Pe bicicleta prin centru sau numai pe jos? Robu cauta raspunsuri pe Facebook

Centrul istoric, exclusiv pentru pietoni sau și pentru bicicliști? Este întrebarea la care caută răspuns pe Facebook primarul Nicolae Robu. Asta, după ce, oricum, Comisia de circulație a PMT a decis deja să interzică accesul oricăror vehicule în zonele pietonale.

Semnele de „acces interzis” au început deja să fie montate în zona centrală a Timișoarei. În prezent, bicicliștii nu pot circula prin Piața Victoriei și pe strada Alba Iulia, din mai până în octombrie, între orele 18 și 22, pe perioada în care sunt montate terasele. Comisia de circulație a hotărât însă că accesul va fi permis exclusiv pietonilor, atât în Piața Victoriei și strada Alba Iulia, cât și în toată zona aflată încă în reabilitare, cele 10  străzi și patru piețe. S-a plecat de la concluzia că bicicliștii nu respectă niciun fel de reguli și că sperie pietonii.

Asistăm la o nouă tentativă a unora -mereu aceiaşi!- (cine? – n.r.) de învrăjbire a noastră, în urma măsurii luate de comisia de circulaţie a primăriei de a interzice accesul oricăror vehicule în zonele pietonale ale oraşului, adică: în zonele de loisir şi comerciale, precum: Piaţa Victoriei, str. Alba Iulia, str. Mărăşeşti. Măsura a fost luată ca urmare a nenumărate semnalări din partea pietonilor – de departe majoritari! – că nu se pot plimba niciunde relaxaţi în oraşul nostru, că (…) mulţi au fost loviţi sau cel puţin speriaţi – cât pe ce să fie loviţi- de biciclete şi diverse alte vehicule, ei sau, uneori, copiii lor”, a notat, sâmbătă, pe Facebook, primarul Nicolae Robu. Acesta susține că interdicții similare sunt valabile în multe orașe din Europa.

Edilul susține însă că este „un partizan şi un promotor al folosirii cât mai extinse a bicicletei”. „Am creat în Timișoara cea mai extinsă -de departe!- rețea de piste de biciclete din România! Tocmai creez piste de biciclete în jurul stadionului «Dan Păltinișanu», pe o coroană circulară lată de 9 m, mărginită de ambele părți de sute de copaci! Voi extinde la maximul a ceea ce se poate face rețeaua de piste de biciclete în tot orașul! (…) Eu pot asuma liniștit și anumite măsuri restrictive, dar absolut necesare, ce țin de responsabilitatea ce-mi revine ca primar şi contez că voi avea alături nu numai totalitatea pietonilor – de departe majoritari în comunitate-, dar şi majoritatea bicicliştilor, majoritate pe care o consider raţională, cu totul altfel decât o firavă minoritate”, explică Robu. Restricția va include, deopotrivă, biciclete, monociclete și miniscutere, iar prietenii primarului sunt invitați să dea „like”, dacă sunt de acord cu postarea, și să scrie „dislike” la comentarii, dacă nu sunt de acord. Până acum, deși bicicliștii erau amendați și avertizați de polițiștii locali în zona centrală, afacerea cu vehicule motorizate pe două roți de închiriat a prosperat la maximum pe timpul verii. Tot felul de teribiliști s-au „dat” cu acestea la viteze amețitoare, speriind nu doar copiii, ci și oamenii în toată firea. Fără ca vreun om al legii să fie deranjat. Momentan, accesul cu role va fi încă permis. Rămâne de văzut cât timp. Și mai e ceva. Mașinile parcate cu nesimțire peste tot prin centru le vede cineva? La ora redactării acestui material, postarea adunase 255 like-uri și peste 120 de comentarii cu „dislike”.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

3 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

4 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

4 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

6 ore ago

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un…

6 ore ago

Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei

Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În…

7 ore ago