Dan Popa, despre fuziunea din PNL: E ca in casatorie, cand iti iei sotia, iei si familia, dureaza pana ii cunosti pe toti

Dan Popa, copreședintele „portocaliu” al PNL Timiș, și-a asumat, cu bune și cu rele, fuziunea PNL-PDL dar recunoaște că viața nu-i tocmai roz la partid. Popa explică tipul de relație pe care-l are cu Ion Răducanu și Constantin Ostaficiuc, de ce nu va candida la președinția CJ Timiș și în ce fel de condiții ar fi reprimiți în partid traseiștii.

Cum decurge procesul de fuziune în Timiș între vechii liberali și PDL-iști? Există fricțiuni, certuri, scandaluri?
Fuziunea decurge bine. Avem niște termene stabilite prin hotărâri la nivel național. Am încheiat constituirea Comitetului Județean Executiv și ne-am propus ca joi să facem primul Birou Județean Paritar, format din 158 de membri, 79 cu 79, care aprobă deciziile mari la propunerea Comitetului Județean Executiv. În acest moment lucrăm la fuziunea în localități. Am decis ca în localitățile în care avem primari să polarizăm organizația în jurul lor, iar aceștia să devină președinți. Acum ne gândim ca și în restul localităților să avem un singur președinte. Nu are sens să mai facem bicefal, o să încerc să propun acest lucru ca să scurtăm ciclul. Sunt și localități în care luptele politice s-au dus la nivel om cu om de atâtea campanii. Acolo vom negocia. Până acum am căzut la consens pentru Buziaș, unde deși era diferență mică între PNL și PDL, am convenit ca Sorin Munteanu să devină președinte. De asemenea, am discutat cu Nicolae Robu ca, la Recaș, președinte să fie Marinel Pașca. Orașele ne interesează în mod deosebit.

Ce se întâmplă în localitățile cu diferențe foarte mici între vechii liberali și foștii PDL-iști?
Există vreo 15 localități unde raportul e 7 la 6, pentru unul sau pentru altul. Sunt locuri unde cele două organizații s-au înțeles deja. Unde nu se poate, în prima fază, vom pune doi copreședinți. Dorința mea ar fi să avem cât mai multe localități cu un președinte.

Este Nicolae Robu la fel de implicat în acest proces de fuziune?
E foarte implicat. Trebuie să ținem cont de faptul că este primar și are o viață, iar eu sunt un om de afaceri care are niște firme. Mă ocup în timpul zilei de partid, dumnealui, după ora 17 – 18. Dacă vreți, vă arăt calendarul săptămânii trecute, o să vedeți că a fost implicat. Avem stiluri diferite, dar asta nu înseamnă că trebuie să fim la fel. Eu nu mi-am propus să particip la toate conferințele de presă. Dânsul are altceva de spus. Mai mult, intră în atributele lui de primar. Când am ceva de spus, o să fiu prezent.

Deci această colaborare cu Nicolae Robu decurge bine…
Decurge foarte bine. În afară de întâlnirile pe care le avem la sedii, ne vedem în particular o dată pe săptămână, cel puțin. Stăm de vorbă și ne armonizăm puțin. E ca o viață de familie nouă, în care noi suntem șefi și e puțin mai complicat să ne stabilim o strategie, dar până acum am reușit să ne ținem de ceea ce ne-am propus.

Colaborați cu fostul președinte, Constantin Ostaficiuc? Îi solicitați unele sfaturi?
Constantin Ostaficiuc este membru PDL. Am închis un an contabil, anul electoral 2014, și a fost nevoie de prezența lui aici, pentru că a răspuns de 11 luni din acel an. E binevenit la noi. În ceea ce privește fuziunea, nu mai are implicare activă. A fost, este aici, e binevenit! Momentan nu au fost cazuri în care să-i cer sfatul. Dacă va fi, nici mie nu mi-e rușine și nici lui nu cred că o să-i fie greu să mi-l dea.

