Categories: Primăria Timişoara

Ceata si jeturi de apa inalte de 8 metri pe Bega! Fantana arteziana va reflecta… linistea diminetilor

A doua oară poate-i cu noroc: Primăria Timișoara speră să găsească o firmă interesată să realizeze documentația pentru mult visata fântână arteziană de pe Bega. Jeturi de apă de opt metri, ceață care să… amplifice atmosfera și ecran pe care să poată fi urmărite inclusiv meciuri de fotbal – toate trebuie avute în vedere de proiectanți.

Primăria Timișoara a lansat, la finele lunii iunie, o invitație de participare privind investiția ,,Fântână ornamentală Canal Bega”. Este vorba despre studiul de fezabilitate pentru aceasta, care urmează să fie atribuit prin cumpărare directă, pe criteriul prețului celui mai mic. Suma pusă la bătaie de municipalitate: puțin peste 145.000 de lei, cu tot cu TVA. Firmele interesate puteau să-și depună ofertele până pe 13 iulie, iar două dintre ele au și făcut-o. Cea care va fi desemnată câștigătoare va trebui să elaboreze SF-ul în termen de 60 zile.

Tema de proiectare publicată pe site-ul PMT este un amestec de lirică de școală generală cu specificații tehnice interesante. „Jocurile de apă vor reflecta liniștea dimineților, uneori cețoase, vor amplifica prin iluminatul subtil și mișcările lente ale jeturilor culorile picturale ale serii, fiind în permanentă concordanță cu starea generală a peisajului (…) Momentul în care fântâna este cu adevărat actorul principal al spectacolului este după căderea nopții, atunci când ea devine un simbol dinamic, interactiv, pentru municipiul Timișoara (…) Existența fântânii va avea ca efect colateral repunerea în valoare a Parcului Catedralei”, se precizează în acest document. Din punct de vedere tehnic, fântâna arteziană multimedia amplasată pe râul Bega, între podul Tinereții și podul Traian va avea două zone distincte.

„Zona 1 este formată din câte un aliniament situat pe fiecare mal, cu câte 40 de jeturi de apă cu formă de evantai, dispuse pe o lungime identică cu a platformei plutitoare, care vor descrie o parabola spre centrul canalului. Fiecare jet va trebui luminat cu câte un proiector cu led RGB (…) Zona 2 va fi formată dintr-o platformă plutitoare modulară cu dimensiunile de minimum 50 m lungime și 5 m lățime. Aceasta va trebui să fie retractabilă pentru a fi mutată din centrul canalului către maluri, pentru a nu împiedica navigarea (…) în centru vor fi amplasate 8 seturi de efecte de apă de formă laminară ce se vor sincroniza cu muzica (…) înălțimea dorită este de aproximativ 8 metri; în cele două extremități ale platformei va fi câte un cerc format din câte 6 seturi de efecte de apă sub formă evantai (…) pe toată lungimea platformei se dorește amplasarea unor efecte de apă ce vor pulveriza cu presiune un amestec de apă și aer cu înălțime de până la 20 m și viteza de aruncare a apei foarte mare”, mai scrie pe site-ul municipalității. De asemenea, urmează să fie amplasat un ecran de apă „cu dimensiunea de minimum 25 m lățime și 9 m înălțime, care să permită vizualizarea de imagini la rezoluție înaltă (de ex, meci de fotbal)”, iar spectacolele de lumini și cele de laser vor fi îmbunătățite prin crearea… „unui efect ceață densă pe tot perimetrul platformei”.

Studiul de fezabilitate urmează să fie aprobat de consilierii locali, iar apoi ar urma să fie organizată licitația pentru proiectul tehnic, respectiv execuție. „Dacă totul merge bine, am da bani din bugetul local (…) Nu este o lucrare foarte costisitoare, la Arad au alocat cinci milioane de euro, inspirându-se de la noi de la ideea de a face pe o apă curgătoare, trebuie să punctăm lucrul acesta… Noi nu vrem să facem ceva atât de scump, dar, în orice caz, două milioane.. și eu cred că va ieși ceva foarte frumos”, spunea primarul Nicolae Robu, acum câteva săptămâni. Fântâna cu jocuri de lumini și apă de pe Bega a fost una dintre promisiunile acestuia încă de la preluarea mandatului.

 

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

La Timișoara va avea loc CyberTM, primul eveniment regional de securitate, destinat IMM

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest va fi parte din  organizarea primului eveniment regional de cybersecurity…

O oră ago

Protecția Consumatorilor face o serie de recomandări pentru zilele de 1 Mai și de Paști

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) anuță că desfășoară acțiuni de control, în toată țara,…

2 ore ago

Colterm obține un preț la gaz cu 30% mai ieftin

Societatea Colterm a anunțat că a obținut un preț cu o treime mai mic pentru…

2 ore ago

SCM Timişoara pierde întâlnirea cu Craiova şi va juca doar pentru locul 13

Seria dintre Timişoara şi Craiova din grupa locurilor 11-14 din Liga Naţională de baschet masculin…

2 ore ago

În mai se lansează licitația de reabilitare a clădirii Colegiului Aslan, din bani publici/FOTO

Colegiul Național „Ana Aslan“ este prima clădire care va intra în procedura de licitație, la…

3 ore ago

La Ghiroda se va ridica un centru de colectare a deşeurilor prin aport voluntar

Luni, 29 aprilie, primarul comunei Ghiroda, Ionuţ Stănuşoiu, a semnat autorizația de construire pentru ,,Centrul…

3 ore ago