Categories: Sănătate

Atentie la capuse! Ce trebuie sa faceti ca sa nu ajungeti la spital dupa picnic

Fără dezinsecție în parcurile și spațiile verzi, timișorenii trebuie să aibă mare grijă când ies la picnic. Înțepăturile de căpușă pot cauza boli grave, așa că atenție! Medicii vă spun la ce să fiți atenți și ce trebuie să faceți în cazul în cazul în care constatați că ați fost „atacat” de aceste insecte.

Dacă, până acum, lipsa dezinsecției de la Timișoara nu a fost o problemă foarte mare, lucrurile se vor schimba radical în timpul verii. Țânțarii au început să apară deja, la fel ca și căpușele. Deși n-au fost semnalate încă decât cazuri izolate, medicii spun că sezonul este abia la început. În cele mai multe cazuri, înțepăturile de căpușă nu creează probleme majore, dar există și excepții. „Dacă cineva este înțepat de o căpușă și o extrage în mai puțin de 72 de ore de la mușcătură, boala nu apucă să treacă de la căpușă în organism. Aceasta este prima măsură. Dacă nu a reușit să fie scoasă, nu a fost scoasă în întregime sau nu se știe de când este înțepătura, atunci se face profilaxia cu antibiotic și, dacă apare simptomatologia bolii Lyme, atunci e nevoie de tratament”, explică dr. Virgil Musta, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș”.

De obicei, primul simptom al bolii Lyme este apariția unei erupții pe piele, care devine tot mai mare, urmând ca, în timp, pe corp, să apară mai multe erupții roșiatice de acest tip. De aici, boala trece în cel de-al doilea stadiu, unde pot apărea simptome precum dureri, alergii, artrite, pareză facială sau stări de amețeală. În cazurile severe, boala Lyme poate duce la meningită sau la afecțiuni cardiace. Afecțiunea poate fi una extrem de gravă, iar lupta cu infecția cauzată de căpușele purtătoare de Lyme poate dura ani. Astfel, timișorenii trebuie să fie foarte atenți când ies la iarbă verde sau petrec mult timp în parcuri, căpușele fiind mult mai active în sezonul cald.

„O măsură de protecție este dezinsecția spațiilor verzi. Al doilea lucru important este igiena! Prin spălatul zilnic se pot descoperi căpușele. Persoana se spală, dă cu mâna pe corp și descoperă un element mai dur, care ar putea să fie o căpușă. Multă lume le descoperă când face duș. După ce ies la iarbă verde, să facă un control, pentru că, dacă înțepătura nu are mai mult de 72 de ore, nu există risc de infecție”, a concluzionat specialistul. Primăria Timișoara nu va putea asigura, nici în acest an, serviciul de dezinsecție și deparazitare. Licitația organizată de municipalitate a fost contestată de singura firmă ofertantă, litigiul fiind încă în instanță. Consiliul Județean Timiș a anunțat că va face dezinsecție pe propriii bani, urmând să factureze operațiunile către primăriile pe teritoriul cărora va acționa.

Share
Published by
Dariana Bratu

Recent Posts

În piețele Doina și 700 se vor face reparații

Municipalitatea timișoreană anunță că în două dintre piețele din oraș vor fi executate o serie…

3 ore ago

Deputatul FDGR Ovidiu Ganţ: Pentru mine echipa câştigătoare pentru Timişoara şi Timiş este Dominic Fritz – Alfred Simonis

Timişoreanul Ovidiu Ganţ, deputat din partea Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), afirmă că…

4 ore ago

Investiţii importante în campusul verde şi inteligent al UPT din inima Timişoarei

Paşi concreţi pentru un campus cu adevărat al viitorului. Anul 2023, în care s-au aniversat…

4 ore ago

Creșterile de preț la locuințele din Timișoara se mențin scăzute. Oferta e în creștere

Românii își doresc să fie proprietari, iar pentru a atinge acest obiectiv unii dintre ei…

5 ore ago

Școala Gimnazială Nr. 27 Timișoara a obținut locul 1 la etapa interjudețeană de fotbal fete U8 „Cupa Tymbark Junior”

Recent, a avut loc etapa interjudețeană de Fotbal fete – U8 ani – „Cupa Tymbark…

5 ore ago

Universitatea de Vest Timișoara va oferi un masterat în domeniul tineretului

La Timișoara urmează să fie deschise primele programe de masterat în domeniul tineretului. Primul astfel…

6 ore ago