Categories: Invatamant

Inca un experiment la Bac: in excursie cu lucrarile de corectat, sub ochii jandarmilor

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că, din această sesiune, lucrările scrise de la bacalaureat vor fi corectate în alte judeţe decât cele în care se susţine examenul. Practic, lucrările ar urma să fie transportate, de jandarmi, într-un alt județ, destinația urmând să fie… trasă la sorți. Decizia stârnește dispute și între sindicaliști.

Până acum, lucrările scrise de la bacalaureat erau corectate în judeţul în care se susținea examenul, cu o singură condiție: aceea ca din comisiile de corectare să nu facă parte profesori care le-au predat elevilor la clasă. Lucrările contestate erau trimise totuși pentru corectură în alte județe. Acum, conform unui ordin de ministru, lucrările vor pleca sub pază într-un alt județ, către o comisie care va trasă la sorți. Altfel spus, deși scrise de elevi din Timiș, ele ar putea ajunge chiar în… Brăila, Galați sau Harghita! „Probabil că aşa se va întâmpla. Deocamdată nu am primit nimic oficial. Este o măsură de siguranţă în plus”, spune inspectorul şcolar general Aura Danielescu.

Sindicaliștii au păreri împărțite despre această decizie. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) susţine propunerea, considerând că prin schimbarea modalităţii de corectare a lucrărilor nu va mai exista nicio suspiciune nici asupra rezultatelor finale de la bacalaureat. „O supraveghere care să nu permită elevilor să se inspire în timpul examenului şi această procedură propusă vor conduce la o evaluare obiectivă a celor care susţin examenul de bacalaureat. Această modalitate de corectare a lucrărilor va elimina posibilitatea ca anumiţi elevi să fie favorizaţi”, a declarat Simion Hancescu, preşedintele FSLI. Cei de la Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” consideră însă că mutarea lucrărilor dintr-un judeţ în altul arată lipsa de încredere a Ministerului Educaţiei în personalul din sistem. „E o pierdere de timp şi de bani, bani care ar fi putut fi acordaţi examinatorilor. Din ce în ce mai mult, se încearcă «militarizarea» bacalaureatului. În condiţiile acestea, nu înţeleg de ce Ministerul Educaţiei, Guvernul sau Parlamentul nu schimbă Legea educaţiei, în sensul de a introduce paza militarizată la bacalaureat. Şi, dacă tot nu mai avem încredere în colegii noştri, poate aducem examinatori externi. S-a ajuns prea departe cu această psihoză a furtului la bacalaureat”, a transmis, miercuri, preşedintele FSE „Spiru Haret”, Marius Nistor.

Probele scrise la bacalaureat încep în 29 iunie, cu testul la limba şi literatura română, iar în 30 iunie va fi proba la limba şi literatura maternă. Testarea va continua în 1 iulie cu proba obligatorie a profilului, respectiv matematică, pentru absolvenţii profilului real, şi istorie, pentru cei de la uman, iar în 3 iulie va fi proba la alegere a profilului şi specializării. Rezultatele vor fi afişate în 6 iulie, până la ora 12, iar contestaţiile vor fi depuse în aceeaşi zi, între orele 12 şi 16, urmând să fie soluţionate în perioada 7-9 iulie. Rezultatele finale vor fi afişate în 10 iulie. Aproape 170.000 de candidaţi s-au înscris la această sesiune a bacalaureatului.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

4 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

4 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

5 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

5 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

6 ore ago

Modelul Piedone. Neavând voie să candideze, primarii PSD din Recaş şi Şandra vor să lase primăriile moştenire fiilor lor

Sâmbătă au venit deciziile definitive în privinţa candidaturilor primarilor PSD din Recaş şi Şandra, Teodor…

6 ore ago