pătrat, în funcție de ceea ce se cere de la primărie pentru a fi curățat”, explica, la vremea respectivă, viceprimarul Dan Diaconu. Licitația a fost câștigată de Eco Prod Services Tim SRL, care a oferit cel mai bun preț, și anume 342.703 lei, fără TVA. Firma câștigătoare a notificat primăria că va curăța zidurile cu gheață carbonică, o procedură, susțineau reprezentanții ei, foarte eficientă.

Lucrurile au stat bine numai teoretic, pentru că, în practică, a fost dezastru. Cel puțin așa susține Adrian Bere, șeful Direcției de Mediu. „În urma deplasărilor în teren s-a constatat că lucrările n-au fost făcute în conformitate cu caietul de sarcini și s-au întocmit mai multe adrese în care s-a solicitat remedierea acestora. Au fost mai multe lucrări în oraș, nu doar două-trei… Vorbim despre lucrări executate la Colegiul «Carmen Sylva», Colegiul «Ana Aslan», podul din Calea Șagului, Școala Gimnazială 22, Grădina Botanică, Podul Ardealul, Podul Andreescu, Filarmonica Banatul – Grădina de vară… După ce s-au rezolvat problemele, contractul a fost reziliat”, spune Bere. Conform acestuia, în caietul de sarcini nu a fost trecută special curățarea graffiti-urilor cu gheață carbonică, dar că aceasta a fost procedura preferată de firma câștigătoare.

Poliția Locală a identificat, în Timișoara, în jur de 900 de imobile „pictate”. Curățarea acestora revine, conform unei hotărâri de consiliu local, proprietarilor, însă fenomenul e greu de ținut în frâu. Cei prinși desenând zidurile și gardurile riscă amenzi cuprinse între 500 și 1.000 de lei, dar sunt foarte rare cazurile în care „artiștii” sunt prinși în flagrant. De asemenea, proprietarii care nu-și curăță clădirile pot fi amendați cu sume cuprinse între 500 și 1.000 de lei, în cazul persoanelor fizice, respectiv până la 2.500 de lei, în cazul persoanelor juridice. Pe viitor, „soarta” graffiti-urilor rămâne incertă. „Am reziliat contractul din cauza calității lucrărilor prestate de această firmă. Nu știu dacă vom mai organiza o licitație pentru astfel de servicii”, a conchis viceprimarul Dan Diaconu.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

2 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

7 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

7 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

7 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

8 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

9 ore ago