De ce din banii timisoreanului se poate finanta CSU Craiova, dar nu si ACS Poli?

Faptul că s-a blocat finanțarea cluburilor sportive de la bugetul local pare a bucura pe multă lume. Se vede asta în comentariile de pe diversele site-uri sau de pe rețelele de socializare. Nu mai vorbesc că unii sar în sus de bucurie fiindcă Ostaficiuc, Ciuhandu și alții au ajuns la DNA pe motiv de finanțare a lui Poli în era Marian Iancu. Unii dintre ei au sărit probabil în sus și când Poli făcea egal la Amsterdan în fața Ajax-ului lui Luis Suarez, dar lucrurile se uită. Acest blocaj venit din partea de Curții de Conturi mi se pare o restrângere gravă a autonomiei locale. Mai mult, din taxele și impozitele timișoreanului nu se pot finanța acum Poli, BC Timișoara, RCM Saracens sau HC Politehnica. În schimb, o parte din aceleași taxe și impozite ajung la echipe precum CSU Craiova, Pandurii, Iași, Chiajna, CSM București, Voluntari și multe, multe altele. Și am explic cele de mai sus în trei pași.

Unu. Văd în comentarii mulți specialiști în legislație care își dau cu părerea despre situația actuală, susținând cu tărie că finanțarea este ilegală. Nu este însă nicio decizie judecătorească care să ateste acest lucru. Există doar un raport – atenție, neexecutoriu! – făcut de un angajat al Curții de Conturi. Așa cum în trecut au fost mult mai multe rapoarte care dădeau undă verde finanțării. După cum există judecători care au parafat asocierile CLT la cluburile sportive. Atâta timp cât în întreaga țară, începând cu Bucureștiul și terminând cu ultimul cătun, consiliile locale și județene finanțează echipele sportive, mi se pare de bun simț să cred că o astfel de bugetare este legală. Iar ilegal este ce se întâmplă la Timișoara unde un angajat al Curții de Conturi blochează acest lucru.

Doi. E clar că un buget local, cât ar fi de mare, nu poate satisface doleanțele tuturor. Unii vor ca o parte din buget să fie canalizată spre susținerea sportului. Și au multe motive pertinente în acest sens. Alții vor ca primăria să dea bani pentru mai multe festivaluri ale cârnaților sau manelelor, vor biserici sau moschei, fântâni cântărețe (da, există un personaj care vrea și fântână, și sport) sau monumente cu sclipici. De aceea, există un primar și un consiliu ales care decid oportunitatea pentru unul sau altul dintre obiective. Nu-ți place alegerea lor, ai posibilitatea să alegi alt primar. Actualul primar și consiliul local au decis să finanțeze mai multe echipe sportive. Ca să fie clar, suma totală votată în acest sens este în jur de 1,5% din întregul buget. Dacă sunt unii tare grijulii cu bugetul, trebuie să știe că cei mai mulți bani se duc în protecție socială. Și aici primăria chiar ar trebui să intensifice controalele pentru ca ajutoarele sociale să ajungă doar la cei care într-adevăr au nevoie de ele. Fiindcă să fim serioși, în Timișoara numai cine nu vrea nu găsește de lucru. Dar poate cei care se bucură de blocarea finanțării sportului doresc ajutoare sociale mai mari și mai multe. În fine, în programul său electoral, Robu a promis o finanțare substanțială a echipelor de sport până acolo încât „cucerirea titlurilor de campioană să fie o banalitate”. Și a primit votul timișorenilor, inclusiv pentru această promisiune. Cine nu dorește bani la sport, ci pentru biserici, manele sau statui cu beculețe, să voteze un primar care le promite acest lucru. Asta e democrația!

