Categories: InvatamantPoliticieni

Rectorul UVT, despre pensiile nesimtite: Alesii neamului au cam uitat de… neam!

Parlamentarii români sunt lipsiți de moralitate și nu le pasă decât de propriile buzunare. Este concluzia la care a ajuns rectorul Universității de Vest, prof. univ. dr. Marilen Pirtea, care îi atacă pe deputații și senatorii care și-au votat, zilele trecute, pensii speciale.

Rectorul UVT, Marilen Pirtea, și-a făcut un obicei din a reacționa imediat la orice situație specială ivită în spațiul public. De această dată, liberalul – Pirtea este, conform liderilor timișeni ai partidului, membru PNL – i-a luat în vizor pe parlamentarii care au votat, acum două zile, în favoarea unor pensii speciale pe care să le primească la finele mandatelor lor. „Zilele trecute, țara a primit încă o dovadă că unele dintre cele mai mari nedreptăți se fac cu legea în brațe. La fel s-a întâmplat și când, dumneavoastră, aleșii neamului, v-ați rupt de ceea ce înseamnă principiul contributivității și ați hotărât să vă oferiți pensii mai mari chiar și cu 4.600 de lei, echivalentul a 11 pensii minime. Am asistat la unul dintre cele mai murdare conflicte de interese girat, din păcate, de legislație (…) Dacă nu vă îngrijorați de ceea ce vor spune cei aproape 400.000 de români care trăiesc din pensia minimă, poate vă îngrijorați de viitorul copiilor noștri. Nu supun dezbaterii legalitatea, dar lipsa de moralitate de care dă dovadă parlamentul nu este demnă de o societate sănătoasă. Nu, în contextul în care un asistent universitar are salariul de 1.050 de lei, când sute de mii de angajați din învățământ trăiesc la limita sărăciei. Să nu mai vorbim despre medici și multe alte categorii sociale și profesionale”, susține rectorul UVT.

Conform acestuia, parlamentarii ar fi trebuit să aibă în vedere, în loc de pensii, sistemul educațional. Refuzul de a investi în educație le încetinește (copiilor din România – n. r.) dezvoltarea, le limitează capacitățile, astfel că nu faceți decât să propagați sărăcia de la o generație la alta. Presupun că este greu pentru o mână de «aleși» să vadă acest risc, în confortul unor indemnizații de mii de lei (…) Ultimele analize economice arată că deficitul bugetului de pensii publice s-a ridicat la 3,56 miliarde de lei după primele două luni din 2015, cu peste un milliard de lei mai mare decât în primele două luni ale anului trecut (…) Vă place să vă numiți aleșii neamului, dar ați cam uitat de neam. Dați tuturor șansa la pensii mai mari, investiți în educația copiilor!”, conchide rectorul Universității de Vest. Anul trecut, acesta ar fi fost la un pas de a candida pe Colegiul III Deputați Timișoara, din partea… PSD. Marilen Pirtea nu a făcut însă declarații publice legate de viitoarele sale ambiții politice.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

2 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

6 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

6 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

7 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

7 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

8 ore ago