Categories: Primăria Timişoara

Politia Locala pazeste pasajul Michelangelo, cu tot cu fisuri, din cauza rau-facatorilor

Fisurile apărute la pasajul Michelangelo nu reprezintă un pericol. Crăpăturile verticale au apărut, cel mai probabil, în rosturile de dilatație, care au fost tencuite. O spun atât primarul Nicolae Robu, cât și inginerii pe care i-am întrebat. Pasajul e păzit în continuare de polițiști și este și supravegheat video, după ce un „glumeț” a aruncat o saltea de burete….

Pasajul Michelangelo a fost deschis circulație la finele lunii mai, chiar de ziua primarului Nicolae Robu. Lucrările au durat doi ani și trei luni, valoarea estimată fiind de 63,9 milioane de lei. Contractul de execuție a fost atribuit prin licitație la valoarea de 48,9 milioane și, conform oficialilor din PMT, lucrarea a fost finalizată la valoarea de 47,8 milioane, cu o economie de peste 1,1 milioane. Șoferii care au trecut în ultimele zile prin pasaj au observat, din loc în loc, unele crăpături verticale, iar de aici până la scenarii de potențiale catastrofe n-a mai fost decât un pas. La fel de adevărat este că, inițial, primarul Nicolae Robu n-a vrut să comenteze apariția acestor fisuri. Luni, edilul a oferit totuși o explicație. „E puțin probabil să aveți pregătirea de specialitate în domeniul construcțiilor, nici eu nu o am (…) Nu a apărut nicio crăpătură, nimic spectaculos, nimic semnificativ, ci fisuri în mortar. Acolo este o structură de rezistență extrem de solidă, cu un zid gros, iar peste acel zid este pus mortar. Când se face o asemenea construcție care are, mă refer la zidurile pasajului, 455 de metri lungime se prevăd rosturi de dilatare, niște interstiții. În acele interstiții și la suprafață peste tot betonul care a fost turnat se aplică mortar. Fiind vibrații în zonă, periodic se vor face fisuri în mortar (…) Cum să vii să spui asemenea aberații că e pericol de surpare?”, a spus Robu.

Inginerii pe care i-am consultat luni susțin, de asemenea, că fisurile nu reprezintă un pericol. „La o astfel de construcție, structura de rezistență este verticală, astfel că permite astfel de fisuri. Foarte probabil, la cum arată în aceste imagini, fisurile au apărut în zona rosturilor de dilatație pe care constructorul a decis să le acopere cu tencuială. Există și altă variantă de acoperire, cu niște masticuri speciale, însă aceasta este mult mai scumpă și nu se justifică”, ne-a declarat unul dintre ei. „Fisurile ar fi fost periculoase dacă erau orizontale și erau vizibile pe o distanță mai lungă. Construcția «lucrează» pe toata durata vieții ei, astfel de crăpături vor mai apărea și în viitor”, spune al doilea specialist cu care am discutat.

Pasajul Michelangelo este păzit, în acest moment, de trei echipaje de la Poliția Locală. Robu spune că o astfel de măsură este obligatorie. „Avem un segment de rău-făcători, care nu cred că au mintea întreagă și pe care, cu mecanismele pe care le avem cu legislația actuală, nu prea putem să-i prindem. Știți că duminică în subpasaj a apărut o saltea din burete? Dacă un iresponsabil dădea puțin foc acolo? Ce se întâmpla? Vrem nenorociri? Acționez preventiv pentru că știu cu cine am de-a face (…) De aceea e păzit”, a explicat primarul. Robu urmărește activitatea din pasaj și de pe telefon: „Am patru camere, văd tot! Pot să urmăresc ce vreau, mă uit”.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

10 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

10 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

15 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

16 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

16 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

18 ore ago