La Timișoara a avut loc primul eveniment din România de reutilizare a datelor culturale în aplicații web și pentru telefoanele mobile. Monumente, cărți poștale, tablouri, portrete ale familiei regale care pot fi găsite în mod obișnuit pe website-urile muzeelor, arhivelor sau în colecțiile organizațiilor culturale au fost transpuse pe platforme care oferă nu numai o interacțiune cu operele de artă pentru publicul larg, cât și informații despre conținutul operelor.
Proiectele prezentate la Timișoara Open Culture Hackathon au fost diverse și interesante. „Timișoara City Art” este o aplicație pentru telefonul mobil care ajută timișorenii și turiștii să descopere monumentele din spațiul public. La un click distanță, pot fi identificate pe hartă locurile în care se găsesc monumentele, distanța care trebuie parcursă de utilizator din punctul în care se află, mijloacele de transport care îți permit să ajungi la destinație și, ceea ce este cel mai impresionant, posibilitatea de a afla când a fost construită opera, de cine, prin simpla scanare a unui cod de pe monument. Autorii acestei aplicații sunt Silviu Vert, Victor Holotescu, Aurel Chiper, Sorina Voina și Daniela Imbrescu, care au lucrat îndeaproape cu Fundația Triade.
„Open MarT” este un website care prezintă într-o formă inovatoare tablouri puse la dispoziție de Muzeul de Artă Timișoara. Pe lângă expunerea online a operelor de artă deținute de muzeu, platforma creată de Petru Ișfan, Daniel Pop, Livia Mateiaș și Marius Jurca conține informații despre 50 de tablouri, permite vizitatorului virtual să scrie un comentariu despre operă și să găsească mai ușor tablouri celebre, folosind un motor de căutare după cuvinte-cheie din titlu. „Cartea mea poștală”, un proiect creat de Silviu Iacob și Timea Retek, combină cărți poștale din Bucureștiul anilor 1900, oferite de Muzeul Național de Istorie a României, și imagini noi din Bucureștiul de azi, fiind o mărturie a schimbărilor arhitecturale și urbanistice ale orașului. „Album regal” este o galerie a portretelor familiei regale, pusă la dispoziție de Arhivele Naționale, pe care Alex Morega, Nicolae Constantinescu și Valentina Pavel au transformat-o într-o platformă care permite vizitatorilor să identifice membrii familiei regale și să afle lucruri inedite din viața fiecăruia. Timișoara Open Culture Hackathon a fost organizat de Coaliția pentru date deschise, Asociația Smart City, Open Knowledge Romania, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea Politehnica Timișoara, Primăria Municipiului Timișoara, Open Knowledge Romania și comunitatea Kosson.
Candidat la un loc de senator pe lista PNL, fost viceprimar al Timișoarei, actual consilier…
La ora 12.00, la cinci ore după deschiderea secţiilor de vot, în judeţul Timiş prezenţa…
După ce și-a exercitat dreptul la vot, Alfred Simonis, preşedintele PSD Timiş, totodată președinte al…
Etapa a 11-a din prima ligă de futsal a debutat sâmbătă, 23 noiembrie, la Deva,…
Primarul Dominic Fritz încă nu poate vota, dar a făcut un apel la timişoreni să…
Aproape de șocul campionatului! Voleibalistele de la CSM Lugoj au fost foarte aproape de a…