Ce avere are omul din primarie care ar trebui sa cunoasca… patrimoniul necunoscut al municipalitatiii

Primăria Timișoara nu are încă o evidență clară a patrimoniului pe care-l deține, lucru recunoscut chiar de către primarul Nicolae Robu. În schimb, are un șef al Serviciului de Date Urbane cu o avere substanțială, mai ales pe partea imobiliară, deși a lucrat toată viața în primărie.

„Reiterez nemulţumirea mea că nici până la ora actuală nu am ajuns să avem o evidenţă cu acurateţe a patrimoniului şi o valorificare a lui conformă cerinţelor mele”, se plângea, nu cu mult timp în urmă, primarul Nicolae Robu. Dacă nu ar fi extrem de tristă, situația ar fi de-a dreptul comică. Este aproape de domeniul absurdului ca nici în anul de grație 2015 Primăria Timișoara să nu aibă o evidență clară a patrimoniului pe care-l deține. Unul din serviciile din cadrul primăriei care ar trebui să se ocupe de acest aspect este cel denumit Banca de Date Urbane și Cadastru. Inițial a fost birou, dar a fost promovat la rangul de serviciu. Dacă nu prea se știu multe lucruri despre patrimoniul primăriei, șeful serviciului amintit, Dan Robescu, ține cu rigurozitate evidența propriilor proprietăți trecute pe o voluminoasă „declarație de avere”. Omul, alt șef moștenit de Robu de la Gheorghe Ciuhandu, chiar trebuie lăudat că, dintr-un salariu nu foarte mare, a reușit în timp record, lucrând doar la stat, să strângă nenumărate terenuri și case. Probabil a strâns mult și cureaua în acest timp, mâncând doar pufuleți, fiindcă altă explicație e greu de găsit.

Dan Robescu deține nu mai puțin de patru case, din care două în Timișoara, una în Delta Dunării în comuna Crișan, iar alta în satul Ianova, comuna Remetea Mare. La cele patru case se adaugă nu mai puțin de șapte terenuri, dintre care trei intravilane (două în Timișoara, unul în Crișan) unul forestier la Ianova și trei agricole la Ianova (17,58 ha), Bogda (9,58 ha) și Plevna, jud Călărași (3,48 ha). El și-a declarat un automobil Honda Civic achiziționat în 2007, însă soția sa poate fi văzută des la volanul unui BMW X5, care nu apare în declarație. Mai deține un cont de 8.400 de euro, dar și datorii cumulate de 34.800 de euro. În 2014 a ridicat de la primărie salarii totalizând 57.525 de lei, iar soția, 15.600 de lei de la o societate unde deține funcția de director.

Demn de menționat că, spre deosebire de alți politicieni și funcționari publici care se dau moștenitori, în cazul lui Robescu, toate proprietățile, cu excepția celei din Călărași, au fost achiziționate prin cumpărare. Se întâmpla în perioada 2005-2012, o perioadă care a inclus și boom-ul imobiliar din România. Și aici trebuie remarcat un lucru știut de mai toată lumea din primărie. Și anume că la Serviciul Banca de Date Urbane, fost birou, aveau acces în perioada boom-ului imobiliar cam toți samsarii de terenuri din Timișoara. E adevărat, pe atunci, alături de Robescu lucra o altă „celebritate” în lumea rechinilor imobiliari, Marcel Torje. De altfel, dacă edilii primăriei ar dori cu adevărat să aibă o evidență clară a patrimoniului ar trebui să apeleze la acești samsari imobiliari, în mod cert mult mai avizați în această chestiune.

Share
Published by
Iulia Avram

Recent Posts

UVT a obținut acreditarea Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic

Universitatea de Vest din Timișoara a obținut certificatului de acreditare pentru „Centrul de Inovare și…

18 minute ago

E oficial, miniștrii sosiți la Timișoara vor fi înghesuiți în Sala Video. Două proiecte pentru Timiș, votate la ședința de guvern

Circul sălii de desfășurare a ședinței de guvern de la Timișoara s-a încheiat, miniștrii care…

22 de minute ago

Proiectul Centurii Vest merge înainte, contestația depusă a fost respinsă

Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor a respins cererea depusă de cei de la ARL Cluj,…

O oră ago

Întreruperi programate la furnizarea apei spre sfârşitul acestei săptămâni în judeţul Timiş

Vineri, 26 aprilie, între orele 10-12 vor avea loc lucrări la Stația de Tratare a…

O oră ago

Incursiune în trecut, pe urmele germanilor în Banat! O interesantă lecţie deschisă la UPT, cu profesorul Anton Sterbling

Banatul multietnic şi istoria sa seculară, sau o nouă incursiune în trecut cu un profesor…

2 ore ago

Druckeria face apel la politicieni să lase la o parte orgoliile şi jocurile politice în problema stadionului

În ziua în care Guvernul se întruneşte la Timişoara pentru a da o HG privind…

2 ore ago