Timișoara are, în premieră, un centru social de urgență pentru persoane fără adăpost. Acesta a fost ridicat, nu fără peripeții, pe strada Telegrafului, unde se află și cantina socială, și poate găzdui câteva zeci de oameni. Cei cu buletin de Timișoara ar putea locui aici până la doi ani, dacă respectă regulile casei.
Noul centru social de urgență pentru persoane fără adăpost a costat peste trei milioane de lei, din care 2,4 milioane, bani proveniți din fonduri europene. Practic, în locul în care se află cantina socială a PMT au fost realizate mai multe lucrări de reamenajare și construcție, care au inclus ridicarea de la zero a unui corp de clădire, realizarea unei mansarde, recompartimentare, extinderea grupurilor sanitare și montarea unui lift, precum și dotarea centrului cu tot ce înseamnă mobilier și aparatură electrocasnică. Centrul este gata să primească, de săptămâna viitoare, primii rezidenți. Acesta va avea 50 de locuri, din care 35 în sistem rezidențial, alocate persoanelor cu buletin de Timișoara. Celelalte 15 locuri sunt în sistem de urgență, pentru persoanele cu buletine din alte județe. care pot sta aici timp de 14 zile lucrătoare. „Experții instituției vor lua legătura cu județele lor și vom încercă să-i întoarcem acasă. Cei din Timișoara au dreptul să stea aici până în 2 ani. Ne vom ocupa de reintegrarea lor, dar si de întoarcerea lor în familii, dacă este posibil. Vor pleca cu diplome în mână și cu locuri de muncă, pe cât posibil”, spune Rodica Cojan, directorul centrului.
„Timișoara nu-și propune să devină oras asistențial. Suntem oameni care înțelegem realitățile în care trăim, în toată complexitatea lor. Există un număr ridicat de persoane care nu au adăpost și au ajuns la marginea societății. Oferta de aici își propune tocmai salvarea lor și integrarea lor în societate. Cei din alte județe trebuie preluați de autoritățile din orașele de baștină. Altfel, ne-am trezi că Timișoara ar deveni un pol de atracție pentru oameni care nici nu-și propun să intre în rând cu lumea”, a declarat, la rândul lui, primarul Nicolae Robu. Conform datelor de care dispune Rodica Cojan, în Timișoara sunt în jur de 2.200 de persoane fără adăpost, adulți și copii.
Centrul de pe strada Telegrafului se adresează exclusiv persoanelor care au împlinit 18 ani. Orice rezident e liber să plece când dorește și se poate întoarce, dacă respectă regulile și, evident, dacă mai sunt locuri libere. „Niciunul dintre beneficiari nu dispare practic, avem ambulanța socială, avem lucrătorii sociali… Se va putea întoarce, dar în anumite condiții, respectând normele, respectând igiena și așa mai departe. Noi știm câte canale sunt, știm unde sunt ei, sunt toate monitorizate, știm cine locuiește în fiecare locșor… Noi lucrăm cu ei la propriu, îi cunoaștem(…) Nu se vor rezolva absolut toate problemele, dar mai sunt și alți ani, vor mai veni și alte proiecte, până vom reuși să stăpânim fenomenul”, mai spune Rodica Cojan.
Ridicarea noului centru s-a lovit, la un moment dat, de opoziția locuitorilor din zonă, care au dat în judecată primăria, dar au pierdut procesul. Centrul este modern și modern, are dormitoare cu paturi supraetajate, cabine de duș moderne, dar și bibliotecă sau zonă de recreere. Pe unul dintre pereții de la parter, o minte „luminată” a așezat o fotografie a primarului Nicolae Robu, care a rămas interzis o fracțiune de secundă când i-a fost atrasă atenția asupra acesteia. Edilul a dat jos imediat poza.
Invalid Displayed Gallery
Vineri dimineața, polițiștii Secției 2 Urbane Timișoara au fost sesizați cu privire la faptul că,…
Nu doar la nivel naţional George Simion se bucură de susţinerea unor infractori, foşti sau…
În Iulius Town s-a inaugurat o școală dedicată pasionaților de muzică, celor care își doresc…
În contextul actual al alegerilor prezidențiale, votul pentru Elena Lasconi din primul tur este mai…
Pentru data de 22.11.2024, toate lucrările vor fi sistate din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Se…
Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…