Categories: Invatamant

Fostul inspector scolar general vrea clase cu profil agricol la liceele din orasele

Clase cu profil agricol la liceele din orașele mici din Timiș – aceasta este propunerea liberalului Marin Popescu. Fostul inspector școlar general urmează să depună un astfel de proiect la CJ. Ideea a apărut în contextul în care, de la toamnă, Liceul Agricol de la Timișoara va fi desființat.

În județul Timiș există, în prezent, 23 de licee cu profil tehnologic, însă nivelul la care se pregătesc elevii lasă de dorit. Spune asta liberalul Marin Popescu, fost șef al ISJ. Doar două sunt cu profil agricol, iar din toamnă va rămâne unul singur, după ce Liceul Agricol va fi desființat, iar o parte din clase vor fi mutate la Liceul Silvic. Asta va duce la o acutizare a crizei de specialiști în domeniu. Popescu are o propunere. „Cred că e nevoie de o resursă umană de calitate și calificată în domeniul agricol. Avem nevoie de oameni calificați, pe care îi impun inclusiv finanțările europene pe domeniul agricol (…) Eu voi încerca să inițiez un proiect de hotărâre la CJ, astfel încât în zona urbană mică, acolo unde există licee, să înființăm clase cu profil agricol. Sunt prea multe licee teoretice în zona urbană, dar este nevoie de o clasă medie de calitate, pe care nu cred că reușim s-o punem la dispoziție în acest moment”, spune liberalul.

Desființarea Liceului Agricol este o problemă care a fost prea puțin luată în serios, asta și în contextul în care unitatea de învățământ dispune de o importantă suprafață de teren. „Experții de la Comisia de agricultură a CJ Timiș a nu au ridicat deloc problema desființării liceului agricol. Am înțeles și opțiunea ISJ, că liceul nu și-a realizat sau nu-și va realiza potențialul încât să acopere costurile, dar noi suntem în topul contribuabililor la buget. ADS a alocat prin concesiune fiecăruia din aceste licee cel puțin zece hectare de teren arabil. Din informațiile mele, ADS a concesionat peste 200 de hectare. În contextul desființării liceelor, unde sunt aceste hectare?”, se întreabă fostul inspector școlar general. Conform acestuia, liceul de pe Calea Aradului avea zece hectare de teren.

Clasele cu profil agricol ar urma să fie înființate printr-un parteneriat între ISJ și primăriile din orașele respective. „Consiliul județean poate susține înființarea lor prin alocări bugetare pentru laborator, bază de practica, chiar plata autorizării… Important este ca, împreună cu primarii din acele localități, să găsim zona de parteneriat astfel incat sa-i sprijinim. Nu am discutat cu ISJ, știu că am putea să facem acest lucru, dar cu siguranță va fi deschidere. Când vorbim de educație, nu trebuie să existe politică”, mai spune Marin Popescu. Primul liceu în care ar putea fi înființate astfel de clase este cel din Recaș, urmat de cel din Jimbolia. În 2002, în Timiș erau opt licee agricole.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

ABA Banat investește 29 de milioane de lei în consolidarea și reprofilarea malurilor râului Timiș

Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…

O oră ago

Geaba Bolojan! După un ostaş în fruntea ţării, PNL propune un şomer în fruntea ţării

La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…

2 ore ago

La Timișoara continuă modernizarea rețelei de termoficare a orașului

13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…

2 ore ago

Doi jucători străini vin la SCM USV via Constanţa

Campioana națională de rugby, SCM USV Timișoara, și-a asigurat serviciile a doi jucători de la…

2 ore ago

Din această săptămână putem zbura direct între Timișoara și Dubai

Una dintre cele mai solicitate destinații aeriene din ultima perioadă din România, va avea o…

3 ore ago

Florin Drăgan, rectorul UPT: „A fost un an plin de incertitudini în mediul economic, iar instabilitatea politică accentuează problemele”

La sfârșit de an, Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, a făcut o analiză a…

3 ore ago