Trei. E un fapt cunoscut că Timișoara dă mult mai mulți bani la bugetul de stat decât primește. În schimb, alte județe sau orașe primesc mult mai mult decât dau. Și își permit și să țină echipe sportive. Cu o parte din bani veniți din Timișoara. Nu mai vorbesc de faptul că de la bugetul de stat se fac acum stadioane nou-nouțe la Craiova sau Târgu-Jiu. Tot de la bugetul de stat se subvenționează căldura sau transportul în București. Buget de stat, repet, la care contribuie foarte mult și timișoreanul. Din ai cărui bani, indirect, sunt susținute zeci de echipe de fotbal, baschet, handbal sau rugby din întreaga țară. Numai cele din Timișoara nu pot fi finanțate din banii timișoreanului, fiindcă așa a decis o angajată a Curții de Conturi Timiș. Spre marea bucurie a unor timișoreni care jubilează pe marginea acestui aspect. Dar poate greșesc, iar aceștia nu sunt baș timișoreni…

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

21 comentarii pentru acest articol

polistul56 a spus: (septembrie 27th, 2015 at 20:15 )

asta e Romania.

INO a spus: (septembrie 28th, 2015 at 04:26 )

BEY!ASTA SE VA SCHIMBA CURÎND!ȘI TIMIȘOARA VA PUTEA FINANȚA ORICE SPORT DOREȘTE!ÎNSĂ O ÎNTREBARE NE CUTREMURĂ PE TOȚI!OARE AȘA DE PRO ȘTI SÎNT JURIȘTI PRIMĂRIEI SAU CJ SAU CINEVA A ARUNCAT ACEST ZVON ȘI IA SPERIAT PE TOȚI!SITUAȚIA ESTE SUB CONTROL SE VA PUTEA FINANȚA ÎNSĂ MAI SPERIE ȘI DNA -UL ȘI CURTEA DE CONTURI PE CINE POATE NU MÎNCAȚI BĂ LASĂ CĂ MÂNCĂM NOI MURITORI DE FOA ME DIN ȚARĂ!

INO THE PERFECT SPIRIT OF TRUTH AND LIFE!

koks a spus: (septembrie 28th, 2015 at 07:16 )

Poate ca inainte de a edita acest articol trebuia sa va documentati un pic ni din legislatie, ci chiar din articolele de presa ale vremii. Asadar, punctual:
1. raportul Curtii de Conturi sta la baza emiterii unei decizii care este EXCUTORIE.
2. Exista deja o hotarare pronuntata in cazul finantarii poitehnicii lui Iancu ce constituie deja un precedent; finantarea lui acs realizandu-se dupa acelasi principii de casa.
3.Autonomia administrativa NU presupune cheltuirea banului public la discretia alesului/alesilor locali cum tindeti sa sugerati prin acest articol; Mult vehiculata „oportunitate” trebuie corelata cu legalitatea, altminteri care ar fi distinctia intre un stat de drept si unul totalitar?

peluza Putin a spus: (septembrie 28th, 2015 at 08:13 )

@kokos=troliu
tu nu stii sa citesti?
intrebarea este:”De ce din banii timisoreanului se poate finanta CSU Craiova, etc, dar nu si ACS Poli?”

Nazorelul a spus: (septembrie 28th, 2015 at 09:09 )

Domnule Ino Ardelean, din banii nostrii ai timisorenilor se finanteaza alte echipe pentru ca narozelul nostru Robu (mare fotbalist la asociatia studentilor comunisti de pe izlazul de la Bocsig, nici acolo nu a auzit nimeni de fotbalistul Robu!!!) este cunoscut de ,,cal breaz”, care palavrageste mult, se spumeaza cand se infierbanta ca si gigi becali, desi se tine mare profesor universitar doctor inginer rector…etc! Vedeti ca nu a mai fost reales de noul pnl=vchiul pdl ca presedinte regional, ci a fost alesss…bennn! Dece sa se finanteze doar fotbalul?? ca pentru aceasta se spumeaza atata micutul fotbalist robu, iubirea vietii lui=fotbalul?? Nu am auzit sa se spumeze nici el, nici pupincuristii lui din CL pentru gimnastica, canotaj, atletism, patinaj, dans sportiv! Toti lingaii lui Robu stiu, cunosc capriciile lui si atunci cand vor sa profite pentru ei personal, pentru niste parai si contracte pe bani publici pentru firmele lor capusa o iau la lins ,,gel estompator” dar pe la spate il barfesc pe robu ca-i ,,narozelul/narcistul neamului” si NU fac nimic concret, sa se uneasca si sa rezolve problema sportului banatean!

