Pe 29 iunie, creștinii îi sărbătoresc pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Petru a fost răstignit în anul 64, iar Pavel a fost decapitat în anul 67, ambii la Roma. Peste jumătate de milion de români își au onomastica în această zi.
Sfântul Apostol Petru, fiul lui Iona și fratele Apostolului Andrei, s-a născut în Betsaida Galileei. Numele său iudeu era Simon, însă Mântuitorul îl va numi Chifa, sau piatră. A mărturisit în numele apostolilor dumnezeirea lui Hristos, dar este și cel care s-a lepădat de Hristos când acesta a fost este prins și răstignit. După Înălțare, Petru a luat cuvântul în adunarea ucenicilor și l-au ales ca apostol pe Matia în locul lui Iuda. În ziua Cincizecimii, după predica lui Petru, s-au botezat 3.000 de persoane. Sfântul Apostol Petru a propovăduit în Ierusalim, Iudeea, Samaria și Asia Mică. Și-a petrecut ultima parte a vieții la Roma și a murit răstignit pe cruce, cu capul în jos. Se întâmpla pe 29 iunie, în anul 67.
Sfântul Apostol Pavel era originar din Tarsul Ciliciei, din neamul Veniamin și, la început, a luptat împotriva creștinilor, participând la uciderea arhidiaconului Ștefan. Pe calea Damascului i se arătat însă Hristos și l-a mustrat. Așa s-a convertit și a primit botezul de la Anania, episcopul Damascului. Sfântul Apostol Pavel a pornit în trei mari călătorii misionare și a scris 14 epistole care se găsesc în Sfânta Scriptură. El a fost decapitat din porunca lui Nero, în anul 67.
Sfântul Petru este patronul agriculturii şi răspunde de starea recoltelor, patronează căldura şi ploaia şi pedepseşte cu tunete şi grindină pe cei ce-l nesocotesc. Se zice că, atunci când Sfântul Petru plesneşte din bici, sar din acesta scântei, care, odată căzute pe pământ, se transformă în licurici. În ziua sărbătorii, oamenii dau de pomană pentru sufletele celor morţi, sărbătoarea fiind cunoscută şi sub numele de Moşii de Sânpetru. Conform credinţei populare, moşii ar fi fost nouă bătrâni care făceau doar lucruri bune şi minuni peste tot pe unde mergeau. De ziua Moşilor de Sânpetru, femeile împart oale cu apă, pentru ca cei morţi să aibă ce bea pe lumea cealaltă.
Se mai spune despre Sfintii Petru si Pavel că stau în Lună, unul în dreapta și unul în stânga acesteia. Petru ţine cheile de la porţile Raiului, el fiind considerat mâna dreaptă a lui Dumnezeu. Peste 500.000 de romani isi serbeaza ziua numelui cu ocazia sarbatorii Sfintilor Apostoli Petru si Pavel (29 iunie). Potrivit statisticilor, peste 510.000 de români își aniversează duminică onomastica. Cele mai frecvente nume întâlnite la bărbați sunt Petru, Petre și Paul, iar la femei, Paula, Petronela și Petruța.
De la 1 ianuarie, Aquatim va prelua activitatea de apă și canal și de la…
Multă lume s-a întrebat de ce joacă britanicii fotbal de Crăciun, când la ei se…
Vremea se răcește ușor și se menține posomorâtă. Izolat vor cădea precipitații, la început sub…
Iubiți frați întru Hristos, Preacucernici Părinți, Dragi credincioși, Cu harul Bunului Dumnezeu am ajuns la…
Scrisoare pastorală la sărbătoarea Nașterii Domnului 2024 Iubiți Frați și Surori în Cristos, De Crăciun…
„Ordonanța trenuleț” este un produs al guvernelor care avea rolul să ascundă neputința acestora. Iar…