Categories: Cultura

Oamenii sunt inca frumosi, cata vreme nu uita sa mai mearga la teatru / FOTO

O săptămână de teatru, aproape 5.000 de spectatori și multă energie pozitivă – așa s-ar putea traduce, în cifre, prima parte a FEST-FEDR. Festivalul s-a terminat miercuri seară, în fața unei săli pline de oameni care au gustat, aproape în unanimitate, inedita reprezentație Subcarpați+Orchestra.

Prima parte a FEST-FDR2015 s-a încheiat miercuri, în ritmurile bubuitoare semnate Subcarpați + Orchestra, obișnuiți mai degrabă cu spațiile în aer liber, decât cu simandicoasele săli de teatru, în catifea și lemn aurit. Și totuși… Concertul de miercuri seară a demonstrat din plin că oamenii sunt încă frumoși, și vor rămâne așa, atâta timp cât vor găsi timp pentru sufletele lor. FDR și Art of Ageing – 1st European Theatre and Science Festival, desfășurate în perioada 15-22 aprilie, au adus în spațiile generoase al Teatrului Național din Timișoara 4.611 oameni, care au gustat din plin cele 19 spectacole pregătite pentru ei. Pentru amatorii de statistici, prima săptămână a FEST-FDR a însemnat, de asemenea, patru conferințe, peste 50 de manageri, programatori și teatrologi din 17 țări europene, trei lecturi și un concert. Pe scenele TNTm s-au jucat, în ultima săptămână, piese vechi și noi, de la Eugène Ionesco, la Teodor Mazilu, până la Alina Nelega, Peca Ștefan, Mihaela Michailov, Saviana Stănescu sau Xandra Popescu și Radu Iacoban. Poveștile au purtat semnături de la Victor Ioan Frunză, Gábor Tompa sau Mihai Măniuțiu la Nona Ciobanu, apoi Geanina Cărbunariu, Ioana Păun, Adrian Măjeri, Luminița Țâcu sau Alexandru Mihail. În urma lecturilor publice ale Concursului Național de Dramaturgie, juriul a ales cu majoritate de voturi textul câștigător: „Avioane de hârtie”, de Elise Wilk. Dacă vă pare rău că s-a terminat, treceți-vă în agende intervalul 6-13 iunie. De această dată, teatrul va ieși și în stradă. Anul trecut, în aer liber au fost patru reprezentanții care au tăiat respirația privitorilor, ale unor trupe din Spania, Franța, Brazilia și Polonia, dar și mai multe spectacole unul și unul, în sălile TNTm. (Fotografii: Adrian Pîclișan / TNTm)

Invalid Displayed Gallery

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

5 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

9 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

9 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

10 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

10 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

11 ore ago