Primaria pune totemuri de semnalizare a siturilor istorice cu 1.300 de euro bucata!

Primăria a amplasat, în Fabric, primele patru totemuri care semnalizează clădiri istorice în Timișoara. E vorba de patru table trilingve, fiecare la un preț de aproape… 6.000 de lei! Până la sfârșitul anului, în oraș vor fi montate încă opt astfel de totemuri. Între timp, clădirile istorice se degradează pe zi ce trece.

În Timișoara sunt circa 14.000 de clădiri istorice, iar primarul Nicolae Robu anunța, în februarie 2014, că existența lor trebuie marcată într-un fel care să atragă atenția. „Nu avem posibilitatea să montăm pe fiecare monument o placă din alamă, pe care să inscripționăm câteva date despre acel imobil. Se va face și asta la un moment dat, dar, până atunci, dorim să montăm în oraș niște totemuri care să prezinte harta zonelor respective, cu indicarea clădirilor cu valoare de monument și câteva date despre ele”, spunea edilul. În februarie 2015 au apărut și primele patru totemuri, în Fabric.

Practic, este vorba despre patru table cu o înălțime de aproximativ doi metri, pe care sunt trecute, în limbile română, engleză și germană, informații despre clădirile reprezentative din zonă, plus o hartă pentru localizarea acestora. Cele patru totemuri au fost amplasate pe Bd. 3 August 1919, pe strada Dacilor, în Piața Traian și pe strada J.H. Pestalozzi, la intrarea în curtea Fabricii de Bere. „Cele patru totemuri au costat 22.880 de lei. Anul acesta vor mai fi amplasate încă opt bucăți: unul la Muzeul Satului, iar celelalte șapte, în cartierul Iosefin, pe străzile Gh. Doja și. Romulus, în Piața Plevnei, Bd. 16 Decembrie 1989, Bd. Gen. Dragalina, Bd. Regele Carol I, pe str. Alexandru Odobescu și Piața Mocioni. Aceste totemuri nu au scop turistic, ci de semnalizare a siturilor istorice. Punctele de amplasare sunt locurile de intrare în aceste situri istorice. Obligația semnalizării siturilor istorice este prevăzută în Legea 422, privind protecția monumentelor”, explică Alina Pintilie, purtătorul de cuvânt al Primăriei Timișoara. Practic, municipalitatea a plătit 5.720 de lei pentru fiecare astfel de „tablă” informativă! Adică aproximativ 1.300 de euro! Bugetul local prevede 96.800 de lei, în acest an, pentru totemuri. Între timp, majoritatea clădirilor istorice din oraș, aflate în proprietare privată, sunt într-o stare deplorabilă și necesită reparații urgente.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Premierul Ciolacu a discutat cu mediul de afaceri local: E nevoie de forță de muncă înalt calificată

Învățământul dual a fost unul dinte cele mai discutate subiecte de pe ordinea de zi…

9 ore ago

Simonis și Robu, cei mai buni prieteni ”administrativi”. Cei doi promit că vor colabora pentru județ și Timișoara

Pe cai mari, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri, Nicolae Robu și…

10 ore ago

Un proxenet de 67 de ani a fost săltat de acasă de „mascaţi”

Dacă la 67 de ani unii îşi plimbă nepoţii prin parc, un „peşte bătrân” se…

11 ore ago

Asociația Grupul de Acțiune Locală Colinele Recaș lansează apelul de selecție pentru Măsura 5/6A – Înființarea și dezvoltarea întreprinderilor

Asociația Grupul de Acțiune Locală Colinele Recaș lansează apelul de selecție pentru Măsura 5/6A -…

12 ore ago

Grădinița cu Program Prelungit nr. 19 are asigurat un spațiu adecvat pentru funcționare

Primăria Municipiului Timișoara și Arhiepiscopia Timișoarei vor semna, în perioada imediat următoare, un contract de…

13 ore ago

Surori rătăcite în Timişoara, ajutate de poliţiştii locali să-şi regăsească mama

Peripeţii cu final fericit, dar şi cu câteva semne de întrebare în ceea ce priveşte…

13 ore ago