Ceas floral, la care orele să fie marcate prin deschiderea diverselor plante! E propunerea consilierului local Simion Moșiu, care crede că e o idee care ar atrage o mulțime de turiști la Timișoara. Liberalul are chiar și un „orar” pentru flori, de dimineață până seara. Între timp, ceasul floral deja existent este într-o stare jalnică.
De ce n-ar avea Timișoara un ceas floral unicat în România? Unul la care orele să fie „vestite” prin deschiderea diverselor corole. Consilierul local Simion Moșiu (PNL) spune că ideea i-a venit citind un material al unui specialist suedez care a descoperit că plantele isi deschid florile la anumite ore din zi sau din seară. „Timișoara, fiind denumit orașul florilor încă de la începutul secolului XX, ar merita un ceas vegetal în care cadranul este marcat de diferite plante, iar vestirea orelor o dă deschiderea sau închiderea florilor. Ar fi o premieră cel puțin în România și o adaptare a modernului în tradiția orașului”, spune Moșiu.
Liberalul a studiat problema și a prezentat chiar și un „grafic” al înfloririi plantelor din care ar urma să fie realizat acest ceas special. „La ora 5 dimineața își deschid florile dovleacul și macul… la ora 6 păpădia, cicoarea și susaiul… la ora 7 podbalul și luceafărul… la ora 8 calea calului, la ora 8 socotița, la ora 10 măcrișul iepurelui, între orele 11 și 12 plămănarica și laurul. Apoi urmează florile de amiază: 13 – zorelele, în funcție și de soare, la ora 16 barba împăratului, la orele 17 – 18 primula, la ora 19 opaița și, în sfârșit, la ora 20 regina nopții. Tot în jur de ora 20 se poate observa un maxim de parfum al mușcatelor. La ora 21 este o plantă care se numește silene nutans”, spune Simion Moșiu.
Ceasul ar putea fi amplasat, susține liberalul, fie pe peluza din zona Muzeului Banatului, fie într-unul din parcurile centrale. „Imaginați-vă cât de pitorească ar fi existența acestuia, ar puncta tradiția pe care o are orașul nostru în acest frumos domeniu. Va fi o premieră, dacă se realizează, cel puțin în România. Mai sunt asemenea exemple în Paris și Londra… eu cred că Timișoara merită să mai puncteze cu încă o premieră. Putem face un proiect de hotărâre, putem iniția un concurs, e o prima fază… Am discutat cu primarul, i s-a părut foarte bună ideea”, explică Moșiu. Acesta are și o estimare de cost și spune că florile pot proveni foarte bine din producția autohtonă. „8.000 de euro ar costa realizarea unui astfel de ceas. Sunt niște flori și plante care se găsesc la noi în țară, nu cred că e o problemă din punct de vedere al achiziționării lor”, a conchis consilierul local.
Între timp, Moșiu recunoaște că e o rușine pentru Timișoara felul în care a ajuns să arate Ceasul Floral din Parcul Civic. „De prea mulți ani, numai titlul e de el. Este în atenția tuturor, dar de făcut se pare că nu avem capacitatea de a respecta o realizare deosebit de inspirată, zic eu, din punct de vedere arhitectonic, peisagistic”, spune liberalul. De cadran se ocupă, pentru circa 8.000 de euro pe an, Horticultura, însă mecanismul propriu-zis „doarme”, pentru că nimeni nu s-a preocupat de el. Renovarea ceasului ar putea fi împărțită între municipalitate și firma a cărei siglă se regăsește pe ceas. „Credem că frontispiciul și soclul ar trebui să fie renovate și cu ajutorul firmei care are reclama pusa pe el (…) Suma pentru achiziționarea unui mecanism este de câteva mii de euro, o sumă modică pentru o firmă. O să vin chiar cu un proiect de hotărâre(…) ansamblul în sine devine, pe zi ce trece, un pericol pentru cetățenii care se plimbă în jurul acestui frumos obiectiv”, explică Moșiu. Proiectul de hotărâre nu va apărea însă mai devreme de finele verii…
De vineri, la Timișoara funcționează un nou consulat onorific, cel al Columbiei. Noul consul onorific…
Timișoara are din această săptămână un magazin oficial de suveniruri. Deschis pentru a aduce imagine…
Biblioteca UPT a găzduit vineri 15 noiembrie 2024, conferința „Translation and Usability”, organizată de Direcția…
Gestionarea deșeurilor este o prioritate pentru actuala administrație a comunei Mioşniţa Nouă. Noua conducere a…
Direcția Generală a Poliției Locale Timișoara și Universitatea de Științele Vieții “Regele Mihai I” organizează,…
Societatea Delgaz Grid anunță că se va opri furnizarea gazului natural, în orașul Deta și…