Primarul Nicolae Robu, chemat în audieri la Poliție! A fost știrea care a făcut înconjurul Timișoarei, dar și al țării, marți dimineața. Și nu la orice serviciu, ci la cel de investigare a fraudelor. Alături de primar au mai fost chemați câțiva directori din primărie, și în primul rând e vorba de doi controversați și incompetenți „meritocrați”, Aura Junie și Culiță Chiș, pe care actualul primar a crezut de cuviință să-i păstreze în funcții, deși au fost țuțării de serviciu ai fostului edil Gheorghe Ciuhandu. Se știe, cel puțin în variantă oficială, că acțiunea Poliției este legată de recepția lucrărilor de la Incuboxx, o investiție pe bani europeni de patru milioane de euro. Dincolo de hidoșenia clădirii, la prima ploaie mai serioasă, în imobil a intrat apa, iar de aer condiționat se pare că nu s-a auzit pe acolo.
Din start, trebuie spus că acțiunea polițiștilor este binevenită, prea de multe ori tăindu-se panglica la lucrări făcute de mântuială, ba unele chiar în bășcălie. Mai ales în zona de infrastructură. (Amintesc doar de sectorul de autostradă Orăștie – Sibiu, inaugurat de Victor Ponta anul trecut în campanie electorală și închis în urmă cu două săptămâni, după ce drumul s-a crăpat.) Și în Timișoara nu puține sunt lucrările pe bani publici făcute în batjocură, dar achitate de primărie. Iar Incuboxx pare să fie una dintre acestea. Plângerea în acest caz a fost făcută de o firmă care a subcontractat lucrări de la societatea care a executat lucrarea, Saiftim. Aceasta din urmă este condusă de fostul ministru PSD și ex-deputat Ovidiu Brânzan, iar printre acționarii importanți figurează Bega Turism, a cunoscuților frați Cristescu. În mai anul trecut, imediat după ce a încasat purcoiul de bani de la primărie, Saiftim a intrat în insolvență, lăsând cu ochii în soare subcontractorii, lucru pe care deBanat l-a și prezentat la acea oră. Mai trebuie spus că, în perioada lui Ciuhandu, Saiftim, cât o fi fost de firmă PSD-istă, era bine conectată la conducta cu bani a primăriei. În 2012 erau pe rol 11 astfel de contracte, totalizând 10 milioane de euro.
Revenind la acțiunea de marți, trebuie spus că oricâtă nonșalanță a afișat după vizita la Poliție, e greu de crezut că primarului Robu i-a plăcut acolo. Ba din contra. Probabil el este cel mai puțin vinovat față de această lucrare demarată în timpul fostului primar, dar câteva lucruri ar trebui să-i fie de învățătură. În primul rând, să nu se mai bage în comisii de recepție, dacă nu este specialist în domeniu, lucru de care s-a și plâns. În al doilea rând, să fie mai atent cu colaboratorii săi, fiindcă dacă vreodată i se va întâmpla ceva, de acolo o să i se tragă. În paranteză fie spus, o fi el excentric, dar toți cei care au avut contacte cu primăria știu că Robu nu e șpăgar. Lucru care nu se poate spune despre unii care-l înconjoară. Nu în ultimul rând, poate ar fi momerntul ca Robu să se intereseze de ce primăria are și în prezent multe contracte cu firme de genul „mușcă și fugi”. Adică își iau banii pe o lucrare, eventual chiar neterminată, pentru ca apoi să intre în insolvență și să-i lase pe fraierii de subcontractanți cu buzele umflate. Asta în cazul în care se termină lucrările, fiindcă sunt multe investiții care au depășit termenul de finalizare și cu un an. Exemple? Străzile din Ciarda Roșie, Sala Polivalentă etc.
Poate, odată și odată, Robu va avea curajul să-l întrebe pe „meritocratul” Culiță Chiș de ce numai firme cel puțin suspecte câștigă licitații la primărie și prin ce metode. Altfel, povestea cu insolvența a ajuns o chestiune națională, prea multe firme mici dând faliment din cauza „șmecherilor” cu lipici la bani publici, care se bagă în insolvență pentru a nu-și achita datoriile. Chiar Primăria Timișoara ar putea face caiete de sarcini care să nu mai corespundă profilului unor firme care trebuie să câștige licitațiile, ci să ceară garanții ferme că nu vor intra în insolvență în timpul lucrării sau imediat după finalizare. Poate așa, primarul Robu va evita pentru viitor deranjante deplasări pe la poliție sau parchet.
Deşi a jucat într-un turneu demonstrativ înainte de Crăciun, Simona Halep va rămâne pentru încă…
Guvernul închide un punct de frontieră din Timiș, încă înainte ca acesta să fie deschis.…
Cu doar câteva zile înainte de Crăciun, Primăria Timișoara a lansat în licitație proiectul pentru…
Administrația Bazinală de Apă Banat nu are prea multă putere atunci când se pune problema…
„De Crăciun, fii mai bun!”, este unul din îndemnurile pe care le tot auzim în…
Singurul campionat românesc masculin activ între Crăciun şi Anul Nou rămâne cel de baschet. Liga…