Categories: Sănătate

Chirurgia robotica se dezvolta tot mai bine la Timisoara! Incepe si o colaborare cu Italia

Chirurgia robotică nu mai este o noutate la Timișoara, iar astfel de intervenții devin tot mai frecvente. Ultima operație de acest tip a avut loc acum câteva zile, în cazul unui pacient cu o tumoare la prostată. Intervenția a fost realizată de dr. Victor Matei, reprezentant al unui important institut oncologic din Italia. Astfel, s-au pus și bazele unei colaborări Timișoara – Milano.

Spitalul Județean din Timișoara este, de anul trecut, mai bogat cu un robot chirurgical de înaltă performanță, folosit pentru a extrage tumori aflate în zone greu accesibile. Robotul a fost achiziționat printr-un proiect pe fonduri europene al Universității de Medicină și Farmacie, în cadrul căruia au fost construite și mai multe laboratoare, toate în incinta Spitalului Județean. „Proiectul a fost finalizat anul trecut, în luna septembrie. Este un proiect pe fonduri europene, un proiect de cercetare prin care s-a putut finanța constituirea a cinci laboratoare în cadrul spitalului. În cadrul acestor laboratoare, piesa centrală este robotul chirurgical, care permite prevalarea tumorilor din spații foarte înguste. (…) Avem o echipă pentru chirurgia rectului, s-au operat 25 de cazuri în ultimele șase luni, una pentru chirurgia colului uterin și una pentru chirurgia prostatei”, a explicat coordonatorul proiectului, chirurgul Fulger Lazăr.

Cea mai recentă intervenție de succes cu ajutorul chirurgiei robotice a avut loc acum câteva zile. „Operația a început pe la ora 9, dar există o parte de pregătire a pacientului și de montare pe masa de operație. La robotică întotdeauna sunt timpi morți și anumite proceduri care trebuie învățate. Pacientul avea 72 de ani, cu o tumoare de prostată malignă localizată, activ din punct de vedere sexual și care avea indicațiile pentru această chirurgie robotică”, a explicat dr. Victor Matei. De asemenea, acesta a precizat și câteva dintre numeroasele beneficii ale acestui tip de intervenție: „În primul rând, pierderea de sânge este foarte redusă. Se pierd în jur de 200 de mililitri de sânge, față de media chirurgiei deschise, care este de un litru, practic riscul de a avea transfuzii este zero. Pacientul se poate externa după două zile și consumul de analgezice pentru ameliorarea durerii este minim. Convalescența este în jur de două săptămâni”, spune specialistul italian. Cât costă o astfel de intervenție? Undeva între 5.000 și 6.000 de euro, în funcție de pacient și de diagnosticul pe care îl are. Totuși, doctorul Matei spune că există posibilitatea ca prețurile să mai scadă, datorită competitivității între firmele care realizează astfel de roboți chirurgicali, urmând ca materialele necesare intervenției să aibă costuri mai mici. „Această intervenție este un prim episod într-o colaborare pe care Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara o va realiza cu Institutul European de Oncologie Milano, acolo unde activează dr. Victor Matei. Este o colaborare care se va desfășura pe mai multe domenii, nu doar strict pe chirurgia robotică. Avem foarte multe lucruri de preluat și de învățat de la acest mare institut”, a explicat dr. Dorel Săndesc.

Share
Published by
Dariana Bratu

Recent Posts

La Timişoara şi în alte patru oraşe se vor înfiinţa „clase” de fotbal feminin, la şcoală

Fotbalul feminin a luat o amploare importantă în țara noastră chiar dacă nivelul este în…

10 ore ago

Bărbat găsit mort în casă în prima zi de Paşte

Descoperire macabră în zi de sărbătoare. Polițiștii Secției 5 Urbane Timișoara au fost sesizați cu…

12 ore ago

Ţara noastră are aproape 5 milioane de pensionari. Care este pensia medie

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274…

13 ore ago

România renaşte la gimnastică de Paşte! Două medalii europene pentru Sabrina Voinea

Medalii, finale şi evoluţii bune! Dar şi multă speranţă! Sabrina Maneca Voinea (16 ani) a…

14 ore ago

Pastorala de Paşti a PS Ioan Călin Bot, episcopul greco-catolic de Lugoj

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2024 † IOAN Din mila lui Dumnezeu, prin grația…

19 ore ago

Pastorala de Învierea Domnului a IPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului

† IOAN, Din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului Iubitului nostru…

20 de ore ago