Primăria a amplasat, în Fabric, primele patru totemuri care semnalizează clădiri istorice în Timișoara. E vorba de patru table trilingve, fiecare la un preț de aproape… 6.000 de lei! Până la sfârșitul anului, în oraș vor fi montate încă opt astfel de totemuri. Între timp, clădirile istorice se degradează pe zi ce trece.
În Timișoara sunt circa 14.000 de clădiri istorice, iar primarul Nicolae Robu anunța, în februarie 2014, că existența lor trebuie marcată într-un fel care să atragă atenția. „Nu avem posibilitatea să montăm pe fiecare monument o placă din alamă, pe care să inscripționăm câteva date despre acel imobil. Se va face și asta la un moment dat, dar, până atunci, dorim să montăm în oraș niște totemuri care să prezinte harta zonelor respective, cu indicarea clădirilor cu valoare de monument și câteva date despre ele”, spunea edilul. În februarie 2015 au apărut și primele patru totemuri, în Fabric.
Practic, este vorba despre patru table cu o înălțime de aproximativ doi metri, pe care sunt trecute, în limbile română, engleză și germană, informații despre clădirile reprezentative din zonă, plus o hartă pentru localizarea acestora. Cele patru totemuri au fost amplasate pe Bd. 3 August 1919, pe strada Dacilor, în Piața Traian și pe strada J.H. Pestalozzi, la intrarea în curtea Fabricii de Bere. „Cele patru totemuri au costat 22.880 de lei. Anul acesta vor mai fi amplasate încă opt bucăți: unul la Muzeul Satului, iar celelalte șapte, în cartierul Iosefin, pe străzile Gh. Doja și. Romulus, în Piața Plevnei, Bd. 16 Decembrie 1989, Bd. Gen. Dragalina, Bd. Regele Carol I, pe str. Alexandru Odobescu și Piața Mocioni. Aceste totemuri nu au scop turistic, ci de semnalizare a siturilor istorice. Punctele de amplasare sunt locurile de intrare în aceste situri istorice. Obligația semnalizării siturilor istorice este prevăzută în Legea 422, privind protecția monumentelor”, explică Alina Pintilie, purtătorul de cuvânt al Primăriei Timișoara. Practic, municipalitatea a plătit 5.720 de lei pentru fiecare astfel de „tablă” informativă! Adică aproximativ 1.300 de euro! Bugetul local prevede 96.800 de lei, în acest an, pentru totemuri. Între timp, majoritatea clădirilor istorice din oraș, aflate în proprietare privată, sunt într-o stare deplorabilă și necesită reparații urgente.
În noul Guvern Ciolacu, PSD va avea opt ministere, PNL – şase, iar UDMR –…
Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…
„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…
Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…
Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…