O parte din istoria Timișoarei rămâne totuși la suprafață. Este vorba despre fundaţia Bisericii Iezuite, zidurile de cărămidă şi fundaţia minaretului descoperite în Piața Sf. Gheorghe, care vor fi „încorporate” într-o structură de tip amfiteatru. Aceasta este soluția aprobată de Ministerul Culturii, astfel că lucrările în zonă pot fi reluate.
Arheologii au descoperit, în timpul lucrărilor din Piața Sf. Gheorghe, piese foarte importante din istoria Timișoarei. Este vorba despre mai multe case semiîngropate, dar și locuințe de suprafață, cele mai vechi datând din secolul al XV-lea. Cea mai mare surpriză a fost descoperirea celor două apeducte, dar nu pot fi omise biserica iezuită, moscheea sau cimitirul. „Știam că pe teritoriul acestei piețe exista conturul bisericii iezuite, dar nu știam dacă structura a fost păstrată în intregime sau a fost demolată. S-au descoperit zidurile bisericii, iar alături de ele, ziduri care făceau parte dintr-o construcție anterioară bisericii, moscheea, dar și o serie de alte edificii din perioada medievală, construcții de lemn și un cimitir”, explica, acum un an și jumătate, arhitectul Radu Mihăilescu.
La vremea respectivă, în urma discuțiilor cu arheologii și reprezentanții primăriei s-a decis că noua amenajare a pieței va include zidurile Bisericii Iezuite și fragmentele vechii moschei, ca într-un fel de puzzle construit pe structura unui amfiteatru. Zidurile bisericii urma să fie dezasamblate, tratate cu substanțe speciale și, ulterior, puse la loc. „Pentru fragmentele de zid austriac care rămân in situ urmează să fie impermeabilizați peretii verticali, cu produse special concepute pentru a închide porii. Pentru fragmentele de zid ale moscheii, zidurile urmează să fie desfăcute și se refac tot într-un mortar, dar pe fundație de beton, pentru că în prezent nu au fundație”, explica Radu Mihăilescu.
Între timp, în piață au fost trasate amfiteatrul și treptele de acces, după care lucrările au stagnat o perioadă îndelungată, în lipsa unui acord al Ministrului Culturii. Acum, acestea urmează să fie reluate în scurt timp, după ce Comisia Naţională a Monumentelor Istorice a aprobat, în sfârșit, proiectul de conservare a vestigiilor. „Acesta prevede punerea în valoare, prin expunere liberă, a vestigiilor fundaţiei Bisericii Iezuite în amplasamentul în care a fost descoperită, precum şi a vestigiilor otomane reprezentate de fragmente de ziduri de cărămidă şi fundaţia minaretului. Soluţia aprobată prevede denivelarea unei părţi din piaţă, sub forma unui amfiteatru, conservarea, restaurarea şi reabilitarea ruinelor”, după cum susțin reprezentanții primăriei. Statuia Sf. Gheorghe, mutată la începutul lucrărilor, va fi relocată în golul de formă rectangulară din partea de nord-vest a Bisericii Iezuite. Urmează să fie montați, de asemenea, stâlpi de iluminat și plăci informative din bronz, care să prezinte trecătorilor istoria locului. Comisia Ministerului Culturii a aprobat și proiectul pentru Piața Libertății, unde s-a decis îngroparea ruinelor fostelor băi turcești și marcarea lor prin pavaj. Procedura este însă reversibilă, conform specialiștilor, vestigiile putând fi scoase la suprafață ulterior, în momentul în care vor exista resurse financiare pentru o astfel de investiție.
Invalid Displayed Gallery
Invalid Displayed Gallery
Contribuabilii români sunt avertizați de Agenția Națională de Administrare Fiscală cu privire la reapariția unor…
Clădirea cinematografului Studio, din centrul Timișoarei, a fost finalizată. După o investiție de cinci milioane…
Cetăţenii românii care în ziua votului pentru alegerile prezidențiale nu se află pe teritoriul României pot…
În vestul ţării este Cod Roşu de viscol puternic. Vineri dimineața, la ora 10.00, ca…
Divizionara secundă CSC Dumbrăvița intră în „ultima turnantă” a sezonului de toamnă din Liga 2.…
Vineri dimineața, polițiștii Secției 2 Urbane Timișoara au fost sesizați cu privire la faptul că,…