Pentru prima dată în ultimii 25 de ani, în România, rata mortalității infantile nu a scăzut deloc, rămânând pe primele locuri din topul European. Situația ar putea fi mult îmbunătățită dacă proaspetele mămici ar fi educate corect în ceea ce privește nutriția bebelușilor.
Organizația Salvați Copiii susține că alăptarea exclusivă până la șase luni, dar recomandată până la doi ani, ar putea să salveze viețile celor mici. Deși studiile din ultima perioadă au arătat clar că alăptarea are efecte benefice asupra sănătății nou-născuților, numărul femeilor din Europa care optează pentru alăptare nu a crescut vizibil. În România, doar 13% dintre mame optează pentru alăptare exclusivă, ceea ce clasează țara noastră pe ultima poziție din topul UE. Organizația Salvați Copiii susține că mamele ar trebui să inițieze alăptarea în prima jumătate de oră de la naștere. Totuși, în România, doar 8,3% din copii sunt alăptați în prima jumătate de oră de la naștere. Un studiu al organizației menționate mai sus demonstrează că 95 de nou-născuți ar putea fi salvați în fiecare oră, în întreaga lume, dacă mămicile ar alăpta imediat după naștere. Concret este vorba despre 830.000 de bebeluși pe an. Mai mult, șansele unui copil de supraviețuire se triplează dacă este alăptat cât mai repede. Din păcate, în România, nu există un program post-natal bine pus la punct, iar mămicile nu sunt încurajate să alăpteze.
Cele mai mari probleme cu rata mortalității infantile din România sunt în zona rurală, unde a ajuns la 10.4‰. „Considerăm că efortul susţinut de până acum, pentru reducerea mortalităţii infantile, ar putea fi amplificat dacă mai multe mame ar fi încurajate să alăpteze. Prin parteneriate cu asociaţiile profesionale, experţi în nutriţie şi alăptare, dar şi prin intervenţie directă în comunităţile defavorizate, Salvaţi Copiii susţine activ alăptarea”, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România. Pentru că programele post-natale sunt foarte puține, organizația și-a propus să dea startul campaniei „Fiecare Copil Contează”, prin care se urmărește reducerea mortalități infantile cu aproximativ 15%. Până acum, au fost derulate acţiuni menite să combată cauzele de deces ce pot fi prevenite, prin îmbinarea componentei principale, de informare şi educare atât în rândul viitoarelor mame, cât şi la nivelul fiecărei comunităţi.
În noul Guvern Ciolacu, PSD va avea opt ministere, PNL – şase, iar UDMR –…
Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…
„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…
Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…
Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…