Categories: Economic

Vin fonduri pentru dezvoltarea mediului rural! Autoritatile locale si privatii, asteptati cu proiecte

Firmele care doresc să investească în mediul rural, în special în agricultură, au la dispoziție numeroase fonduri nerambursabile. Situația este la fel și pentru autoritățile locale rurale, care ar putea beneficia de susținere substanțială prin Programul Național de Dezvoltare 2014 – 2020.

Zeci de reprezentanți din mediul privat, dar și din cadrul autorităților locale din județ, au venit, vineri, la seminarul organizat de Camera de Comerț Industrie și Agricultură Timiș, unde au putut să afle detalii importante despre cum pot obține fonduri europene nerambursabile, prin Programul Național de Dezvoltare 2014 – 2020. În mare parte, fondurile sunt dedicate domeniului agricol, dar pot fi accesate și pentru dezvoltare turistică, de agrement sau culturală. „Ni s-au atribuit în jur de 9.400 de miliarde de euro țării noastre, din care 8.100 de miliarde reprezintă fondurile destinate României, iar restul reprezintă contribuția națională. Ca atare, CCIAT își dorește ca și membrii săi, dar și toți investitorii eligibili, să poată să beneficieze de aceste informații”, a declarat Mihaela Tomescu, director economic în cadrul CCIAT.

Participanții au primit detalii despre cum trebuie să-și întocmească proiectul pentru a putea să acceseze astfel de fonduri, dar și despre factorii de reușită și factorii de risc al unui potențial proiect. Spre deosebire de alte programe similare, în cazul acestuia fondurile nu sunt distribuite regional, ci la nivel național. Astfel, proiectele vor fi selectate în funcție de numărul de puncte pe care îl obțin, stabilindu-se care sunt prioritare. „Există o gamă largă de potențiali beneficiari, atât din zona privată, cât și beneficiari publici, în special comune. Există de asemenea posibilități de finanțare pe ONG-uri. Sunt măsuri care-i vizează pe beneficiarii privați cum ar fi modernizarea fermelor, modernizarea fermelor cu profil pomicol, există o dorință de a revigora acest sector pomicol și pentru acesta au fost destinate sume speciale. Există și un sprijin forfetar pentru investiții în zona non-agricolă, inclusiv o componentă pe zona turismului și dezvoltărea zonei de agrement în rural. Acest sprijin forfetar este în cuantum de 70.000 de euro. Există submăsuri care se adresează tinerilor fermieri, dar și fermelor mici. Există și o submăsură de investiții pe zona turismului. Ajungem și la beneficiarii publici care se referă la sisteme de canalizare, drumuri publice, iar aici beneficiarii principali sunt comunele. Există și măsuri de investiții în zona culturală care vizează atât beneficiari publici, cât și ONG-uri. Vorbim despre reabilitare de clădiri de patrimoniu de clasa B”, a concluzionat Iulian Bucătaru, director general adjunct Infrastructură, Leader și Investiții Non-Agricole.

Share
Published by
Dariana Bratu

Recent Posts

Nicolae Robu își schimbă părul, dar năravul, ba!

Câteva contestații depuse de cetățeni de bine ai acestui municipiu arată negru pe alb că…

19 minute ago

Iulius Town deschis în a doua zi de Paște. Află programul special al magazinelor tale favorite!

Ca în fiecare an, de Paşte, Iulius Town are un orar special. Sărbătorile pascale sunt…

39 de minute ago

O nouă campanie trimestrială de colectare gratuită a deșeurilor VOLUMINOASE din Zona 1 Rural a județului Timiș – 2024

Compania RETIM împreună cu ADID Timiș anunță începerea unei noi campanii de colectare gratuită a…

O oră ago

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

14 ore ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

16 ore ago