Categories: Justitie

Gruia Stoica, patru ani de inchisoare cu executare! Firma sa reabiliteaza tramvaiele Timisoarei

Curtea de Apel Ploiești l-a condamnat, joi, pe omul de afaceri Gruia Stoica la patru ani de închisoare cu executare. Stoica a fost trimis în judecată în 2014, pentru cumpărare de influență, alături de avocatul Doru Boștină, acuzat de trafic de influență.

Potrivit DNA, în luna mai 2013, SC Complexul Energetic Oltenia SA (CEO) Târgu Jiu a lansat o procedură de licitație care avea ca scop încheierea acordului cadru și a contractelor subsecvente având ca obiect „Servicii de transport feroviar de carbine” pentru sucursala Electrocentrale Craiova II, sucursala Electrocentrale Ișalnița și sucursala Electrocentrale Turceni. Valoarea estimată a contractului era de 473,06 milioane de lei fără TVA. La data de 17 ianuarie 2014, CE Oltenia a transmis invitații de participare la procedura în cauză către CFR Marfă, SC Grup Feroviar Român SA București (GFR) și alte trei societăți comerciale. Termenul de depunere a ofertelor de către societățile comerciale dispuse să ia parte la procedura de licitație era data de 29 ianuarie 2014. CFR Marfă și-a manifestat intenția de a participa la procedura de achiziție și a cerut să i se elibereze documentația de atribuire.

Potrivit rechizitoriului, Gruia Stoica, care controlează GFR SA, membră a grupului Grampet, i-a promis avocatului Doru Boștină că-i va da trei milioane euro pentru ca acesta să își exercite influența pe care a lăsat să se creadă că o are asupra directorului general al CFR Marfă, pentru a-l determina să își încalce atribuțiile de serviciu și să-i comunice prețul oferit de societatea pe care o conduce, la licitația din 29 ianuarie 2014, așadar să divulge date confidențiale. Acest demers avea ca scop adjudecarea de către Gruia Stoica a contractului ce făcea obiectul licitației, respectiv transport cărbune de la nivelul Complexului Energetic Oltenia.

Gruia Stoica mai este cercetat într-un dosar privind încercarea frauduloasă de-a privatiza CFR Marfă în timpul ministeriatului liberalului Relu Fenechiu. De altfel, este cunoscut faptul că Stoica are o relație bună atât cu premierul Victor Ponta, dar și cu unii lideri PNL. Una din firmele sale, Electroputere VFU Pașcani, în asociere cu Astra Vagoane Arad, a câștigat anul trecut licitația privind reabilitarea tramvaielor din Timișoara. Licitația prevedea reabilitarea, într-o perioadă de patru ani, a 30 de garnituri de tramvaie, prețul fiind stabilit la 480.000 de euro per garnitură. Cu toate că, potrivit caietului de sarcini, primele tramvaie refăcute trebuiau să ajungă în Timișoara la finele anului trecut, se pare că nu vom avea tramvaie noi nici de Paște. Odată cu problemele penale ale lui Stoica, probabil Crăciunul ar fi o dată mai realistă.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Dumbrăviţa vrea să se salveze în Vinerea Mare

Divizionara secundă de fotbal CSC Dumbrăviţa se pregătește de ultima deplasare din actualul sezon de…

28 de minute ago

Juniorii 2 de la Poli merg la turneul final de opt echipe la handbal

Echipa de juniori 2 a SCM Poli Timişoara a încheiat meciurile din Grupa Valoare 4.…

O oră ago

În piețele Doina și 700 se vor face reparații

Municipalitatea timișoreană anunță că în două dintre piețele din oraș vor fi executate o serie…

6 ore ago

Deputatul FDGR Ovidiu Ganţ: Pentru mine echipa câştigătoare pentru Timişoara şi Timiş este Dominic Fritz – Alfred Simonis

Timişoreanul Ovidiu Ganţ, deputat din partea Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), afirmă că…

6 ore ago

Investiţii importante în campusul verde şi inteligent al UPT din inima Timişoarei

Paşi concreţi pentru un campus cu adevărat al viitorului. Anul 2023, în care s-au aniversat…

7 ore ago

Creșterile de preț la locuințele din Timișoara se mențin scăzute. Oferta e în creștere

Românii își doresc să fie proprietari, iar pentru a atinge acest obiectiv unii dintre ei…

8 ore ago