Categories: Social

Esti bolnav de perfectionism? In premiera, expertii de la UVT te pot trata online

Dacă ideea de a nu face totul perfect își dă fiori, iar standardele pe care ți le impui sunt imposibil de cucerit… s-ar putea să suferi de perfecționism. Specialiștii spun că pentru o astfel de afecțiune trebuie tratată, având în vedere că poate avea repercusiuni serioase. Mai mult, nevoia de a fi mereu perfect apare și în rândul copiilor.

Universitatea de Vest vine în ajutorul tuturor celor care suferă de anxietate, depresie și… perfecționism. Este vorba despre două proiecte care-și propun să trateze, online, acest tip de afecțiuni. Cei care consideră că se confruntă cu astfel de boli se pot înscrie pentru a participa în program, urmând ca, în urma unor testări, să se stabilească dacă sunt compatibili cu tratamentul oferit de UVT. Primul proiect este cel de „PsihoTerapie a Anxietății și Depresiei”. Acesta se adresează celor care suferă de aceste afecțiuni, urmând ca aproximativ 100 de persoane să beneficieze de tratament online, timp de nouă săptămâni. „Nu este o interacțiune de tip Skype, ci asincron, asemănătoare cu schimbul de e-mail. Avantajul este că are o foarte mare flexibilitate, pentru că putem ajunge la orice persoană din România și chiar din afara țării, atât timp cât sunt vorbitori de limba română. S-a constatat că online lumea este mai deschisă să vorbească”, a explicat Bogdan Tulbure, unul dintre coordonatorii proiectului și lector universitar la Departamentul de Psihologie. Programul se adresează celor care au orice fel de tulburare de anxietate și depresie sau orice combinație dintre ele. În cazul în care cererea este mare, programul va fi repetat de câte ori este nevoie.

Cel de-al doilea proiect propus de Departamentul de Psihologie este unul cu totul inedit. Este vorba despre tratarea perfecționismului, „Aproape Perfect”. Chiar dacă pare amuzant, este vorba despre o afecțiune serioasă. „Lucrul acesta începe să fie o problemă tot mai mare la noi în societate, tocmai datorită faptului că ne dorim să avem performanțe mari. Este bine că vrem performanțe mari, însă din dorința aceasta de a reuși unii oameni tind către perfecțiune, tind ca tot ceea ce fac să fie fără greșeală. Problema este că nu se poate asta. Majoritatea înțeleg că nu este posibil să facem totul perfect, există însă o subcategorie de oameni care-și doresc din tot sufletul ca lucrurile să le iasă perfect și au niște standarde atât de ridicate la care, dacă nu ajung, trăiesc tot felul de emoții negative. (…) Această problemă poate apărea și la copii (…) Valoarea de sine a persoanei tinde să fie legată de performanțele pe care le are. Dacă nu atinge standardele ajunge să simtă că nu este valoros. Se generează o stare negativă, care poate duce la insomnie și altele”, a explicat Tulbure. Programul se va ține pe parcursul a 45 de zile, tot online, și, în primă fază, vor participa aproape 80 de persoane. Mai multe detalii despre înscriere în programul de tratarea depresiei pot fi găsite aici, iar pentru tratarea perfecționismului aici.

Share
Published by
Dariana Bratu

Recent Posts

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

39 de minute ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

3 ore ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

4 ore ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

5 ore ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

5 ore ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

7 ore ago