Baile Turcesti din Piata Libertatii nu raman la vedere! Cand vor fi bani, vor putea fi expuse

E oficial: Băile Turcești din Piața Libertății vor fi îngropate din nou și marcate doar în pavaj! Ele vor fi acoperite, printr-o soluţie de protejare in situ reversibilă, care va permite, cândva, expunerea lor integrală. Acum nu sunt bani pentru așa ceva.

În februarie, Primăria Timișoara a scos la licitație „servicii de specialitate, în vederea punerii în valoare a vestigiilor arheologice descoperite în perioada implementării proiectului «Reabilitarea spațiilor publice din Centrul Istoric al Municipiului Timișoara»”. Acestea prevedea „reabilitare, conservare, restaurare și amenajări adiacente informațional-culturale”, la o valoare estimată de 11,3 milioane de lei, fără TVA. În afară de proiect, lucrările propriu-zise constau în restaurarea, consolidarea și protejarea in situ a vestigiilor descoperite în zona Cetate. În luna iunie, primarul Nicolae Robu a anunțat că există un câștigător al licitației, asocierea SC Corint SRL – SC General Game SRL, societăți cu sediul în Sântimbru, județul Alba. Lucrarea a fost adjudecată la prețul de 6.9 milioane de lei, fără TVA, la un termen de execuție de opt luni: două luni pentru proiectare și șase luni pentru punerea în practică.

Momentan există o singură soluție acceptată de specialiștii din Ministerul Culturii: cea pentru Băile Turcești, descoperite în Piața Libertății. „Iniţial, în Piaţa Libertăţii, pe o suprafaţă de cca 300 mp au fost descoperite ruinele Băilor Turceşti. În contextul acestei descoperiri, în urma discuţiilor purtate între arheologul prof. univ. dr. Dorel Micle şi arhitectul Radu Mihăilescu, s-a convenit păstrarea in situ, într-o suprafaţă decopertată, denivelată faţă de pavajul general al pieţei, a vestigiilor (…) În urma săpăturilor ulterioare s-a constatat însă că suprafaţa Băilor Turceşti este mult mai mare (…) Totodată, în apropierea Băilor Turceşti, în partea nordică a pieţei, înspre liniile de tramvai au fost găsite vestigiile Hambarului Mare, precum şi resturile unor porţiuni de străzi. Au mai fost descoperite postamentul Monumentului Fidelităţii, canalul austriac şi o fântână austriacă”, explică reprezentanții primăriei.

Pentru protejarea acestor vestigii, arheologii au propus, inițial, mai multe variante: conservarea in situ, protejarea cu nisip şi punerea în valoare prin marcaje în pavajul Pieţei Libertăţii a vestigiilor clădirilor Hambarului Mare, postamentului Monumentului Fidelităţii şi Băilor Turceşti; conservarea in situ, protejarea prin acoperire cu folie de nylon şi nisip și marcarea în pavaj a traseului traiectului Canalului Austriac; reabilitarea și expunerea descoperită a Fântânii Austriece în Piaţa Libertăţii; conservarea in situ, respectiv punerea în valoare prin coborârea nivelului pieţei şi expunerea liberă a circa 300 mp din suprafața totală a vestigiilor Băilor Turceşti. Teoretic sună bine. Practic însă, susțin specialiștii consultați de primărie, atât expunerea liberă a vestigiilor, cât și acoperirea cu sticlă ar implica lucrări de construcţie care ar distruge parţial băile turceşti.

În plus, este vorba și despre costurile unor astfel de operațiuni, considerate mult prea mari pentru posibilitățile actuale. În aceste condiții, proiectantul a propus două variante de punere în valoare a vestigiilor. Prima dintre ele presupune „conservarea in situ, protejarea prin acoperire cu folie şi nisip şi punerea în valoare prin marcaj în pavaj, prin plăcuţe informative şi amplasarea unei machete din bronz cu reconstituirea istorică, volumetrică, a clădirii Băilor Turceşti”, iar cea de-a doua se referă „la conservarea in situ, dar prin scufundarea nivelului de călcare al pavajului şi prezentarea liberă a unei porţiuni din vestigiile Băile Turceşti”. Secţiunea Tehnică de Arhitectură şi Inginerie a Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice a aprobat, la finele lunii iulie, prima variantă. „A fost preferată aceasta, tocmai pentru a asigura păstrarea integrală și nealterată a vestigiilor Băilor Turceşti. Este vorba despre o soluţie reversibilă de protejare in situ. Aceasta va permite o eventuală punere în valoare complexă, integrală şi descoperită, în momentul în care vor exista resurse financiare”, transmit reprezentanții PMT. Practic, Băile Turcești vor fi „îngropate” sub pavaj, locul în care se află acestea urmând să fie marcat la suprafață, în așteptarea unor… vremuri mai bune. Soluțiile pentru conservarea celorlalte vestigii scoase la lumină în zona Cetate urmează să fie anunțate.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

La Timişoara şi în alte patru oraşe se vor înfiinţa „clase” de fotbal feminin, la şcoală

Fotbalul feminin a luat o amploare importantă în țara noastră chiar dacă nivelul este în…

11 ore ago

Bărbat găsit mort în casă în prima zi de Paşte

Descoperire macabră în zi de sărbătoare. Polițiștii Secției 5 Urbane Timișoara au fost sesizați cu…

13 ore ago

Ţara noastră are aproape 5 milioane de pensionari. Care este pensia medie

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274…

14 ore ago

România renaşte la gimnastică de Paşte! Două medalii europene pentru Sabrina Voinea

Medalii, finale şi evoluţii bune! Dar şi multă speranţă! Sabrina Maneca Voinea (16 ani) a…

15 ore ago

Pastorala de Paşti a PS Ioan Călin Bot, episcopul greco-catolic de Lugoj

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2024 † IOAN Din mila lui Dumnezeu, prin grația…

21 de ore ago

Pastorala de Învierea Domnului a IPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului

† IOAN, Din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului Iubitului nostru…

21 de ore ago