Categories: Primăria Timişoara

Parcarea in sistem Timpark s-ar putea plati din nou si cu tichete! Asta propun consilierii PSD

În acest moment, la Timișoara, parcarea în sistemul Timpark se poate plăti doar cu telefonul mobil, prin SMS sau vouchere. Dacă aleșii locali vor fi de acord, vor fi reintroduse tichetele. Un proiect de hotărâre pe această temă a fost înaintat de doi consilieri PSD, însă cei de la Direcția Tehnică a PMT susțin că ideea nu e bună.

În plenul în care consilierii locali au aprobat tarifele Timpark pentru anul 2016, președintele de ședință Dan Idolu (PSD) a readus în discuție tichetele de parcare, la care s-a renunțat, spre nemulțumirea șoferilor, acum câțiva ani. În prezent, plata parcării în acest sistem se face exclusiv cu telefonul mobil, fie prin SMS, fie prin vouchere. Pe ordinea de zi a viitorului plen va apărea un proiect care prevede reintroducerea tichetelor. „Având în vedere faptul că există numeroase sesizări de la cetățeni, care reclamă gradul ridicat de dificultate al modului în care se poate efectua plata parcării în Timișoara, considerăm necesară introducerea alternativă a unor tichete de parcare. Menționăm faptul că introducerea acestor tichete nu doar simplifică efectuarea plăților, dar și încurajează încasările către SDM”, se precizează în expunerea de motive semnată de Alfred Simonis și Lucian Taropa.

Referatul întocmit de Direcția Tehnică a PMT nu susține însă această inițiativă. „Plata parcării s-a bazat încă din anii 1930 pe sisteme de plată bazate pe plata în numerar (cash), respectiv parcometre și tichete de parcare. Datorită inflației, coroborată cu creșterea costurilor de parcare, plata în numerar a devenit mai incomodă pentru utilizatori și creează o serie de probleme pentru operatori (…) implicând costuri considerabile pentru aceste operațiuni, care ulterior urmau să se regăsească în costul parcării. Nici sistemele parcometrelor prevăzute cu plata prin intermediul cărților de credit nu au putut fi adoptate (…) În aceste condiții, singura modalitate convenabilă a rămas parcarea cu plata pe telefon, care implică costuri mai mici pentru operator, totodată asigurându-se creșterea confortului pentru client (…) Având în vedere toate acestea, este evident că utilizatorilor le este permis să aleagă între mai multe modalități de plată a parcării, iar introducerea tichetelor de parcare ar conduce la creșterea costurilor de parcare, care ulterior urmează să se regăsească în prețul parcării”, scriu reprezentanții Direcției Tehnice.

Consilierii social-democrați propun ca tichetele să fie vândute la chioșcurile de ziare, în librării, benzinării și alte magazine, dar și prin intermediul unor vânzători ambulanți. Ar urma să existe cinci variante: zona verde – 3 lei, cu drept de staționare de o oră; pentru zona roșie – 1,5 lei, cu drept de staționare de o oră; zona galbenă – 1 leu, cu drept de staționare de o oră; zona albastră – 0,5 lei, cu drept de staționare de o oră; tichet de o zi – 10 lei, cu drept de staționare pe întreaga zi, dar numai în zonele roșie, galbenă și albastră.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Polistele, pătimesc în continuare! Opt înfrângeri la rând

Seria interminabilă de înfrângeri pentru prim-divizionara de fotbal feminin Politehnica Timişoara continuă. Cum la echipă…

55 de minute ago

Păcătoşi! Eşec greu de digerat într-un meci în care s-au ratat multe şanse de salvare

CSC Dumbrăviţa a pierdut meciul disputat azi, la Mioveni, cu FC Argeș, în penultima etapă…

5 ore ago

Cartierul Tipografilor rămâne cel mai scump din Timișoara

Cartierul Tipografilor continuă să rămână surpriza imobiliară a Timișoarei. Prețurile cerute pentru locuințele de aici…

8 ore ago

Buziașul caută furnizor pentru trei microbuze electrice, pentru realizarea transportului în comun

Orașul Buziaș dorește introducerea transportului în comun în localitate, dar și în localitățile din jur.…

8 ore ago

Ada Hausvater, directorul general al Teatrului Național din Timișoara, inclusă în Capital Top 100 Manageri, ediția 2024

Capital Top 100 Manageri reprezintă rezultatul analizei desfășurate la nivel național, privind rezultatele manageriale notabile și…

10 ore ago

Vinerea Patimilor, zi de post negru

Vinerea Mare reprezintă pentru creștinii ortodocși ziua când a fost răstignit pe cruce Fiul lui…

10 ore ago