Pe lista propusă de dumneavoastră pentru conducerea noului PNL nu există niciun consilier județean PDL. Ați mai vorbit despre asta, dar totuși, cum ați luat această decizie?
Am făcut câteva erori în relația mea cu presa. Una este că am spus că Nicolae Robu este un primar cam ciudat și a doua, că am încercat să argumentez de ce nu am mers pe varianta asta. PDL este partidul primarilor. Am făcut un calcul. Patru sunt membri de drept, șase membri sunt primari, după care am început să văd cum ar trebui să acopăr corect, știind că, din cei 79 de membri BPJ, o să pot să pun 19, iar restul de 60 o să fie puțin supărați. Nu numai consilierii județeni sunt supărați. Sunt mulți alții care au muncit și muncesc în continuare. În problema consilierilor, logica a fost următoarea. Pe oricare l-aș fi pus, îl făceam o țintă. Ceilalți nu îl mai iubeau, îl vedeau ca un viitor candidat la viitoarele demnități. Și atunci era așa: șapte consilieri se supără pe mine și pe ceilalți doi pe care i-am ales. Prefer să fie nouă supărați pe mine! Împreună cu domnul Robu am convenit că sunt invitați toți la întâlnirile noastre de joi. Pot să propună, doar că nu pot să voteze. Vom ține cont! Sper să reușim să suplimentăm numărul. Nu sunt numai consilierii județeni de care aș avea nevoie. Au fost șefi de zonă care au muncit foarte mult și care nu au reușit să intre în această echipă. Nu îmi place că nu sunt, dar nu sunt soluții. Nimeni nu ne-a întrebat pe noi la nivel județean cum am face biroul. Pentru că atunci am fi spus.

Ați dorit o echipă nouă pentru conducere. Între cei propuși nu este niciun apropiat al lui Constantin Ostaficiuc…
Cred că e o mare confuzie. Dacă ne uităm pe lista Biroului Județean al PDL Timiș de pe vremea ui Ostaficiuc, o să constatăm că sunt aceiași oameni, mai puțin cinci pe care i-am completat în luna decembrie. Adică e vorba despre consilierii locali pe care i-am adus în BPJ. Toți au fost agreați și au lucrat cu el în ultimii zece ani. Toți! Nu am pasiuni și nici el nu cred că a avut „oamenii lui Ostaficiuc”. Am adus primarii, pentru că așa ni s-a spus de la București. Și el i-ar fi adus în BPJ, dacă ar fi putut.

Încă de la început ați spus că vreți ca în noul PNL să se lucreze în echipă, nu pe comenzi și lucruri impuse. Se va merge în continuare pe această idee?
Sigur că da! Ca să vă dau un exemplu, dacă ne uităm la mine pe laptop, primul mail de azi dimineață este de la Marian Vasile. Primul mail, propunerea lui de strategie, la ora 7,30. Lucrăm la modul în care realocăm zonele, la modul în care facem fuziuni, le-am dat o temă lui și lui Dănuț Groza pentru că mă consider totuși președintele amândurora. Și lucrăm împreună. O să fie un pas important momentul când ne vom muta împreună în sediu. Trebuie făcute niște schimbări, nu e simplu! E ca mutatul într-o casă nouă. Mai avem niște etape. Nu suntem încă obișnuiți, e ca la căsătorie, când îți iei soția, iei și familia ei și durează până îi cunoști pe toți.

Între PNL și PDL au existat numeroase scandaluri, mai ales în perioada USL. Le este clar consilierilor locali și județeni că de acum trebuie să se înțeleagă?
Am avut foarte puține cazuri în care a trebuit să intervin. Înainte de fiecare plen al CJ, toți consilierii PNL se întâlnesc aici cu primarii. Pentru partea de municipiu, treaba e mult mai simplă. Primarul Robu îi invită pe toți din echipa PNL și se discută. Mai sunt mici frecușuri. Am avut frecușuri provocate chiar de presă, pentru că s-a scris că Simion Moșiu va fi viceprimar, că Marin Popescu va fi vicepreședinte… Noi nu am spus asta. A contat foarte mult că am fuzionat. Dacă eram doar în alianță, probabil ar fi fost mai multe certuri.

