Un bebeluș din Timișoara, căruia unii doctori nu i-ar fi dat nicio șansă de supraviețuire, a fost salvat de medicii bănățeni! Acesta a beneficiat de transfuzii de sânge intrauterine, urmând ca tratamentele să continue. Terapia poate face diferența dintre viață și moarte, însă prea puțini medici o recomandă.
Mama lui Mihai s-a confruntat cu probleme grele încă din timpul sarcinii. Totul, din cauză că RH-ul bebelușului (pozitiv) era diferit de cel al mamei (negativ). De aici au apărut o serie de complicații, micuțul suferind de anemie severă încă dinainte de naștere. Pentru a-i salva viața, medicii de la o clinică privată din Timișoara au recurs la transfuzii de sânge intrauterin, procedură care s-a mai folosit în orașul de pe Bega. Totuși, doctorii care i-au dat o șansă la viață copilului trag un important semnal de alarmă! Terapia folosită de ei este adesea ignorată de medici, deși acest tip de intervenție ar putea însemna o șansă în plus pentru părinții care au RH-ul sângelui diferit și care vor să facă mai mult de un copil.
În cazul lui Mihai, transfuziile au început de la cea de-a 23 săptămână de sarcină a mamei. A fost nevoie de șase transfuzii intrauterine, realizate de medicul Bogdan Mureșan. „Când părinții au RH-ul sângelui diferit și mama RH negativ, corpul mamei este capabil să producă anticorpi împotriva celulelor roșii din sângele fătului, pe care le distruge, determinând anemie fetală. Fătul se apără și luptă cu anticorpii mamei, dar cu eforturi foarte mari care, în timp, pot duce până la oprirea în evoluție a sarcinii. Dacă totuși ajunge la termen, copilul are alte probleme care-l supun unor intervenții medicale complexe, cu succes limitat. Deseori, copilul născut are handicapuri și în scurt timp, poate deceda în ciuda efortului medical de a-l salva. Viitoarele mame care află că au RH-ul negativ trebuie să știe că toate aceste lucruri se pot rezolva prin transfuzia de sânge intrauterină, o procedură posibilă și în câteva centre din România. Mesajul pe care doresc să-l transmit este ca un cuplu, din proprie inițiativă, să întrebe despre acest tip de procedură”, a explicat doctorul Mureșan.
Problema întâlnită de familia lui Mihai apare, în România, în aproximativ 200 de cazuri anual. „E o problemă foarte importantă, care în funcție de momentul apariției conflictului frecvent se termină cu un eșec al sarcinii, decesul fetal intrauterin. Recomandarea este realizarea de transfuzii. Nu este o metodă inedită, nu e prima oară făcută în România. Lipsa de informare, deficiențe de natură organizatorică, inclusiv ghidurile românești, nu indică această terapie”, a mai spus doctorul. Terapia necesită în jur de patru-cinci transfuzii intrauterine, ajungându-se la un cost total de 1.000 de euro pentru întregul tratament. Din păcate, Casa de Sănătate nu decontează aceste intervenții.
După naștere, tratamentul continuă. „Este vorba despre un copil care deja suferise intrauterin destule șocuri, a avut o anemie severă intrauterină. (…) Acești copii au o șansă la viață și nu trebuie să-i lăsăm să piară intrauterin, acesta este mesajul pe care noi ne dorim să-l transmitem. Și postnatal acești copii vor primi transfuzii. Până la vârsta de trei luni probabil că o să mai necesite și alte transfuzii. Această anemie severă intrauterină poate lăsa urmări asupra creierului copilului. Până la ora aceasta nu există probleme la copiii unde am intervenit. Puterea de recuperare a nou-născutului este extraordinară”, a explicat dr. Daniela Popescu, medic specialist neonatolog.
SCM Politehnica Timișoara joacă în avans, în Liga Națională de handbal, etapa a XI-a, cu…
Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 19.11.2024, unde se vor executa reparaţii…
Timișoara va găzdui, la mijlocul lunii viitoare, în organizarea primăriei, dezbaterea „35 ani de libertate…
Marţi, 19 noiembrie, vor avea loc mai multe întreruperi ale serviciilor furnizate de Colterm, acestea…
Luni seara, după orele 18, ISU Timiș a fost anunțat despre producerea unui accident între…
Deputatul USR de Timiş, Cătlin Drulă, s-a dezlănţuit la adresa liderilor PSD, pe marginea scandalului…