birlic a spus: (septembrie 28th, 2015 at 10:50 )

D-le Ardelean , de ce nu publicati Raportul CC acesta nefiind secret , sa vada si cunoscatorii in materie ,ce acte normative se invoca a fi fost incalcate,,sa discutam pe subiect ,nu sa facem subpozitii ,sau sa ne indoim de competenta sau buna credinta a consilierului care la intocmit .Cer acest lucru ,nu ca as considera ca Primaria Tms. nu ar avea avea oameni competenti in asi sustine pct. de vedere ,dar in ultima vreme prea multe Contestatii ajung in instanta unde de regula nu sunt judecatori competenti pe speta sa faca dreptate ,se bazeaza f mult pe autoritatea lucrului judecat (vezi cazul Ostaficiuc) de care e frica d-lui Primar.

liviu a spus: (septembrie 28th, 2015 at 11:03 )

Cai de atac ale raportului?!

KOKS a spus: (septembrie 28th, 2015 at 11:40 )

Pt peluza putina!
pentru ca intrebarea din titlu este profund irationala in conditiile in care banul timisoreanului cum va place voua sa va exprimati care se face venit la bugetul de stat este acel ban retinut cu titlu de impozit profit, venit sau tva.
banul timisoareanului care se face venit la bugetul local este acel ban platit de timisorean cu titlu de impozit sau taxa locala (impozit cladire, impozit auto etc).
Si pentru ca, desteptule???, Craiova, exemplificata in titlu articolului nu este finantata din bugetul de stat, ci din bugetul local al mun. Craiova, adica din impozitele si taxele locale pe care le plateste Craioneanu, ci nu Timisoareanu. Dar asta e nivelul tau si respectiv al redactorulu. adica o de educatie civica primara rudimentara care arata limitele acestei natii, din pacate.

@KOKS a spus: (septembrie 28th, 2015 at 12:06 )

nu cred ca mun. Craiova are 50 de milioane de € la dispoztie pentru a plati constructia unui stadion nou. dealtfel premierul Ponta a anuntat constructia noua a stadionului. de ce ar face asta daca guvernul nu finanteaza, chiar si partial constructia?
ar trebui sa iti dai osteneala de a scrie mai clar, esti greu de inteles.

bula prazilianul a spus: (septembrie 28th, 2015 at 14:15 )

bey kokocs esti psd-ist si vrei sa faci e desteptul,dar postezi numai porumbele,cum sa aiba Craiova atatia bani pt sport? iar echipa din ce bani e tinuta,pey nu tot de la buget?esti asa de prost ca faci intuneric pe sit,echipa de baschet din ce bani e tinuta la Craiova?dar celelalte echipe sportive?de te drek la craiova ca acolo poate vei fi filozof

KOKS a spus: (septembrie 28th, 2015 at 14:35 )

E simplu sa jignesti atunci cand nu cunosti anumite notiuni elementare de administratie financiara bugetara sau in lipsa altor argumente.
La fel de adevarat ca jignirile constituie o practica raspindita de politicienii nostri, indiferent de culoare politica, atunci cand nu detin argumente legale pt anumite fapte sau decizii ale lor tocmai pentru ca prinde la elcetorat compus, din pacate, in mare majoritate de indivizi precumBula prezilianul si alti asemenea lor.
Investitia Guvernului in constructia unui stadion la Craiova sau oriunde in tara evident ca se face din banii de la bugetul de stat unde contribuie si timisoreanu, la fel cum s-a intampla cu mare parte din lucrarile din timisoara pretinse a fi opera lui robu, unde daca te uiti pe acea placa informativa afisat la fiecare santier de constructii ai sa vezi ca exista o contributie si a Guvernului Romaniei, afara de fondurile europene si investitia din bugetul local.
Adica, mai pe scurt, in aproape toate lucrarile din timisoara sunt si banii Craioveanului, Moldoveanului Ardeleanului etc.
Subiectul articolului era finantarea SPORTULUI, care intra in atributiile Consiliului Local, ce poate angaja pentru sport, in conditiile LEGII, bugetul local, NU pe ala de stat.
Stiu, distinctia este dificila pt unul ca tine sau @KOKS, care probabil faceti parte din acea categorie de locuitori ai orasului ce da vina pe moldoveni, pe olteni, pe mitici pe unguri pe …. cimpanzeii din palmierii lui Robu pt toate probleme voastre citadine.
Astept reactia voastra de genul mitic, moldovean, ungur de nu stiu cum, intrucat cam asta ar fi limita voastra.