L-ați nominalizat secretar general pe Dănuț Groza, care a intrat în conflict atât cu Ostaficiuc, cât și cu Alin Popoviciu. Cum l-ați ales?
Și cu mine a fost în conflict. Am stat de vorbă cu toți primarii de orașe mari. Am vrut să lucreze toți cu mine și le-am oferit o varianta ca unul dintre ei să fie secretar general. Dănuț Groza a fost cel mai vocal și l-au preferat. Nu a fost o alegere. Când am spus asta, s-au uitat toți spre el. Și eu am zis «Prefer să lucrez atunci cu tine pe postul de secretar general». Este rolul meu să aplanez conflictele. Nu ar fi crezut nimeni că Groza stă la masă cu Popoviciu la întâlnirile noastre. Nu e nicio problemă. Simt că nu e armonie între ei, dar e o altă viață. Probleme persoanele sunt personale, noi aici ne ocupăm de partid. Dănuț Groza a intrat în echipă și este foarte harnic.

Ce mai face Alin Popoviciu, pe vremuri extrem de vocal? A trecut în eșalonul secund?
Am stabilit cu Nicolae Robu că vinerea este ziua de conferință de presă a președinților, iar joia, a celorlalți colegi. O să-i programăm și o să vorbească parlamentari, primari și alți membri PNL. Nu s-a întâmplat nimic, el este vocal. Trăiește mai mult la București. Noi în ultima vreme ne-am ocupat de organizare. El este foarte activ și este cu noi.

Cum comentați actuala campanie cu zgomot de cătușe a procurorilor?
E greu de comentat. Cred că această campanie e de mult timp, dar nu a fost în centrul presei. Am citit ieri că din PSD sunt 11 din Guvernul Năstase, din PNL și PDL câte șapte miniștri cu dosare, deci toate lumea… E o campanie transpartinică. Nu-i treaba mea. Cei care să-și facă treaba în justiție să-și facă. Cred că a fost un șoc pentru noi să aflăm că atâți parlamentari sunt cercetați, dar cred că aceste dosare există de mult. Sunt convins că această campanie va continua.

Inclusiv în cazul dumneavoastră există zvonuri că sunteți cercetat de DNA. E adevărat?
Există zvonuri. La comentariile de pe site-urile de știri tot apare un document în care mai multe persoane, printre care și un Dan Popa, sunt trimise în judecată. Cunosc șase „Dani Popa” în Timiș, iar acel Dan Popa de care se vorbește nu sunt eu. Eu nu mă ocup de agricultură. E o altă persoană. Nu am fost niciodată trimis în judecată, nu am avut probleme cu DNA și sper nici să nu am.

Ce s-ar întâmpla dacă unul dintre membrii noului PNL ar fi urmărit penal?
Avem un statut clar. Cine este trimis în judecată trebuie să se autosuspende. Îl suspendăm noi dacă nu se autosuspendă el. Nu avem o astfel de situație. În cercetări penale sunt mulți, dar momentul zero este acela când sunt trimiși în judecată. Sunt multe cercetări care nu duc nicăieri. Au fost unii colegi care au spus că dacă aflăm de vreunul că e cercetat îl dăm afară. Dar noi nu putem face justiție aici. Nu ar fi obiectiv! Nu îmi place mie de unul și-l dau afară că am auzit eu că e pe la DNA și pe la DIICOT.

Dacă foști PDL-iști care au părăsit partidul la greu, de exemplu Dorin Cutu sau Sorin Cociobea, vor să se întoarcă, îi primiți înapoi?
Nu au părăsit partidul la greu. Au părăsit partidul pentru că li s-a oferit, în baza Ordonanței 55, o altă formulă. Noi nu stăteau foarte rău, dar ei au plecat la un bine imaginar. Unii au zis că din conflicte interne, alții au spus că din diferite interese. Cei care au plecat sunt bine plecați. Noi am decis că traseiștii nu se mai întorc. Așteptăm să vedem ce se întâmplă la nivel de parlament, dar părerea mea e că o să o întindă până când ne apropiem de noile alegeri. Am făcut o glumă și nu trebuie să fie luată ca un lucru serios. Cine vrea să se întoarcă renunță la funcția de consilier și devine simplu lipitor de afișe la PNL. Dacă vrea, nu cu drag, dar îl primim. Hotărât nu luăm pe nimeni înapoi.

