Poli va primi bani de pe agenda cultural-sportiva a primariei! Dar trebuie sa depuna un proiect

Poli, RCM Saracens, BC Timișoara și CH CSU Politehnica vor primi bani pe proiecte depuse pe agenda cultural-sportivă a PMT, nu direct de la bugetul local. Este propunerea susținută de Nicolae Robu, care vrea și modificarea, pe viitor, a legii, pentru clarificarea modului în care Curtea de Conturi se poate pronunța asupra unor decizii ale administrației publice.

Conform Curții de Conturi, primăria a finanțat ilegal atât cluburile sportive la care este asociată, cât și Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană, la care este membru fondator. Primarul Nicolae Robu a declarat de la bun început că situația frizează absurdul. „Toate aceste cinci asociații non-profit, cu obiective pur sportive, respectiv culturale au gir de legalitate din partea judecătoriei. Mi se pare că este total în contradicție cu normele unui stat de drept să vină Curtea de Conturi peste Judecătorie și să spună că este ilegal. În jur de 35 de milioane de lei cred că este suma totală, este o suma mare, strânsă din 2010 încoace”, spunea Robu. Primăria a contestat raportul Curții de Conturi la forurile aceste instituții și încă așteaptă un răspuns.

Între timp, finanțarea de la bugetul local a celor cinci structuri a fost suspendată, după ce juriștii PMT au refuzat să-și asume acest lucru. Pentru ca situațiile de acest gen să nu se mai repete, Robu crede că ar fi obligatorie modificarea cadrului legislativ și are niște propuneri pe care le va înainta parlamentarilor de Timiș. „Trebuie să se prevadă în mod explicit că, odată ce au fost adoptate hotărâri de consiliu local sau județean și ele au primit girul de legalitate din partea instituției prefectului, tot ce se întâmplă la punerea în practică a prevederilor acelor hotărâri trebuie considerat legal. Altminteri nu se poate funcționa. Nicio instituție a statului nu poate considera ilegal nimic din ce se face în spiritul acelor hotărâri. La unii auditori (ai Curții de Conturi – n.r.) nu funcționează nici logica, nici bunul simț, ci doar ahtierea după câștiguri obținute drept consecință a stabilirii unui prejudiciu. Curtea de Conturi este foarte importantă în stat, are tot respectul meu, dar nu putem fi inhibați și să nu spunem lucrurilor pe nume. Dacă aceste cluburi se desființează – și mult nu mai pot supraviețui – cineva trebuie să răspundă pentru prejudiciu”, susține edilul.

Formula de finanțare a celor cinci structuri „cu probleme” – cele patru cluburi sportive și Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană – este în curs de definitivare. Una dintre variante ar fi fost chiar ieșirea PMT din asocieri. „Aș prefera totuși să mergem pe altă formulă. Să nu mai dăm nimic cu titlu de cotizație, nici bani și nici bunuri, dar să rămânem membri asociați și atunci asociațiile respective să participe la competiții de proiecte pe Legea 350 și să-și obțină fondurile câștigând aceste competiții”, ne-a declarat primarul Nicolae Robu. Practic, atât cluburile sportive, cât și ATCCE ar trebui să depună proiecte care să primească finanțare pe agenda cultural-sportivă a PMT. „Este varianta care mi se pare cea mai bună. Legea interzice să dai bani și prin cotizație, și prin competiție de proiecte. Se spune clar în Legea 350 că nu pot beneficia de finanțare structuri care primesc și altfel bani. Ca să fii eligibil în competiția de proiecte, trebuie să obții de la municipalitate bani numai prin competiția de proiecte, nu și prin alte forme. De aceea, prima măsură ar fi stoparea finanțării prin alte forme, cum e cotizația”, a mai spus edilul.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Supărare mare la PNL Timiș. Alin Nica le ”fură” candidatul la funcția de primar în Dudeștii Noi, pe ultima sută de metri

Partidul Național Liberal Timiș se vede în situația de a nu avea candidat la funcția…

6 ore ago

Accident mortal pe DN 6 în a doua zi de Paşte

Familie îndoliată în a doua zi de Paşte. Accident rutier pe DN6, localitatea Sadova Veche,…

6 ore ago

Timișul rămâne atractiv din punct de vedere imobiliar

Județul Timiș rămâne în topul național al vânzărilor de imobile. Cele mai multe vânzări au…

13 ore ago

Lucrările la partea din spate a Pieței Badea Cârțan au fost finalizate

Strada aflată în spatele Pieței Badea Cârțan beneficiază acum de asfalt nou. Administrația anunță că…

13 ore ago

Cum va fi vremea în Banat în următoarele două săptămâni

Meteorologii anunţă o vreme caldă, în intervalul 6 - 19 mai, cu o medie a…

13 ore ago

SCM Timişoara, la ultimul meci pe teren propriu în acest sezon

Baschetbaliștii bănăţeni înfrunta CS Vâlcea 1924, mâine (marți, 7 mai), la ora 18.00, la sala…

15 ore ago