bula prazilianul a spus: (septembrie 29th, 2015 at 06:48 )

bey,kokos lasa vrajeala cu zonele etno-folclorico-mioritice si explica ne si noua la prostimea de banateni cum zici tu,intre care ai ales sa traiesti de unde ai venit,cand ai venit,un caz concret Chiajna are si echipa de fotbal si de baschet si infiinteaza de handbal,Voluntari la fel,ce legi sunt acolo?unde e Mioritza si unde nu e? multumim pt. luminare luminatia ta

KOKS a spus: (septembrie 29th, 2015 at 12:58 )

Stimate, bula prazilianu, am sa-ti dau satisfactie si iti ofer pe tava un exemplu ce poate fi consultat pe internet. Anume fostul club ASA TG Mures, situatie identica, unde primarul tg mures este cerecetat DNA pt finantarea ilegala din banii bugetului local. Retine, cazu TG Mures este anterior celui lui POLI TM varianat iancu sau ACS Poli Timisoara varrianta Robu.
Asadar, cazul Timisoara nue este o premiera si, prin urmare, frustrarile tale(poate justifuicate sau nu) sunt neaventie.
Referitor la alte municipalitati care au procedat similar, probabil ca va veni vremea cand vor raspunde persoanele vinovate de angajarea banului public in finantarea sportului profesionist.
Deci, inainte de a arunca cuvinte jignitoare mai documenteaza-te putin.
Lasand la o parte discutiile tehnico-juridice, imi permit cateva intrebare? de ce fotbalul sau baschetul si nu sahul, canotajul sau atletismul? de ce asemenea discriminari? de ce nu sune egale pt toate disciplinele sportive organizate sub orice forma?

bula prazilianul a spus: (septembrie 29th, 2015 at 13:08 )

esti bestial kokos, mi-ai dat UN EX. Tg.Mures si doua de Timisoara, dar UN MARE MUCLES despre Craiova,Chiajna,Voluntari care a sustinut si pe Urziceni, Ploiesti,Targoviste si altele, precis esti politician sub acoperire.caci prea le jonglezi ca la alba-neagra..

@KOKS a spus: (septembrie 29th, 2015 at 13:16 )

ti-ai dat putin osteneala, trebuie sa recunosc, dar nu-i destul.
mai clar, te rog.
dar se pare ca nu intelegi despre ce-i vorba.
articolul de mai sus critica faptul ca la Craiova se contruieste un stadion din banii guvernului cind e stiut ca Timisoara da mai multi bani decit primeste.
gasesc ca e corect si sint de aceesi parere.
in loc sa ziceti merci dati cu pitre.

de la un avocat a spus: (septembrie 29th, 2015 at 14:07 )

Legea e destul de clară în ceea ce priveşte modul în care se pot finanţa cluburile sportive de către Primărie sau alte instituţii. Trebuie făcută competiţie de prioiecte, cu şanse egale pentru toate echipele etc. şi pot finanţa legal şi fără probleme cluburi sportive. Robu sau nu înţelege asta sau nu vrea. Sunt o grămadă de oraşe care dau finanţări şi nimeni nu a avut nimic de obiectat cât timp s-au făcut legal. Acolo unde s-a făcut altfel (Ploieşti, Tg. Mureş, Timişoara) vor merge oameni la puşcărie.

