Țipete, reproșuri, injurii și chiar violență fizică. Toate acestea sunt îndurate de medicii din Timiș, dar și de cei din restul țării. Statisticile arată că aproximativ 85% dintre doctori au fost abuzați verbal de pacienții cărora încearcă să le facă viața mai bună!
Ore lungi petrecute în spital și salarii prea mici! Sunt doar două dintre marile probleme cu care se confruntă medicii din România. Pe lângă acestea, doctorii trebuie să suporte și abuzuri din partea pacienților sau a familiilor acestora, în unele cazuri ajungându-se inclusiv la violență. Cu acest tip de situații se confruntă și medicii din Timiș, statisticile furnizate de Sindicatul Sanitas arătând că 85% din personalul medical a fost abuzat verbal. În cazul abuzurilor fizice, procentul este de aproximativ 10%, iar numărul celor care au scăpat de agresiuni este în jur de 4%. „Propunem o mai bună pază în spital, dar și revenirea la programul vechi de vizită a pacienților, când se știa că sunt două-trei zile de vizită pe săptămână, nu în fiecare zi. Acum avem mai mulți aparținători în spitale și mai puțini bolnavi. O cauză a creșterii numărului agresiunilor este și scăderea încrederii în personalul medical și în actele medicale”, spune Livius Cârstea, liderul Sindicatului Sanitas Timiș.
Cele mai multe cazuri de agresiuni apar în ambulanțe și în unitățile de primiri urgențe. Medicii s-au plâns că de multe ori au de-a face cu oameni băuți, greu de controlat. O mare problemă o prezintă și tinerii drogați care pot deveni periculoși din cauza substanțelor pe care le-au consumat. Cazuri de abuzuri verbale și chiar fizice apar și în situațiile în care aparținătorii sunt informați că pacientul a decedat. Situații greu de stăpânit apar și în unitățile psihiatrice, unde sunt aduse și persoane care au comis infracțiuni. „Nu de puține ori am solicitat intervenția poliției sau a jandarmeriei, pentru a evita să se întâmple lucruri mai grave. Suntem expuși fizic agresiunilor. Sunt bolnavi psihici care ne agresează, pacienții depresivi pot să devină extrem de agresivi, mai ales bărbații tineri. Stările de ebrietate sunt foarte dese. Probleme mari avem și din cauza celor care se droghează. De asemenea, sunt o sumedenie de personaje care au suferit o creștere foarte rapidă pe scara socială și consideră că le este îngăduit tot, cu toate că mă îndoiesc că plătesc asigurările sociale”, a spus, la rândul lui, Leonida Iancu, șeful Serviciului Județean de Ambulanță Timiș.
Un bărbat a condus un autoturism dinspre strada Oloșagului din municipiul Lugoj înspre localitatea Știuca,…
DRDP Timişoara a lansat astăzi pe SEAP procedura "Elaborare Studiu de Fezabilitate Extindere Varianta de…
În aceatsă săptămână, polițiștii municipiului Lugoj au fost sesizați cu privire la faptul că, în…
Etapa a 13-a din Liga a 3-a a început vineri şi aproape pe toate stadioanele…
Pentru a rezolva problemele apărute ca urmare a vremii, pe teren sunt mai multe echipe…
Cei care doresc comercializarea de produse specifice de Sfântul Nicolae la Timișoara sunt așteptați să…