Categories: Zâmbete amare

De ce din banii timisoreanului se poate finanta CSU Craiova, dar nu si ACS Poli?

Faptul că s-a blocat finanțarea cluburilor sportive de la bugetul local pare a bucura pe multă lume. Se vede asta în comentariile de pe diversele site-uri sau de pe rețelele de socializare. Nu mai vorbesc că unii sar în sus de bucurie fiindcă Ostaficiuc, Ciuhandu și alții au ajuns la DNA pe motiv de finanțare a lui Poli în era Marian Iancu. Unii dintre ei au sărit probabil în sus și când Poli făcea egal la Amsterdan în fața Ajax-ului lui Luis Suarez, dar lucrurile se uită. Acest blocaj venit din partea de Curții de Conturi mi se pare o restrângere gravă a autonomiei locale. Mai mult, din taxele și impozitele timișoreanului nu se pot finanța acum Poli, BC Timișoara, RCM Saracens sau HC Politehnica. În schimb, o parte din aceleași taxe și impozite ajung la echipe precum CSU Craiova, Pandurii, Iași, Chiajna, CSM București, Voluntari și multe, multe altele. Și am explic cele de mai sus în trei pași.

Unu. Văd în comentarii mulți specialiști în legislație care își dau cu părerea despre situația actuală, susținând cu tărie că finanțarea este ilegală. Nu este însă nicio decizie judecătorească care să ateste acest lucru. Există doar un raport – atenție, neexecutoriu! – făcut de un angajat al Curții de Conturi. Așa cum în trecut au fost mult mai multe rapoarte care dădeau undă verde finanțării. După cum există judecători care au parafat asocierile CLT la cluburile sportive. Atâta timp cât în întreaga țară, începând cu Bucureștiul și terminând cu ultimul cătun, consiliile locale și județene finanțează echipele sportive, mi se pare de bun simț să cred că o astfel de bugetare este legală. Iar ilegal este ce se întâmplă la Timișoara unde un angajat al Curții de Conturi blochează acest lucru.

Doi. E clar că un buget local, cât ar fi de mare, nu poate satisface doleanțele tuturor. Unii vor ca o parte din buget să fie canalizată spre susținerea sportului. Și au multe motive pertinente în acest sens. Alții vor ca primăria să dea bani pentru mai multe festivaluri ale cârnaților sau manelelor, vor biserici sau moschei, fântâni cântărețe (da, există un personaj care vrea și fântână, și sport) sau monumente cu sclipici. De aceea, există un primar și un consiliu ales care decid oportunitatea pentru unul sau altul dintre obiective. Nu-ți place alegerea lor, ai posibilitatea să alegi alt primar. Actualul primar și consiliul local au decis să finanțeze mai multe echipe sportive. Ca să fie clar, suma totală votată în acest sens este în jur de 1,5% din întregul buget. Dacă sunt unii tare grijulii cu bugetul, trebuie să știe că cei mai mulți bani se duc în protecție socială. Și aici primăria chiar ar trebui să intensifice controalele pentru ca ajutoarele sociale să ajungă doar la cei care într-adevăr au nevoie de ele. Fiindcă să fim serioși, în Timișoara numai cine nu vrea nu găsește de lucru. Dar poate cei care se bucură de blocarea finanțării sportului doresc ajutoare sociale mai mari și mai multe. În fine, în programul său electoral, Robu a promis o finanțare substanțială a echipelor de sport până acolo încât „cucerirea titlurilor de campioană să fie o banalitate”. Și a primit votul timișorenilor, inclusiv pentru această promisiune. Cine nu dorește bani la sport, ci pentru biserici, manele sau statui cu beculețe, să voteze un primar care le promite acest lucru. Asta e democrația!

Trei. E un fapt cunoscut că Timișoara dă mult mai mulți bani la bugetul de stat decât primește. În schimb, alte județe sau orașe primesc mult mai mult decât dau. Și își permit și să țină echipe sportive. Cu o parte din bani veniți din Timișoara. Nu mai vorbesc de faptul că de la bugetul de stat se fac acum stadioane nou-nouțe la Craiova sau Târgu-Jiu. Tot de la bugetul de stat se subvenționează căldura sau transportul în București. Buget de stat, repet, la care contribuie foarte mult și timișoreanul. Din ai cărui bani, indirect, sunt susținute zeci de echipe de fotbal, baschet, handbal sau rugby din întreaga țară. Numai cele din Timișoara nu pot fi finanțate din banii timișoreanului, fiindcă așa a decis o angajată a Curții de Conturi Timiș. Spre marea bucurie a unor timișoreni care jubilează pe marginea acestui aspect. Dar poate greșesc, iar aceștia nu sunt baș timișoreni…

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

SCM Poli, egalată în ultima secundă!

Timișoara și Baia Mare au oferit un nou thriller în Liga Zimbrilor la handbal masculin.…

13 minute ago

Primăria intenţionează să achiziţioneze un imobil istoric reabilitat din zona Iosefin

Municipiul Timișoara intenționează să își exercite dreptul de preemțiune și să cumpere o clădire istorică…

O oră ago

S-a făcut dreptate! România a câștigat la „masa verde” partida cu Kosovo și a terminat grupa cu maximum de puncte, 18

Naţionala de fotbal a României a câştigat meciul cu Kosovo la ''masa verde'', cu 3-0,…

2 ore ago

Cătălin Drulă: Le cer demisia lui Grindeanu și Simonis! Minciuna și sfidarea trebuie să înceteze

Sorin Grindeanu și Alfred Simonis, lideri ai filialei PSD Timiș, sunt parte din „Noul Grup…

3 ore ago

Iluminatul public va fi reabilitat și dotat cu lămpi economice pe 64 de noi străzi și bulevarde din Timișoara

Pe 64 de străzi și bulevarde din Timișoara va avea loc modernizarea sistemului de iluminat…

4 ore ago

La Moşniţa Nouă au fost predate amplasamentele pentru ridicarea a cinci staţii de reîncărcare a maşinilor electrice

În comuna Moşniţa Nouă vor fi ridicate cinci staţii pentru reîncărcarea autovehiculelor electrice, printr-o finanţare…

8 ore ago