Categories: Primăria Timişoara

Consilierii locali trebuie sa aprobe 385.000 de euro pentru bisericile din Timisoara

Întâi au stabilit un regulament după care vor aloca bani pentru cultele din Timișoara, iar acum vor stabili și sumele pe care le vor da. Consilierii locali vor vota, în viitorul plen, un proiect pe această temă, exact cum s-a propus în ultima ședință de anul trecut. Totul, pentru a nu se mai ajunge în situația de a se face rectificări peste rectificări. Practic, rămâne de văzut câte cereri suplimentare vor mai fi până la finele anului.

Cultele din Timișoara vor primi în continuare bani de la bugetul local, după un regulament care stabilește, negru pe alb, în ce condiții se pot finanța lucrări la lăcașurile de cult. S-a ajuns la acesta după ce, în 2014, a fost alocată o sumă de aproximativ 500.000 de euro pentru diverse lucrări la biserici, iar consilierii locali și-au dat seama, în decembrie, că banii ar trebui dați după criterii mult mai stricte. În viitoarea ședință, aleșii vor vota exact și sumele care vor fi alocate pentru culte. Conform proiectului, care nu are încă referat publicat pe site-ul PMT, suma totală prevăzută pentru acest an este de 1,69 milioane de lei, repartizată astfel: cultul ortodox român – 1,15 milioane lei, cultul romano-catolic: 200.000 lei, cultul greco-catolic – 200.000 lei, alte culte religioase – 145.000 lei.

Conform regulamentului deja votat, bisericile vor putea primi bani pentru „lucrări şi servicii de reabilitare, amenajare, dotare, întreţinere, procurarea de materiale, prestări de servicii cu caracter funcţional, procurarea şi întreţinerea obiectelor de inventar (…) reparaţii curente şi capitale, conservarea şi întreţinerea bunurilor de patrimoniu, amenajarea de muzee cultural-religioase sau întreţinerea lor”. Totul se va face baza unui formular-tip și, ulterior, va fi întocmit un protocol de finanţare. Sunt obligatorii documente justificative, precum deviz de lucrări, copie după autorizaţia de construire pentru reparaţii capitale şi construcţii, declaraţia pe proprie răspundere a solicitantului că va folosi fondurile exclusiv pentru realizarea lucrărilor pentru care a cerut finanţare, dar și fotografii care să demonstreze stadiul obiectivului pentru care se solicită sprijin financiar.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

3 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

4 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

9 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

9 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

10 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

11 ore ago