Categories: Invatamant

Cultura la un click distanta, la Timisoara Hackathon

La Timișoara a avut loc primul eveniment din România de reutilizare a datelor culturale în aplicații web și pentru telefoanele mobile. Monumente, cărți poștale, tablouri, portrete ale familiei regale care pot fi găsite în mod obișnuit pe website-urile muzeelor, arhivelor sau în colecțiile organizațiilor culturale au fost transpuse pe platforme care oferă nu numai o interacțiune cu operele de artă pentru publicul larg, cât și informații despre conținutul operelor.

Proiectele prezentate la Timișoara Open Culture Hackathon au fost diverse și interesante. „Timișoara City Art” este o aplicație pentru telefonul mobil care ajută timișorenii și turiștii să descopere monumentele din spațiul public. La un click distanță, pot fi identificate pe hartă locurile în care se găsesc monumentele, distanța care trebuie parcursă de utilizator din punctul în care se află, mijloacele de transport care îți permit să ajungi la destinație și, ceea ce este cel mai impresionant, posibilitatea de a afla când a fost construită opera, de cine, prin simpla scanare a unui cod de pe monument. Autorii acestei aplicații sunt Silviu Vert, Victor Holotescu, Aurel Chiper, Sorina Voina și Daniela Imbrescu, care au lucrat îndeaproape cu Fundația Triade.

„Open MarT” este un website care prezintă într-o formă inovatoare tablouri puse la dispoziție de Muzeul de Artă Timișoara. Pe lângă expunerea online a operelor de artă deținute de muzeu, platforma creată de Petru Ișfan, Daniel Pop, Livia Mateiaș și Marius Jurca conține informații despre 50 de tablouri, permite vizitatorului virtual să scrie un comentariu despre operă și să găsească mai ușor tablouri celebre, folosind un motor de căutare după cuvinte-cheie din titlu. „Cartea mea poștală”, un proiect creat de Silviu Iacob și Timea Retek, combină cărți poștale din Bucureștiul anilor 1900, oferite de Muzeul Național de Istorie a României, și imagini noi din Bucureștiul de azi, fiind o mărturie a schimbărilor arhitecturale și urbanistice ale orașului. „Album regal” este o galerie a portretelor familiei regale, pusă la dispoziție de Arhivele Naționale, pe care Alex Morega, Nicolae Constantinescu și Valentina Pavel au transformat-o într-o platformă care permite vizitatorilor să identifice membrii familiei regale și să afle lucruri inedite din viața fiecăruia. Timișoara Open Culture Hackathon a fost organizat de Coaliția pentru date deschise, Asociația Smart City, Open Knowledge Romania, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea Politehnica Timișoara, Primăria Municipiului Timișoara, Open Knowledge Romania și comunitatea Kosson.

Share
Published by
Iulia Avram

Recent Posts

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

4 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

4 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

5 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

5 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

6 ore ago

Modelul Piedone. Neavând voie să candideze, primarii PSD din Recaş şi Şandra vor să lase primăriile moştenire fiilor lor

Sâmbătă au venit deciziile definitive în privinţa candidaturilor primarilor PSD din Recaş şi Şandra, Teodor…

6 ore ago