Categories: Primăria Timişoara

Conservarea vestigiilor din Cetate costa peste trei milioane de euro, se cauta proiectant

Cu toată zona centrală a orașului în șantier și fără soluții finale pentru conservarea descoperirilor arheologice făcute în timpul lucrărilor, Primăria Timișoara cumpără servicii de specialitate, în vederea punerii în valoare a acestor vestigii. Anunțul a fost pus pe SEAP, ofertele se deschid pe 3 martie, iar suma nu este deloc neglijabilă: peste 3 milioane de euro.

Primăria Timișoara a publicat, zilele trecute, o „invitație de participare privind Lucrări, proiectare și asistență tehnică din partea proiectantului pe parcursul execuției lucrărilor, în vederea realizării obiectivului de investiții: Punerea în valoare a vestigiilor arheologice descoperite în perioada implementării proiectului «Reabilitarea spațiilor publice din Centrul Istoric al Municipiului Timișoara» – Reabilitare, conservare, restaurare și amenajări adiacente informațional-culturale”. Valoarea contractului este de 11,3 milioane de lei, fără TVA. Pe categorii, 300.000 de lei vor costa documentaţiile tehnico-economice, 90.000 de lei vor merge către serviciile de asistenţă tehnică și aproape 10 milioane de lei, vor costa lucrările propriu-zise, care vor consta, în principiu, în restaurarea, consolidarea și protejarea in situ a vestigiilor descoperite în zona Cetate. De asemenea, pentru cheltuieli neprevăzute, este prevăzut un procent de 10%.

Practic, primăria caută o firmă care să „aranjeze” vestigiile, în funcție de proiectele care vor fi aprobate de Ministerul Culturii. „Cercetările efectuate au scos la lumină lumina vestigii importante, multe dintre surprize chiar și pentru arheologi. Muzeul Banatului, Universitatea de Vest și Muzeul Unirii Alba Iulia au întocmit un studiu privind protejarea, conservarea, restaurarea și punerea în valoare a vestigiilor arheologice descoperite. În vederea punerii în valoare a acestora se elaborează un proiect tehnic nou. Acesta va presupune lucrări de construcții de instalații pentru asigurarea căilor de acces pietonal și carosabil, modernizarea utilităților publice, inclusiv iluminat, delimitarea și împrejmuirea obiectivelor, amenajări peisagistice în Piața Libertății, zona băilor turcești, Piața Sf. Gheorghe, zona moscheii și a bisericii iezuite, Piața Țarcului, zona Casei camerale și a locuinței de lemn, strada Eugeniu de Savoya, zona piațetei de la Poarta Cocoșului, strada Vasile Alecsandri, zona Moscheii Ali Bey, strada Francesco Grisselini, zona Moscheii Gemgime, și Piața Unirii, pasajul de cărămidă și zidul de incintă al fortificației cetății”, spune viceprimarul Dan Diaconu.

Același proiect prevede și amplasarea de panouri de informare, dar și dotarea cu piese de mobilier urban, inclusive statui și fântâni. Criteriul de atribuire a lucrării va fi prețul cel mai scăzut. Licitația va avea loc în 3 martie, la ora 11, la PMT, ofertele fiind valabile 120 de zile, de la termenul limită de primire a ofertelor, stabilit în 3 martie, la ora 10. Proiectul este finanțat din fonduri comunicare, prin Programul Operațional Regional.

Pentru ca totul să meargă ca pe roate, iar timișorenii să poată ieși, în sfârșit, la promenadă în centrul istoric mai este nevoie și de o  aprobare de la Ministerul Culturii. „Vom primi avizul cu soluțiile finale de amenajare a centrului istoric, în urma descoperirilor arheologice, din partea Comisiei de Monumente de pe lângă Ministerul Culturii, abia după ce vom avea proiectul tehnic actualizat. Proiectul tehnic îl putem avea după ce parcurgem o procedură de achiziție publică a proiectării (…) Este o birocrație cronofagă (…) Oricum, până la vară o bună parte din lucrări vor fi finalizate”, spune primarul Nicolae Robu. Lucrările de reabilitare în zona Cetate au început în octombrie 2013 și au o durată de 21 de luni. Valoarea proiectului este de peste 53 milioane de lei, fără TVA. Din acești bani, peste 42 de milioane de lei reprezintă contribuția UE.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

5 minute ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

20 de minute ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

45 de minute ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

O oră ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

2 ore ago

Modelul Piedone. Neavând voie să candideze, primarii PSD din Recaş şi Şandra vor să lase primăriile moştenire fiilor lor

Sâmbătă au venit deciziile definitive în privinţa candidaturilor primarilor PSD din Recaş şi Şandra, Teodor…

2 ore ago