În județul Timiș, numărul de tineri care consumă etnobotanice este în creștere. Cel puțin asta spun medicii de la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu”, care susțin că tinerii ajung să aibă acces la așa-zisele droguri legale. Statisticile arată că în mediul rural se consumă mai mult decât în oraș.
În ultimele săptămâni, mai mulți elevi de liceu din Timișoara au ajuns la spital, după ce au consumat etnobotanice chiar în incinta școlii. Situația este însă și mai alarmantă, dat fiind faptul că numărul copiilor care se expun unor astfel de riscuri este în creștere. „Aceste substanțe intră în categoria așa-ziselor droguri legale, un nonsens de fapt. Sunt substanțe care dau adicție, potențial periculoase. Ele sunt cunoscute ca etnobotanice și numărul acestor copii s-a triplat, în fiecare an. Am avut un număr mare de copii, dar fără cazuri letale, aceste droguri nefiind folosite injectabil, ci inhalator. Cele mai impresionante au fost cazurile din preajma instituțiilor de învățământ, care au fost consumate în grup, dar nu sunt ele majoritare. Noi avem o patologie legată de copilul din internat și mai ales patologia care a dezvoltat-o consumul acestor substanțe în mediul rural, în ultimul timp, un număr care l-a depășit pe cel din mediul urban”, spune dr. Mihai Gafencu, de la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” și președinte „Salvați Copiii” Timiș.
O situația gravă se remarcă și în mediul rural. De anul acesta, conform statisticilor, numărul de consumatori din sate și comune îl depășește pe cel al consumatorilor din orașe. Drogurile sunt mai la modă la început de an școlar, dar și la petreceri. „Perioadele în care s-au consumat au fost perioadele în care au loc activitățile de început de an școlar, balurile de început de an, party-urile, banchetul de final și mai multe zile să zicem festiviste, din lunile februarie, cu Dragobete în varianta americană. Atunci sunt vârfurile de petreceri. În rest, ele vin constant, în condițiile în care copilul abandonat de părinți este majoritar reprezentat, este copilul care nu are alături de el tutore și este și foarte prost supravegheat. Avem între 20 și 50 de prezentări în fiecare lună, nu toate internate, care prezintă lipotimie sau stare de rău”, a mai spus Gafencu.
Etapa a 13-a din Liga a 3-a a început vineri şi aproape pe toate stadioanele…
Pentru a rezolva problemele apărute ca urmare a vremii, pe teren sunt mai multe echipe…
Cei care doresc comercializarea de produse specifice de Sfântul Nicolae la Timișoara sunt așteptați să…
Peste doar o săptămână, la Timișoara se va deschide cea mai nouă ediție a Târgului…
Conform datelor companiei Rețele Electrice Banat, la primele ore ale dimineții de vineri, ca urmare…
Contribuabilii români sunt avertizați de Agenția Națională de Administrare Fiscală cu privire la reapariția unor…