Mai încercați să faceți noi majorități la CLT și CJT sau ați renunțat?
Noi dorim majorități. Ați văzut că a fost grea menținerea lui Dan Diaconu la primărie, primarul Nicolae Robu și-ar dori să aibă ambii viceprimari din PNL, dar încă nu are o majoritate confortabilă. La județ, din cauza OUG 55 suntem încurcați formidabil. Dacă se întorc, îi dăm afară și punem alții. E foarte complicat! Formula de azi nu ne permite să credem că avem o majoritate sigură. Nu e cea mai arzătoare problemă arzătoare a noastră.

Credeți că Marian Vasile a greșit în momentul în care a spus că se schimbă vicepreședinții CJ?
Nu a greșit. Marian Vasile a fost schimbat și a câștigat în instanță! Când unui om îi iei un drept în mod abuziv și el câștigă în instanță, nu cred că a greșit. Și-a făcut datoria față de partid, față de el. Sigur că dorește să revină, pentru că a luat pe drept un loc și i s-a luat pe nedrept. E clar că e unul dintre cei care își dorește să devină vicepreședinte. Al doilea loc este un alt loc pe care o să-l votăm, dacă e cazul, în PNL.

Anul viitor sunt alegeri locale. Veți candida la președinția CJ Timiș?
Nu. Cred că pentru modelul unui candidat la președinția CJ trebuie să fie o persoană, un politician din PNL care poate să rămână opt ani acolo. Eu sunt convins că vom avea majoritate și vom avea proiecte de făcut. Cine începe un ciclu va trebui să-l și termine. Mi se pare optim două mandate. Eu nu mă pricep la administrație și nu o să candidez.

Cine va candida?
Avem 16.000 de membri PNL în județ. Dintre aceștia, cel puțin 500 sunt în prima linie. Dintre aceștiam, cel puțin 100 se încadrează în profilul nostru. O să scoatem un candidat corect, cu pregătire, cu dorințe și serios. Până la 1 septembrie vrem să închidem fuziunea și apoi începem pregătirile pentru alegeri. O să avem de lucru.

În cazul candidaților, va fi cineva din partea fostul PDL în simetrie cu foarte probabila candidatură a lui Nicolae Robu?
Nu am mers pe această idee. De la început am susținut ideea că vom face parte dintr-un partid mare. Cel mai bine poziționat candidat e cel propus. Ei o să trebuiască să strângă semnături. Ceea ce însemna politica pe vremuri trebuie adus înapoi. Până la urmă, un candidat trebuie să aibă un proiect, trebuie să vrea, să poată, să fie susținut. La propunerea lui Dănuț Groza cred că s-a spus „Cine vrea să fie trebuie să fie cu 3.000 de semnături!”. Și vreau să fie semnături din zece localități. Trebuie să-i cunoască lumea, nu vreau să-i numim din birou. În final va fi un vot în acest BPJ unde suntem paritari.

L-ați convins pe partenerul de afaceri, Ion Răducanu, să treacă de partea PNL în perspectiva moțiunii de cenzură?
Vorbesc cu Ion Răducanu în fiecare săptămână. În primul rând despre firma noastră și îmi mai spune ce se întâmplă politic la București. Dar nu am discutat niciodată despre o colaborare politică. Nu avem subiecte politice comune decât ca și comentarii de cele două părți. Nu i-am propus să vină la noi. Dacă va exista la alianță, va fi propusă la București, nu îmi pot da seama care va fi strategia de guvernare. Avem o relație normală de asociați. Nu am discutat despre problema moțiunii de cenzură. Sunt convins că pe toți colegii mei din București îi frământă asta și au toate instrumentele de discutat. Ion Răducanu îmi tot povestește din parlament, pentru că el crede că o să mă duc și eu, dar nu am discutat despre o colaborare.

Vă duceți în parlament?
Mă gândesc. Am timp! Mi se pare interesant și las deschisă portița aceasta. E 50 – 50. Trebuie să și reușesc.

Share
Published by
Dariana Bratu

Recent Posts

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

5 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

5 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

6 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

7 ore ago

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un…

8 ore ago

Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei

Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În…

9 ore ago