Categories: EconomicUltima ora

Categoric: Centura de Sud a Timisoarei nu primeste bani de la guvern!

Șeful Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România confirmă, negru pe alb, că, în acest an, centura de sud a Timișoarei rămâne doar pe hârtie. Guvernul nu intenționează să aloce bani pentru acest proiect, sursa identificată de finanțare fiind Fondul European pentru Dezvoltare Regională.

Nici vorbă ca șoseaua de centură din zona de sud a Timișoarei să fie construită din bani de la guvern. O spune, sub semnătură, Narcis Neaga, directorul CNADNR, într-un răspuns la o interpelare făcută în parlament de deputatul PC de Brașov, Ion Diniță. Actul este datat 12 martie și conține „Programul de dezvoltare a infrastructurii rutiere aflate în derulare în cursul anului 2015”, pe trei direcții: autostrăzi, reabilitare/modernizare drumuri naționale și variante de ocolire. „Strategia și prioritizarea investițiilor vor fi făcută în conformitate cu legislația în vigoare, ținând cont de alocațiile bugetare asigurate din fonduri europene nerambursabile și cofinanțarea asigurată de la bugetul de stat și va stabilită conform Masterplanului General de Transport aprobat prin memorandum de către guvern”, precizează Narcis Neaga.

La capitolul „Variante de ocolire – lucrări în execuție 2015” apar, cu finanțare de la bugetul de stat, centurile de la Oradea, Suceava și Rădăuți, iar cu finanțare europeană, printre altele, șoselele de la Târgu Jiu, Craiova Sud, Carei, Caracal și Brașov. În răspunsul CNADNR apare și centura de sud a Timișoarei, cu toată documentația realizată și aprobată, însă șoseaua este trecută la capitolul „Variante de ocolire cu finanțare FEDR – faza proiectare”, alături de investiții similare de la, printre altele, Huși, Bârlad, Făgăraș, Pașcani, Roșiorii de Vede, Fălticeni sau Filiași. FEDR înseamnă Fondul European pentru Dezvoltare Regională. Altfel spus, proiectul trebuie depus pentru finanțare și, ulterior, aprobat. Urmează licitație, contestații și, abia apoi, deschiderea propriu-zisă a șantierului. Procedura este însă de lungă durată, așa că slabe speranțe ca lucrarea să înceapă mai devreme de 2016-2017.

Interesant este însă că există și o listă de „variante de ocolire propuse spre finanțare din fonduri provenite de la bugetul de stat – proiecte în pregătire”, pe care se regăsesc centurile de la Săcele, Târgu Neamț, Iași, Găești, Dorohoi sau Slatina. La finele săptămânii trecute, primarul Nicolae Robu se declara optimist, spunând că guvernul va aloca bani pentru centură, de teamă să nu iasă în stradă 20.000 de oameni, la protestul pe care îl tot anunță de câteva luni…

Citește și: Guvernul va da bani pentru centura, fiindca… se teme de 20.000 de oameni in strada! Asta crede Robu

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Primăria Timișoara vrea să mute canotorii la baza Agenției Naționale pentru Sport din Parcul Rozelor

Presat să găsească o locație pentru găzduirea canotorilor de la CSM Timișoara, după ce le-a…

3 ore ago

Primăria Timișoara reia demersul preluării rețelei de termoficare a orașului

Promovată în urmă cu ceva timp, dar lăsată deoparte din cauză că nu se putea…

3 ore ago

Alin Nica: În patru ani, Dominic a schimbat multe în Timișoara. PSD nu s-a schimbat, pericolul e acolo.

Alianța dreptei Unite este formată din susținători ai valorilor de dreapta și din oameni care…

6 ore ago

Şansa salvării vine sâmbătă

CSC Dumbrăviţa se află în fața unui nou joc ce îi poate asigura, din punct…

7 ore ago

Alianța PSD – PNL a depus candidaturile la alegerile locale pentru Timișoara și Timiș/FOTO

Veselie mare, vineri dimineața, la Biroul Electoral Municipal Timișoara. Nicolae Robu, la braț cu Alfred…

9 ore ago

Derby în Ronaţ. SCM USV Timişoara întâlneşte campioana, Dinamo

Etapa a treia din Liga de Rugby programează un nou meci acasă pentru Leii Timișoarei.…

11 ore ago