Categories: Klaus Vaterland

In asteptarea Celei mai Poli Dintre Toate Poli

Astra Giurgiu, Steaua București, Dinamo București și Viitorul Ovidiu sunt cluburi de fotbal patronate de societăți private. Din șase echipe participante la play-off-ul Ligii 1, patru sunt patronate de oamenii de afaceri Ioan Nicolae, Gigi Becali, Ionuț Negoiță și Gică Hagi. E adevărat, un actual pușcăriaș, un fost pușcăriaș, cine știe, având în vedere că e pesedist, poate și un viitor pârnăiaș. Sub toți în clasament tronează regele, „Regele” Hagi. O echipă frumoasă mai e Pandurii Tg. Jiu, iar grupa e încheiată de echipa de vedete la pensie a celor de la ASA Tg. Mureș. Ultimele sunt echipe ce au fost finanțate de structuri ale statului, dar cărora li s-a cam tăiat macaroana. Ce vreau să zic cu prezentarea acestui peisaj trist din vârful ligii întâi? Că degeaba ne îmbărbătăm noi, cu primarul Nicolae Robu în frunte, cu performanțele neasemuite ce vor veni și cu Poli Cea Mai Poli Dintre Toate Poli. că tot o jalnică amăgire va fi până nu organizăm clubul cât se poate de sănătos. Dacă se poate, cu participare privată.

Zilele trecute a avut loc o discuție între primarul Robu și un reprezentant al Nilor Group, un fond de investiții helveto-britanic. Probabil că întâlnirea a fost una de tatonare, urmând ca privatul să-și arate intențiile, iar autoritatea publică, Primăria Timișoara, CJT, Titu și Lae, să spună și ei ce vor pentru acest sport. Știți de ce mă tem cel mai mult într-o astfel de discuție? De lipsa de realism a primarului Nicolae Robu, de lozinci de genul „nu vindem țara mai mult de 50%” și de logica inversă a celor de la PSD, care pot contura o poziție de tip Gică Contra a CJT. Unul vrea ca acest proiect să fie un succes (incontestabil acest lucru), dar să fie un succes exclusiv al său. Plus că edilul alb-violet nu admite nici în ruptul capului că tot ce s-a întâmplat până acum, cu sau fără coada Curții de Conturi, a arătat că nu ne pricepem, ca administrație publică, să facem performanță în fotbal. Iar ceilalți, cei de la CJT-PSD, se bucură de această nenorocire și gândesc că nu pot culege niciun folos dintr-un eventual succes al fotbalului timișorean.

Haideți să ne imaginăm cum ar fi mers Poli în prima ligă fără să fim faultați de Curtea de Conturi. Credeți că ar fi fost mult mai bine? În afară de o stabilitate financiară la jucători – ceea ce contează mult, e adevărat -, crede careva că eram mai performanți cu Daniel Stanciu, Dan Alexa, Călin Rosemblum, Aurel Șunda sau Vali Velcea în politica de transferuri? Nu tot panarame aduceam și dezlegam de contract un Trandu, Popovici, Boldea, Curtean sau Poparadu? Nu tot Dinamo și Viitorul ne luau de sub nas jucători tineri de națională? Nu tot butoane politice dereglau tot ce apuca bun să se înfiripe la acest club? Să fim serioși! Patronatul public își arată limitele, cu toate contraexemplele de anul trecut (ASA sau, parțial, Petrolul). Fie că e vorba de limite de tip birocratic, fie că e vorba de limitele legale, care nu se vor relaxa niciodată pentru fenomenul sportiv din România. Niciodată legislația în România, cu atât mai puțin acum, nu va permite unor cluburi municipale să ajungă în vârf, ci, în cel mai fericit caz, să subziste pentru a nu dispărea competiția din lipsă de participanți, cum se întâmplă deja prin ligile inferioare.

Concordia Chiajna e sub anchete. ASA Tg. Mureș e în insolvență, iar primarul, în vizorul DNA. La Craiova, la fel. Pandurii nu mai sunt finanțați de bugetofagii de la CEO Oltenia. Singurii care au scăpat până acum sunt Iașiul și Voluntari, însă e doar o coincidență faptul că ambele entități administrative sunt conduse de primari PSD. Probabil că anchetele vor ajunge și la ele la un moment dat. Peste toate acestea, blocajul de la Timișoara instituit de Curtea de Conturi e floare la ureche. Aici se filosofează în instanță pe tema legislației, dar la Chiajna, Tg. Mureș, Ploiești se vorbește de primire și dare de mită, de deturnare de fonduri și alte „delicii”. Infracțiuni grele, nu percepții diferite asupra legii, așa cum le văd vreun auditor nemicrobist al Curții de Conturi și vreun jurist al primăriei.

Pe lângă Comisia Centrală a Arbitrilor, Curtea de Conturi a ajuns un factor de decizie în fotbalul de primă ligă din România. După cum am văzut pe propria piele, numai la unele cluburi, nu la toate. Echilibrul a venit din DNA și alte parchete, astfel că Divizia A e ceva mai strânsă de data aceasta și nu e clar încă cine ia campionatul și cine scapă de retrogradare pe criterii extrasportive. Dar câți „arbitri” mai poate suporta o astfel de competiție, câți mai pot face jocurile fără să ne apuce pe noi scârba? Într-un fotbal al companiilor de stat și al administrației publice locale mai e loc și de alte arbitraje? Al PSD împotriva PNL, al PNL împotriva PMP, al ALDE împotriva PNL, al lui Grindeanu împotriva lui Robu sau al lui Ilie Sărbu îmotriva Timișoarei. Scutiți-ne de toată această mizerie, d-le primar Robu. Poate că vânzarea clubului sau asocierea cu un privat ar însemna mai întâi de toate adevăratul succes al proiectului „Cea Mai Poli Dintre Toate Poli”. Nu credeți?

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Polistele, pătimesc în continuare! Opt înfrângeri la rând

Seria interminabilă de înfrângeri pentru prim-divizionara de fotbal feminin Politehnica Timişoara continuă. Cum la echipă…

13 ore ago

Păcătoşi! Eşec greu de digerat într-un meci în care s-au ratat multe şanse de salvare

CSC Dumbrăviţa a pierdut meciul disputat azi, la Mioveni, cu FC Argeș, în penultima etapă…

17 ore ago

Cartierul Tipografilor rămâne cel mai scump din Timișoara

Cartierul Tipografilor continuă să rămână surpriza imobiliară a Timișoarei. Prețurile cerute pentru locuințele de aici…

20 de ore ago

Buziașul caută furnizor pentru trei microbuze electrice, pentru realizarea transportului în comun

Orașul Buziaș dorește introducerea transportului în comun în localitate, dar și în localitățile din jur.…

20 de ore ago

Ada Hausvater, directorul general al Teatrului Național din Timișoara, inclusă în Capital Top 100 Manageri, ediția 2024

Capital Top 100 Manageri reprezintă rezultatul analizei desfășurate la nivel național, privind rezultatele manageriale notabile și…

22 de ore ago

Vinerea Patimilor, zi de post negru

Vinerea Mare reprezintă pentru creștinii ortodocși ziua când a fost răstignit pe cruce Fiul lui…

23 de ore ago