Fac contracte legale (nu cotizații) în baza Legii 350/2005 privind finanțările nerambursabile

Conditii legale:

Atribuirea în baza unei selecții publice de proiecte, tratament egal si nediscriminatoriu. Publicarea procedurii de selecție
Asigurarea din partea beneficiarului a unei cofinanțări de minim 10%
Stabilirea unui program anual propriu, publicat in Monitorul Oficial, la maximum 30 de zile de la aprobarea bugetului

KOKS a spus: (septembrie 29th, 2015 at 14:52 )

Pt @Koks, cu tot respectul, dar tema articolului este finanatarea sportului, nu investitiile in baze materiale sportive, unde sunt de acord cu tine. E clar ca pe acest segment de investii care se realizeza din bugetul de stat, Timisoara este mai tot timpul uitata. Cel mai clar exemplu in acest sens nu este Craiova, ci Clujul, cu arena Municipala (daca nu ma insel), unde Guvernul a pompat banii sume importante din bugetul de stat. E drept ca la acel moment premier era BOC care venise in aceasta functie din ceea de primar de Cluj, insa…..
Deci, lucrurile sunt diferite. Tema articoului controlul Curtii de Conturi si constatarile acesteia nu numai in Timisoara ci si in alte localitati (se pare ca si la Iasi) anume nelegaliatatea FINANTARII din BUGETUL LOCAL a activitatii sportive profesioniste fotbalistice si numai, cu tot ce implica acest aspect(salarii, prime,cantonamente etc ).

carmen-vladucu a spus: (octombrie 3rd, 2015 at 13:12 )

INDUSTRIA GREA DIN ROMANIA
Rulmenți
Rulmenți Alexandria • Rulmenți Bârlad • Rulmenți Grei Ploiești • URB Rulmenți Suceava • Rulmentul Brașov • Schaeffler România
Industria feroviară
Astra Arad • Astra Călători Arad • Atelierele CFR Grivița • Meva Drobeta Turnu Severin • Reloc Craiova • Remar Pașcani • Remarul Cluj Napoca • Reva Simeria • Romvag Caracal • SIRV Brașov • SIRV Titu • SMR Balș • Softronic Craiova • Apcarom Buzău
Producători auto
Automobile Dacia • Automobile Craiova • Roman Brașov
Componente auto
Altur Slatina • Compa Sibiu • Componente Auto Topoloveni • Elba Timișoara • Mecanica Mârșa • Mefin Sinaia • UAMT Oradea
Avioane
Aerostar Bacău • Avioane Craiova • IAR Ghimbav • Romaero Băneasa
Armament
UA Moreni • UM Cugir • UM Drăgășani • Romarm • IOR București • Aeroteh

Alex a spus: (octombrie 3rd, 2015 at 15:40 )

Na ca ne-a spart asta cu industria grea a ei pe toti.:) Ce vrei tanti sa ne arati, intreprinderile socialiste de STAT de pe vremea lu nea nicu? Stim ce performante notabile au avut fiecare dintre ele si stim si unde au ajuns majoritatea din cauza acestor performante…la fier vechi. Da stiu, ne-au sabotat americanii, europenii, ca altfel am fi colonizat demult planeta marte noi Romanii.:)

Druckerul din Mehala a spus: (octombrie 3rd, 2015 at 17:48 )

Ce ii asa de greu de inteles…f,tui , Banatul ( ex ) da 100.000 de lei la bugetul romaniei , Oltenia da 40.000 ( ex ) de lei , Oltenia isi face stadion de la bugetul tarii , Banatul nu are dreptul …f,tui . Din ce bani isi fac oltenii stadion …nu si din banii banatenilor ?

