Categories: Zâmbete amare

N-au pus catuse florilor (sau de ce nu „Free DD!”)

Așadar, Justiția a mai dat o lovitură puternică și l-a trimis pe „domnu’ Dan” acolo unde-i este locul pentru mai bine de cinci ani. Probabil este primul caz de șantaj de presă care s-a lăsat cu pușcărie. (Mă rog, dacă se poate numi presă dansatoare din buric urcate pe masă și moderator băgat în tomberon). Oricum, e un domeniu pe care procurorii ar trebui să-l bătătorească mult mai mult de acum încolo, inclusiv în cazul DD fapta incriminată fiind doar un vârf al icebergului. Deși nu se pedepsește cu închisoarea, acest personaj grotesc numit Dan Diaconescu se face vinovat pentru mult mai multe lucruri. Începând cu faptul că a profitat de naivitatea românilor cu creierul mai mic decât oul de furnică, manipulându-i la modul ordinar, până acolo încât șleahta numită PP-DD a intrat în parlament. Nu mai discut de degradarea spațiului vizual până la limite inimaginabile. Culmea, viziunea lui DD privind OTV-izarea țării s-a adeverit, iar mizeria OTV s-a extins peste tot precum un căcat pus în ventilator.

Precum în multe cazuri cu nemernici ajunși după gratii, nici de această dată n-au lipsit reacții de tip „Free DD!”. Deloc întâmplător, primii care au sărit în apărarea „domnului Dan” au fost cei de la Antena3. Deloc întâmplător, fiindcă și acest post este angrenat într-un proces penal de șantaj. Culmea caraghioslâcului, cum îi spun „vedetele” acestui post șantajului de presă? Cică „negociere între firme”! De aici n-a fost decât un pas ca DD să fie trecut pe panoplia „victimelor politice”, alături de Adrian Năstase, Gigi Becali, Monica Iacob Ridzi (exact, aceasta a ajuns o sfântă la Antena 3!), Viorel Hrebenciuc, Micki Șpagă și, evident, „Profesorul” Dan Voiculescu. S-a ajuns până acolo cu nerușinarea ca Justiția de acum să fie comparată cu cea din anii 50-60, iar un Adrian Năstase să fie alăturat unui Iuliu Maniu.

Poate de multe ori faptele pentru care sunt condamnați unii de țeapa celor de mai sus par minore. Dar fiți liniștiți, niciunul nu-i nevinovat. În niciun caz, parafrazând o cunoscută piesă de teatru, n-au fost puse cătușe florilor. Numai că marile culpe n-au putut fi de multe ori dovedite. Poate uneori nici nu s-a dorit. De exemplu, Năstase poate fi foarte bine dat ca exemplu precum Al Capone, în sensul condamnării pentru o faptă mult mai mică decât cele săvârșite. Dar atacurile din ultima vreme la adresa Justiției și a DNA nu vin doar la cei certați cu legea sau care au prieteni după gratii. Tot mai mulți „experți” comentează acțiunile DNA într-o manieră în care România este prezentată ca stat polițienesc. Poate, într-o oarecare măsură, există și un spectacol gratuit. Poate s-ar putea face justiție și fără săltatul oamenilor din pat la ora 6 dimineața. Probabil, de multe ori, zgomotul cătușelor e mai mare decât ar fi cazul.

Însă aceste acțiuni, în afara laturii justițiare, ar putea avea și efecte profilactice. Poate chiar educaționale. Chiar și la școală, decât unele materii superflue, poate mai bine ar fi prezentate cazuri din Justiție și pilde de viață. Prea mult timp, mulți dintre acești indivizi pe care-i vedem acum încătușați au reprezentat modele de viață pentru copii și tineri. Începând cu tipul grobianului care a debutat cu bișnița cu ciungă și brânză, s-a transformat în samsar de terenuri, ajungând până la patron în fotbal și lider de partid. Sau genul de șarlatan ajuns la București din Caracal care, din șantaj în șantaj, a ajuns mare lider politic și plin de bani neimpozitați. Sau tipologia Evita Peron, a brunetei ajunse în Capitală, vopsită blondă și trecută din floare în floare, până a ajuns în preajma șefului statului. Iar de acolo n-a fost decât un pas până a deveni femeia cu cea mai mare influență din România, poziție din care a ajuns o adevărată prințesă a parandărăturilor 10%. Ei bine, astfel de „modele” absolut toxice trebuie să dispară din mentalul adolescenților și tinerilor, iar DNA are un rol din ce în ce important în acest sens.

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

O oră ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

6 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

6 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

6 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

7 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

8 ore ago