Nu mai e cale de intors: Liceul de Arte Plastice va fi demolat!

Soarta fostului liceu de arte plastice din centrul Timișoarei este pecetluită. Primăria a emis pentru Fundația Caritatea, proprietarul întregului cvartal pe care se află atât fostul liceu, cât și inspectoratul școlar, un certificat de urbanism, practic primul pas spre demolare. Fundația Caritatea va dona PMT o bucată de teren pentru lărgirea străzii 20 Decembrie.

La începutul lui 2014 a fost emisă o hotărâre de consiliu local care împuternicea Executivul primăriei să încheie o înțelegere cu proprietarii terenului din perimetrul străzile Mihai Eminescu – C.D. Loga – Patriarh Miron Cristea – 20 Decembrie 1989, privind cedarea unei suprafeţe de teren de aproximativ 400 de metri pătraţi. Aceasta este necesară pentru lărgirea la patru benzi a străzii 20 Decembrie 1989, pe porţiunea cuprinsă între bulevardele Loga şi Mihai Eminescu. Este vorba, practic, de o bucată de teren aflată în zona Liceului de Arte Plastice. În toamna anului trecut, Ministerul Culturii, prin Direcţia Judeţeană de Cultură, a acceptat studiul istoric depus de proprietarul întregului ansamblu, astfel că imobilele pot fi demolate, iar suprafeţele de teren pot fi dezmembrate.

Practic, odată cu avizul Ministerului Culturii, orice imobil de pe acel teren al Fundației Caritatea – care cuprinde atât fostul liceu, cât și actualul sediu al Inspectoratului Școlar Județean Timiș – poate fi demolat, iar parcela de 400 de metri pătrați la care făcea referire hotărârea de consiliu local poate fi donată municipalității. Acum, acest lucru este și mai aproape de pus în practică. „Am dat aprobare pentru certificatul de urbanism în acest sens (pentru demolare – n.r.). Eu m-am declarat de la început absolut de acord cu demolarea acestei clădiri care nu a fost niciodată monument, arată foarte rău și este în total dezacord cu toată arhitectura zonei, şi cu clădirea Liceului Electromotor de alături, şi cu clădirea primăriei”, a declarat primarul Nicolae Robu.

Edilul nu știe dacă imobilele vor fi demolate deodată, dar este sigur că va fi dispărea sub buldozere și actuala clădire în care funcționează ISJ Timiș. „Se va demola tot. Şi inspectoratul școlar. Nu ştiu dacă deodată, dar tot ce are în proprietate, pentru a-şi valorifica proprietatea la maximum”, mai spune Robu. Acesta susține, de asemenea, că a fost rezolvată problema sediului ISJ, care se va muta la fostul liceu agricol de pe Calea Aradului. În ceea ce privește cedarea unei bucăți de teren pentru lărgirea străzii 20 Decembrie, primarului nu-i rămâne decât… să spere. „Cu proprietarii, cei de la Fundația Caritatea, nu am mai avut nicio discuţie, trebuie să se ţină de cuvânt. Sigur că e dreptul lor să facă altfel, dar se descalifică în ochii mei dacă se va ajunge acolo. Au promis că vor ceda o parte din teren pentru a putea da un profil normal acestei străzi foarte importante, strada 20 Decembrie 1989”, a mai declarat Robu. Proprietarii terenului ar intenționa să ridice acolo un hotel de lux și un centru de conferințe.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Derby în Ronaţ. SCM USV Timişoara întâlneşte campioana, Dinamo

Etapa a treia din Liga de Rugby programează un nou meci acasă pentru Leii Timișoarei.…

45 de minute ago

Simonis sfătuiește CJ Timiș să se apuce de demolarea stadionului: ”Avem opt luni pentru proiectare, timp în care putem demola baza”

Alfred Simonis, liderul PSD Timiș, le recomandă celor de la Consiliul Județean Timiș să facă…

48 de minute ago

Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială…

53 de minute ago

Se oprește furnizarea căldurii la Timișoara

Compania Colterm a decis ca în următoarea perioadă să oprească furnizarea energiei termice pentru încălzirea…

O oră ago

RETIM anunță modificarea tarifelor de facturare (colectare-transport și tratare) a deșeurilor municipale în Zona 1 a județului Timiș

RETIM Ecologic Service S.A. informează toți utilizatorii serviciului de salubrizare (persoane fizice, asociații de proprietari/locatari,…

3 ore ago

Jurnal de campanie (5). Poveste din Checea, comuna în care naşul şi finul se bat pentru funcţia de primar. Şi nu e singura curiozitate de acolo

Checea există ca şi comună doar fiindcă nişte minţi luminate au decis, în urmă cu…

4 ore ago