Categories: Social

Din vara am putea sarbatori Ziua Banatului!

Din 2016, bănățenii ar putea să se bucure de o sărbătoare specială. Deputatul UDMR Molnar Zsolt a propus ca ziua de 21 iulie să fie declarată oficial Ziua Banatului. În rândul parlamentarilor, părerile sunt însă împărțite.

Deputatul UDMR Molnar Zsolt a înaintat un proiect de lege prin care ziua de 21 iulie ar putea fi declarată, oficial, Ziua Banatului. „Banatul este o zonă cu caracteristici specifice și tradiții istorice, motiv pentru care am considerat important ca România și cetățenii din întreaga țară să acorde atenție sporită regiunii noastre, prin dedicarea unei zile oficiale pentru prezentarea valorilor bănățene. Potrivit proiectului legislativ înregistrat, azi, începând cu anul viitor, data de 21 iulie ar putea fi declarată Ziua Banatului”, a transmis parlamentarul. Acesta a precizat că a ales data pentru că, în 1718, la 21 iulie, s-a încheiat Pacea de la Passarowitz. Molnar a mai declarat că inițiativa lui s-a bucurat de susținere din partea colegilor din Parlamentul României, indiferent de culoarea politică: „S-a format o coaliție largă printre deputații și senatorii bănățeni în jurul susținerii acestui proiect. Indiferent de apartenența politică, am sprijinit cu toții, prin semnătură, inițiativa legislativă”.

Totuși, lucrurile nu par să stea chiar așa. „Am semnat proiectul după ce m-am consultat cu profesorul Victor Neumann, care mi-a confirmat că data respectivă este reprezentativă pentru Banat. (…) Da. Cred că Banatul și bănățenii merită o zi a lor. Fiecare zonă, în mandatul acesta, și-a declarat o zi a lor… oltenii, moldovenii. Mi se pare normal să avem și noi”, a explicat deputatul PSD Cătălin Tiuch. Pe de altă parte, parlamentarul PNL Alin Popoviciu este de părere că Ziua Banatului la altă dată. „Nu am semnat, nici nu am știut de proiectul acesta. Dacă tot discutăm de Ziua Banatului, ar trebui să fie pe 3 august, nu în 21 iulie. Atunci e Ziua Timișoarei… nu văd de ce 21 iulie. Mie mi se pare normal să fie atunci când e Ziua Timișoarei, că doar Timișoara e capitala Banatului. Sau ar putea să fie Ziua Banatului pe 17 decembrie, când a început revoluția. De ce nu poți să spui că e Ziua Banatului când a ieșit Timișoara de sub ocupație comunistă?”, a declarat Popoviciu.

Share
Published by
Dariana Bratu

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

20 de minute ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

57 de minute ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

6 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

7 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

7 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

9 ore ago