Fisurile apărute la pasajul Michelangelo nu reprezintă un pericol. Crăpăturile verticale au apărut, cel mai probabil, în rosturile de dilatație, care au fost tencuite. O spun atât primarul Nicolae Robu, cât și inginerii pe care i-am întrebat. Pasajul e păzit în continuare de polițiști și este și supravegheat video, după ce un „glumeț” a aruncat o saltea de burete….
Pasajul Michelangelo a fost deschis circulație la finele lunii mai, chiar de ziua primarului Nicolae Robu. Lucrările au durat doi ani și trei luni, valoarea estimată fiind de 63,9 milioane de lei. Contractul de execuție a fost atribuit prin licitație la valoarea de 48,9 milioane și, conform oficialilor din PMT, lucrarea a fost finalizată la valoarea de 47,8 milioane, cu o economie de peste 1,1 milioane. Șoferii care au trecut în ultimele zile prin pasaj au observat, din loc în loc, unele crăpături verticale, iar de aici până la scenarii de potențiale catastrofe n-a mai fost decât un pas. La fel de adevărat este că, inițial, primarul Nicolae Robu n-a vrut să comenteze apariția acestor fisuri. Luni, edilul a oferit totuși o explicație. „E puțin probabil să aveți pregătirea de specialitate în domeniul construcțiilor, nici eu nu o am (…) Nu a apărut nicio crăpătură, nimic spectaculos, nimic semnificativ, ci fisuri în mortar. Acolo este o structură de rezistență extrem de solidă, cu un zid gros, iar peste acel zid este pus mortar. Când se face o asemenea construcție care are, mă refer la zidurile pasajului, 455 de metri lungime se prevăd rosturi de dilatare, niște interstiții. În acele interstiții și la suprafață peste tot betonul care a fost turnat se aplică mortar. Fiind vibrații în zonă, periodic se vor face fisuri în mortar (…) Cum să vii să spui asemenea aberații că e pericol de surpare?”, a spus Robu.
Inginerii pe care i-am consultat luni susțin, de asemenea, că fisurile nu reprezintă un pericol. „La o astfel de construcție, structura de rezistență este verticală, astfel că permite astfel de fisuri. Foarte probabil, la cum arată în aceste imagini, fisurile au apărut în zona rosturilor de dilatație pe care constructorul a decis să le acopere cu tencuială. Există și altă variantă de acoperire, cu niște masticuri speciale, însă aceasta este mult mai scumpă și nu se justifică”, ne-a declarat unul dintre ei. „Fisurile ar fi fost periculoase dacă erau orizontale și erau vizibile pe o distanță mai lungă. Construcția «lucrează» pe toata durata vieții ei, astfel de crăpături vor mai apărea și în viitor”, spune al doilea specialist cu care am discutat.
Pasajul Michelangelo este păzit, în acest moment, de trei echipaje de la Poliția Locală. Robu spune că o astfel de măsură este obligatorie. „Avem un segment de rău-făcători, care nu cred că au mintea întreagă și pe care, cu mecanismele pe care le avem cu legislația actuală, nu prea putem să-i prindem. Știți că duminică în subpasaj a apărut o saltea din burete? Dacă un iresponsabil dădea puțin foc acolo? Ce se întâmpla? Vrem nenorociri? Acționez preventiv pentru că știu cu cine am de-a face (…) De aceea e păzit”, a explicat primarul. Robu urmărește activitatea din pasaj și de pe telefon: „Am patru camere, văd tot! Pot să urmăresc ce vreau, mă uit”.
Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…
Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…
Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa,…
Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara - TIMPARK anunță…
Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un…
Meteorologii au actualizat avertizările şi anunţă că vremea să înrăutăţeşte începând de joi noapte, fiind…