Curtea de Apel le-a luat fratilor Cristescu parcarea din spatele magazinului Bega!

Parcarea din spatele magazinului Bega ar putea reintra în administrarea ADP. Curtea de Apel Timișoara a dispus, în 31 martie, anularea certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra acestui teren, emis de Ministerul Economiei către SC Bega Turism SA, a fraților Cristescu. Sentința nu este însă definitivă.

În februarie 2014, primarul Nicolae Robu anunța că a dat dispoziții pentru licitația de contractare a unui partenerul privat care să construiască o parcare supraterană de cel puțin 500 de locuri, în spatele magazinului Bega. În aprilie 2014, consilierii locali au votat „atribuirea directă, prin contract de concesiune, către S.C. Drumuri Municipale Timişoara S.A. – Serviciul Administrare Parcări, pe o perioadă de 49 de ani, a terenului din Piata Foch Ferdinand, (…) în suprafaţă de 1.852 mp, în vederea realizarii unei parcări supraterane”. Concesiunea a fost retrasă la finele anului trecut, după ce niciun investitor privat nu s-a arătat interesat de această ofertă de asociere, iar primăria a decis să construiască pe banii proprii o astfel de parcare. La începutul lui 2015 însă, PMT a aflat că nu mai era, de aproape un an, în posesia acestui teren! Asta pentru că, din aprilie 2014, Bega Turism SA, societate aflată în proprietatea fraților Marius și Emil Cristescu, se află în posesia unui certificat de atestare a dreptului de proprietate asupra acestui teren, emis de Ministerul Economiei, pe baza unei documentații trimise în februarie 2014. În decembrie 2014, Bega Turism a fost intabulată pe acest teren la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

„Transferul s-a făcut abuziv, în orice caz incorect, şi vom ataca în instanţă acest act de transfer. Juriştii au aproape gata materialul cu care ne vom prezenta în instanță. Miercuri dimineaţă vom sesiza instanţele judiciare. Art. 1 din acel celebru HG 834/1991 spune că terenurile aflate în patrimoniul societăţilor comerciale cu capital de stat la data înfiinţării acestora, necesare desfăşurării activităţii conform obiectului lor de activitate, se determină, pentru societăţile comerciale înfiinţate prin hotărâre a guvernului, de către organele care potrivit legii îndeplinesc atribuţiile ministerului de resort (…) De atâţia ani a putut funcţiona Complexul Bega doar cu parcarea din faţă şi cu parcarea din spate ca parcări publice, fără vreo parcare privată. Cum a devenit aşa necesară activităţii această parcare încât să justifice preluarea în patrimoniul Bega, companiei Bega Turism, a acelui teren?”, spunea, la vremea respectivă, primarul Robu.

Acțiunea în instanță a fost depusă și, la peste un an de atunci, Curtea de Apel Timișoara a dat dreptate municipalității. „Admite cererea formulată de reclamanţii Municipiul Timişoara prin Primar, Primarul Mun.Timişoara, Consiliul Local al Mun.Timişoara şi Primăria Municipiului Timişoara, în contradictoriu cu pârâţii Ministerul Economie, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri şi SC Bega Turism SA. Dispune anularea Certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor Seria M03 nr.12931/18.04.2014 emis pentru SC Bega Turism SA; restabilirea situaţiei anterioare în CF nr.438513 UAT Timişoara, în sensul reînscrierii dreptului de proprietate al Primăriei Municipiului Timişoara; restabilirea situaţiei anterioare în CF nr.400348 UAT Timişoara, CF nr.409640 UAT Timişoara, CF nr.411551 UAT Timişoara, CF nr.411566 UAT Timişoara, înainte de dezmembrare şi sistarea CF nr.439698 UAT Timişoara”, se arată în sentința pronunțată joi, 31 martie, de magistrații Curții de Apel Timișoara. Aceasta poate fi însă atacată cu recurs în termen de 15 zile.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Sărbătoarea Floriilor 2024! Tradiţii şi obiceiuri

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc astăzi Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile. Sărbătoarea Floriilor deschide…

7 minute ago

Biea, victorie uşoară la gala de la Timişoara

Nici nu prea a apucat să transpire. Timişoreanul Flavius Biea a obținut o victorie clară…

16 minute ago

Resetarea la Poli

Scriam nu demult că „proiectul Poli” la fotbal nu mișcă nici măcar în campanile electorală,…

O oră ago

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

13 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

14 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

19 ore ago