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Situația in România

Total: 4761 cazuri

4023
active
210
decese
528
vindecate

Situația globală

Total: 1519484 cazuri

1100019
active
88549
decese
330916
vindecate

 

Cele mai citite articole


landscape-aerotim-1

Administratie vezi arhiva Administratie

gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

Iulius Town

Sport vezi arhiva Sport

Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

galaxia-imaginarului-728x90

Economic vezi arhiva Economic

A fost demolat un nou drum de acces ilegal pe centura de ocolire a Timişoarei

Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Timişoara se confruntă, din nou, cu un fenomen care poate pune în pericol siguranţa circulaţiei rutiere. Angajaţii DRDP au demolat, miercuri, un nou acces ilegal, realizat pentru a se intra pe centura de ocolire a Timişoarei. Nu este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru, în trecut oamenii...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost demolat un nou drum de acces ilegal pe centura de ocolire a Timişoarei

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Au fost înregistrate încă șapte decese ale persoanelor depistate cu COVID-19 în România, conform Grupului de Comunicare Strategică. Numărul total al deceselor ajunge la 227. A murit un bărbat de 88 de ani din București, internat la Spitalul COVID-Colentina, în data de 3 aprilie, prin transfer de la Spitalul Universitar de Urgență București. Bărbatul avea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Încă șapte oameni cu COVID-19 și alte afecțiuni au murit, în România
Peste 80.000 de măști chirurgicale cu trei pliuri vor ajunge astăzi în județul Timiș și vor fi distribuite medicilor de familie și centrelor de îngrijire a persoanelor vârstnice. Pentru asigurarea condițiilor corespunzătoare de protecție a personalului din asistența medicală primară, din asistența socială pentru persoane vârstnice, precum și din instituțiile și structurile al căror personal...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Medicii de familie,  personalul din centrele de îngrijire pentru vârstnici și pentru  bolnavi cronici vor primi măști chirurgicale
Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Timişoara informează instituțiile publice și agenții economici că se va introduce un nou instrument pentru efectuarea de plăți de la Trezoreria Statului și anume Ordinul de Plată Multiplu Electronic (OPME). Acesta va putea fi utilizat, atât de către instituțiile publice, cât și de către operatorii economici și alte entități...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sprijin pentru firme şi instituţii publice, Finanţele oferă Ordinul de Plată Multiplu Electronic
Încă cinci oameni depistați cu COVID-19 au murit în România. Decesele lor sunt confirmate de Grupul de Comunicare Strategică. Numărul persoanelor decedate infectate cu coronavirus ajunge la 220 în România. A murit un bărbat de 35 de ani din București, internat la Spitalul Colentina, în data de 31 martie, prin transfer de Spitalul Universitar de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul România, coronavirus: 220 de oameni au decedat. A murit un bărbat de 35 de ani care suferea de boală renală
Mai multe autospeciale ale Poliţiei, Jandarmilor şi ale Pompierilor au răspuns într-un mod cu totul special evenimentului lansat de Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, „Luminează oraşul prin tine”, prin care toţi timişorenii au fost chemaţi la ferestre şi pe balcoane pentru a aprinde lanterne şi lumini. Oamenii legii au ales să „lumineze”...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Poliţiştii, jandarmii şi pompierii timişoreni, alături de cadrele medicale de la Victor Babeş, în cadrul campaniei „Luminează oraşul prin tine”/Video
Numărul persoanelor infectate cu COVID-19 care au murit în România a ajuns la 215. Grupul de Comunicare Strategică a confirmat alte cinci decese ale unor persoane depistate cu coronavirus, cu toţii având afecţiuni asociate. A murit un bărbat de 53 de ani, din județul Suceava, internat pe data de 16 martie în Spitalul Județean de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul COVID-19. Numărul deceselor în România a ajuns la 215
Un aparat care va scana pacienții le va transmite medicilor de la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Timișoara dacă oamenii care intră în unitatea sanitară sunt suspecți de infecție cu coronavirus. Este vorba despre un aparat pe care cei de la Spitalul Județean Timișoara îl primesc de la Institutul Marius Nasta din București,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Triaj antiCOVID-19 la Timișoara. Pacienții care vor veni la Urgențele Spitalului Județean vor fi scanați
In Timiș, medicii de familie și cei specialiști acordă consultații medicale la distanță. Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Timiș transmite că în perioada stării de urgență puteți consulta, pe site-ul instituției, listele cu toți furnizorii. Este vorba despre medicii care acordă consultații la distanță pe perioada stării de urgență – date de contact,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Stare de urgență. Consultații medicale la distanță, în Timiș. Lista doctorilor
Top