Categories: Sănătate

Tinerii din Timis, tot mai interesati de etnobotanice! Cel mai mult se consuma la… sate

În județul Timiș, numărul de tineri care consumă etnobotanice este în creștere. Cel puțin asta spun medicii de la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu”, care susțin că tinerii ajung să aibă acces la așa-zisele droguri legale. Statisticile arată că în mediul rural se consumă mai mult decât în oraș.

În ultimele săptămâni, mai mulți elevi de liceu din Timișoara au ajuns la spital, după ce au consumat etnobotanice chiar în incinta școlii. Situația este însă și mai alarmantă, dat fiind faptul că numărul copiilor care se expun unor astfel de riscuri este în creștere. „Aceste substanțe intră în categoria așa-ziselor droguri legale, un nonsens de fapt. Sunt substanțe care dau adicție, potențial periculoase. Ele sunt cunoscute ca etnobotanice și numărul acestor copii s-a triplat, în fiecare an. Am avut un număr mare de copii, dar fără cazuri letale, aceste droguri nefiind folosite injectabil, ci inhalator. Cele mai impresionante au fost cazurile din preajma instituțiilor de învățământ, care au fost consumate în grup, dar nu sunt ele majoritare. Noi avem o patologie legată de copilul din internat și mai ales patologia care a dezvoltat-o consumul acestor substanțe în mediul rural, în ultimul timp, un număr care l-a depășit pe cel din mediul urban”, spune dr. Mihai Gafencu, de la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” și președinte „Salvați Copiii” Timiș.

O situația gravă se remarcă și în mediul rural. De anul acesta, conform statisticilor, numărul de consumatori din sate și comune îl depășește pe cel al consumatorilor din orașe. Drogurile sunt mai la modă la început de an școlar, dar și la petreceri. „Perioadele în care s-au consumat au fost perioadele în care au loc activitățile de început de an școlar, balurile de început de an, party-urile, banchetul de final și mai multe zile să zicem festiviste, din lunile februarie, cu Dragobete în varianta americană. Atunci sunt vârfurile de petreceri. În rest, ele vin constant, în condițiile în care copilul abandonat de părinți este majoritar reprezentat, este copilul care nu are alături de el tutore și este și foarte prost supravegheat. Avem între 20 și 50 de prezentări în fiecare lună, nu toate internate, care prezintă lipotimie sau stare de rău”, a mai spus Gafencu.

Share
Published by
Dariana Bratu

Recent Posts

Derby în Ronaţ. SCM USV Timişoara întâlneşte campioana, Dinamo

Etapa a treia din Liga de Rugby programează un nou meci acasă pentru Leii Timișoarei.…

2 ore ago

Simonis sfătuiește CJ Timiș să se apuce de demolarea stadionului: ”Avem opt luni pentru proiectare, timp în care putem demola baza”

Alfred Simonis, liderul PSD Timiș, le recomandă celor de la Consiliul Județean Timiș să facă…

2 ore ago

Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială…

2 ore ago

Se oprește furnizarea căldurii la Timișoara

Compania Colterm a decis ca în următoarea perioadă să oprească furnizarea energiei termice pentru încălzirea…

2 ore ago

RETIM anunță modificarea tarifelor de facturare (colectare-transport și tratare) a deșeurilor municipale în Zona 1 a județului Timiș

RETIM Ecologic Service S.A. informează toți utilizatorii serviciului de salubrizare (persoane fizice, asociații de proprietari/locatari,…

4 ore ago

Jurnal de campanie (5). Poveste din Checea, comuna în care naşul şi finul se bat pentru funcţia de primar. Şi nu e singura curiozitate de acolo

Checea există ca şi comună doar fiindcă nişte minţi luminate au decis, în urmă cu…

6 ore ago