Numai trei timișoreni s-au arătat dispuși, până acum, să facă parte din brigada cetățenească anti-poluare pe care vrea s-o înființeze primarul Nicolae Robu. Înscrierile nu se pot face online, ci doar personal, aceasta fiind prima dovadă că oamenii sunt dispuși să „baleieze” prin oraș, în căutare de poluatori.
Exact în urmă cu o săptămână, primarul Nicolae Robu anunța că vrea să înființeze o așa-numită gardă de mediu cetățenească, din care să facă parte orice timișorean care vrea să lupte împotriva marilor poluatori din oraș. „Propun înființarea unui corp consultativ pentru primar. Va fi un fel de gardă de mediu cetățenească. Voi lansa apelul pe Facebook pentru cei care vor să facă parte din această echipă, să baleiem întregul oraș, să identificăm toți agentii care afectează mediul și produc poluare. Pe bază de voluntariat, voi face criteriile și selecția între candidaturile depuse”, spunea edilul. Până acum, doar trei timișoreni s-au arătat interesați de această ofertă, bazată exclusiv pe voluntariat.
Robu are însă o explicație. „Nu am vrut să facem înscrieri online, ci doar personal, la camera 12 a PMT. Cei interesați trebuie să completeze acolo un formular. Dacă nu ești dispus să faci măcar atât, e greu de crezut că vei avea timp să baleiezi orașul, în căutare de poluatori”, spune edilul. În principiu, acesta estimează că ar fi nevoie de 20-25 oameni. Ei nu vor putea da amenzi, ci vor putea propune doar măsuri, de implementarea cărora se vor ocupa primăria și / sau Garda de Mediu. Pe de altă parte, primarul Nicolae Robu a anunțat că suspiciunile sale legate de un al treilea mare poluator din Timișoara nu s-au confirmat, dar mirosul neplăcut a revenit în partea de sud a orașului. „Sunt foarte supărat să simt că, după ce o săptămână aerul a fost mai curat, în această săptămână parcă poluarea a fost mai intensă. Am avut o discuție cu Mariana Lorinczi, directorul Gărzii de Mediu, și am ajuns la o ipoteză, dar nu o pot dezvălui. Nu vrem să-i punem în gardă pe cei care poluează, vrem să-i prindem, pentru că se pare că există poluatori care acționează prin alte mijloace decât credeam noi până acum”, a spus edilul.
Robu susține că a constatat că mirosul neplăcut se simte din nou în oraș pe la ora 2 noaptea. „Am ieșit din Politehnică, în centru, și am simțit mirosul. Ca să testez, am mers și pe strada Cluj, și pe Calea Girocului, și înspre Calea Buziașului, pe strada Stan Vidrighin, ajungând până în zona Casei Tineretului. Nu știm cine poluează acolo, dar am avut surpriza să constat că se simte și în zona centrală. Discutând problema cu directorul Gărzii de Mediu, am ajuns să avem aceeași suspiciune. Nu pot să fiu nedrept, dar voi fi necruțător cu aceia care sunt dovediți vinovați”, a conchis Robu.
Cetăţenii românii care în ziua votului pentru alegerile prezidențiale nu se află pe teritoriul României pot…
În vestul ţării este Cod Roşu de viscol puternic. Vineri dimineața, la ora 10.00, ca…
Divizionara secundă CSC Dumbrăvița intră în „ultima turnantă” a sezonului de toamnă din Liga 2.…
Vineri dimineața, polițiștii Secției 2 Urbane Timișoara au fost sesizați cu privire la faptul că,…
Nu doar la nivel naţional George Simion se bucură de susţinerea unor infractori, foşti sau…
În Iulius Town s-a inaugurat o școală dedicată pasionaților de muzică, celor care își doresc…