Dacă banii bănățenilor ar rămâne în proporție mai mare acasă, oamenii s-ar simți mult mai motivați și asta ar genera dezvoltare economică. Asta crede consilierul județean liberal Marian-Constantin Vasile, care acuză guvernarea PSD că pune piedici descentralizării și lasă administrațiile locale să se îndatoreze masiv.
„Din punct de vedere statistic, doar 20% din bugetele autorităților publice locale reprezintă venituri proprii. Restul vine de la bugetul consolidat al statului. În România există, în acest moment, un grad foarte mare de dependență față de administrația centrală, un lucru total nedorit”, spune liberalul Marian-Constantin Vasile. El acuză guvernarea PSD că preferă această stare de lucruri dintr-un motiv foarte simplu: ca să poată împărți banii pe criterii clientelare. „Administrația județeană și-a pierdut mult din atribuții. Totul este centralizat. De exemplu, banii pe PNDL se dau direct de la București, pe criterii strict politice. În toamna trecută, înainte de campania prezidențială, s-au alocat acei bani astfel încât primarii să treacă la PSD, pe Ordonanța 55”, susține Vasile.
Conform liberalului, în aceste condiții, administrațiile locale au o singură variantă. „Datoria publică a crescut de patru ori în șase ani. Avem o dependență foarte mare de București, care ne dă bani foarte puțini pentru investiții. Autoritățile locale s-au îndatorat foarte mult, iar PSD, care are guvern și majoritate în parlament, nu face nimic în privința descentralizării. Tot mai mulți edili se plâng că primesc responsabilități care nu-i privesc, dar nu primesc și resursele pentru a exercita aceste responsabilități. Din punct de vedere statistic, 60% din PIB-ul României este generat de 22 municipii, deci prosperitatea vine din aceste zone. Este normal ca noi, liberalii, să ne concentrăm pe măsuri concrete care privesc regionalizarea. Ar exista și o mai mare motivare a bănățenilor. Ceea ce s-ar produce ar rămâne aici și ar genera dezvoltare economică”, spune consilierul județean. Liga Aleșilor Locali ai PNL a adoptat, de altfel, la finele săptămânii trecute, o rezoluție legată de descentralizarea administrativă și fiscală. Ea rămâne însă doar în teorie, pentru că până la practică pare să mai fie cale lungă.
În comuna Moşniţa Nouă vor fi ridicate cinci staţii pentru reîncărcarea autovehiculelor electrice, printr-o finanţare…
Sala Teatrului Național Timișoara a găzduit, marți seara, ediția a zecea a Galei Premiilor UVT.…
Finalizarea proiectului prin care Timișoara a primit 44 de autobuze electrice pentru transportul în comun…
Colaborare de succces. Parteneriatul dintre Universitatea Politehnica Timișoara și sediile Continental din Timișoara a fost…
Consilierii locali timișoreni au primit la vot, la ședința de plen extraordinară de marți un…
Începând de joi, de la ora 10, Expo Mobila Timișoara își deschide porțile atât pentru…