Categories: Social

Societatea Timisoara, in sprijinul lui Tokes: Dreptul la libera exprimare nu este contrar Constitutiei

Preşedintele Klaus Iohannis i-a retras lui László Tőkés decorația Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, după ce acesta i-a cerut premierului ungar Viktor Orban să ofere protectorat Transilvaniei. Societatea Timişoara sare în sprijinul lui Tőkés.

Preşedintele Klaus Iohannis a decis retragerea ordinului „Steaua României” lui László Tőkés, precizând că oricine primeşte o astfel de distincţie a statului trebuie să respecte Constituţia României. Iohannis a spus că decizia sa vine ca urmare a unei hotărâri a instanţei. Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis definitiv, la finele lunii februarie, retragerea decoraţiei „Steaua României” în ceea ce îl priveşte pe europarlamentarul László Tőkés, confirmând hotărârea Consiliului Naţional al Ordinului Naţional „Steaua României”.

Societatea Timișoara sare în sprijinul europarlamentatului. „Societatea Timişoara îşi exprimă dezacordul faţă de decizia preşedintelui României, Klaus Iohannis, de a retrage decorația Ordinul Național «Steaua României» (…) Decoraţia a fost conferită în anul 2009, «cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989, în semn de înaltă apreciere a curajului şi demnităţii de care a dat dovadă, declanşând, prin exemplul personal, revolta istorică a poporului român împotriva dictaturii comuniste». Considerăm că László Tőkés a fost şi rămâne un simbol al Revoluţiei Române, motivaţie care a stat la baza decernării Ordinului. Pretextul retragerii decoraţiei l-au reprezentat anumite declaraţii, considerate «neconstituţionale». Or, într-un stat democratic, manifestarea dreptului la liberă exprimare nu poate fi considerată contrară Constituţiei”, spune Florian Mihalcea, președintele Societății Timișoara.

În vara lui 2013, europarlamentul László Tőkés i-a cerut premierului ungar Viktor Orban, la Universitatea de Vară de la Băile Tușnad, să creeze un sistem de cooperare națională astfel încăt să ofere protectorat Transilvaniei. „Îl rugăm pe Viktor Orban și guvernul său să construiască acest sistem de cooperare națională în așa fel încât să oferiți protecție, să oferiți protectorat Transilvaniei, cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud (…) Regionalizarea nu se poate fără să fim noi întrebați și voința noastră să fie respectată (…) sperăm ca frații noștri români, concetățenii noștri români, să fie și ei consultați, pentru ca acest genocid anemic, această metodă care seamănă cu un genocid anemic să nu poată fi implementată. (…) Să fie clar, nu vrem să ajungem la soarta evreilor sau sașilor și șvabilor, noi, maghiarii din Transilvania”, a declarat Tőkés, potrivit traducerii oficiale.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

11 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

12 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

17 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

18 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

18 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

20 de ore ago