După ani de zile în care a lăsat-o în paragină, Primăria Buziaș a început, în această iarnă, lucrările de reabilitare a colonadei, unul dintre cele mai frumoase monumente istorice din Banat. Se întâmpla chiar înainte de Anul Nou, pe 29 decembrie și oarecum pe șest, fiindcă și consilierii locali au aflat despre această investiție din panoul pus de constructori la lucrări, lucru care a încins spiritele în oraș.
Primarul PSD Alger Ilaș nu a vrut să audă până de curând de refacerea colonadei. Abia când a fost aspru criticat pentru degradarea acesteia s-a decis să o facă. Lucrarea a împărțit localnicii în două tabere. Unii sunt de acord cu ea, iar alții o contestă, pe motiv că se face în pripă, din fonduri proprii, atâta timp cât puteau accesa unele proiecte. Mai exact, din bugetul primăriei se vor cheltui 5,2 milioane de lei, în condițiile în care bugetul Buziașului din taxe și impozite se ridică la 4,7 milioane de lei! Asta înseamnă că orice alte lucrări, inclusiv de reparații, sunt blocate în acest an. Principalii contestatari sunt consilierii liberali, care afirmă că refacerea colonadei are un caracter pur electoral, în condițiile în care pe primar nu l-a interesat până acum monumentul și nici n-a făcut un proiect pentru atragerea unor investiții. Fiind oraș-stațiune, Buziașul are mai multe facilități pentru atragerea de fonduri. Lucrarea era eligibilă pe un proiect transfrontalier cu Serbia, partea de cofinanțare a primăriei fiind de 2% din lucrare, adică puțin peste 100.000 de lei. De asemenea, sunt proiecte și pe Programul Operațional Regional 2014-2020, axa Conservarea patrimoniului cultural. Numai că la Buziaș nu s-a făcut în ultimii ani niciun proiect pentru atragerea de fonduri extrabugetare.
Deoarece primarul nu vorbește cu consilierii, aleșii PNL au făcut o adresă oficială pe Legea 544 privind accesul la informații prin care au solicitat mai multe date privind colonada. „L-am întrebat ce demersuri a făcut pentru renovarea ei. În primul rând din ce bani. Dacă e vorba de fonduri proprii, de la ce capitol. Am întrebat și dacă nu putea să facă un proiect în acest sens și, desigur, dacă are toate autorizațiile necesare. Evident, am întrebat și despre licitație, câte firme au fost și prețul”, ne-a declarat consilierul local PNL Ioan Purceluș. În replică la acuzele liberalilor, Alger Ilaș spune că totul este OK. El a recunoscut că a fost o singură firmă la licitație, Rustic Construct din Bia Mare. De asemenea, el a demonstrat încă o dată că n-a atras niciun ban european, afirmând că va încerca de acum înainte să aplice pentru un proiect. Ceea ce e imposibil. „Sunt fonduri proprii (capitol investiții), deocamdată. Noi am depus și la Compania Națională de Investiții și acum suntem într-o fază bună să depunem pe POR. Trebuie să vedem, poate și fonduri europene. Nu puteam să stăm până vin fondurile astea. Nu se știe ce se întâmplă cu ele, vin, nu vin. Licitația a început anul trecut, în noiembrie. Finalizarea licitației a fost în data 29 decembrie, când am dat ordinul de începere a lucrărilor și am pus la dispoziție obiectivul. Toate avizele au fost obținute. Autorizația am eliberat-o noi, primăria, dar în baza tuturor avizelor, inclusiv de la Monumente de la București. În contract s-a dat termenul de un an, din 29 decembrie. Plata se face reeșalonat și în 2017 avem dreptul să o plătim, dar eu sper să obținem banii din fonduri europene să fie gata până la sfârșitul anului. Eu sper să fie gata și înainte de alegeri ca să nu mai fie…, și să avem bani să o plătim”, ne-a declarat Ilaș, admițând astfel caracterul electoral al lucrării.
Colonada de la Buziaș este cea mai lungă din Europa, cu cei 500 de metri ai depășindu-le pe cele mult mai celebre de la Karlovy Vary și Baden-Baden, Construcția ei a început în 1875, fiind comandată de împăratul Franz Joseph pentru plimbările Elisabetei de Bavaria (împărăteasa Sissi), care venea destul de des la Buziaș. De altfel, chiar Franz Joseph a trecut pe la Buziaș, pe atunci una dintre cele mai înfloritoare stațiuni balneoclimaterice din Imperiu, pentru a face o cură cu ape minerale. Construită în stil bizantin cu influențe de secol XIX, colonada înconjoară parcul din Buziaș, făcând legătura între Izvorul Josif, Hotel Phoenix, bazar, Izvorul Mihai și Cazino. Colonada avea darul de a-i proteja de ploaie, soare sau ninsoare pe cei care se plimbau în jurul parcului.
Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…
„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…
Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…
Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…
În cursul nopții, pe drumurile naționale și autostrăzile din zona de vest s-a acționat și…