Esența descentralizării administrative nu înseamnă pierderea identității naționale. Sub acest pretext fals al pierderii identității s-au ascuns mulți politicieni autohtoni de-a lungul timpului, iar mult discutatul și mult râvnitul proiect al descentralizării s-a tot amânat.
Deputatul PNL Alin Popoviciu, candidatul liberalilor pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Timiș, susține că va face tot posibilul ca acest demers ambițios să poată fi implementat și, când afirmă acest lucru, se bazează și pe susținerea județelor puternice din țară, care fac front comun pe acest subiect. „Ne vom bate împreună cu toate celălalte județe care contribuie major la veniturile bugetului național de stat: Arad, Bihor, Cluj, Brașov, Constanța. Este un proiect foarte important pentru comunitățile noastre. Dacă veți arunca o privire atentă asupra țărilor europene în care modelul acesta al descentralizării a funcționat și funcționează cu succes, veți vedea că toate acestea sunt țări demne, ai căror cetățeni sunt mândri de faptul că aparțin unor democrații solide, unor economii stabile, eficiente și capabile să le ofere un nivel de trai decent.
Am stat de vorbă, de-a lungul carierei mele politice, cu cetățenii din județul meu și știu că timișenii sunt oameni demni și muncitori, care nu agrează sistemul acesta super centralizat în care statul este veșnic înfometat. Pentru ei contează mai puțin dacă se numește regiune, județ sau cum s-o mai numi. Pentru ei contează ca banul lor, colectat din impozitele și taxele locale, să fie cheltuit mai chibzuit și să se întoarcă în comunitățile lor spre a putea fi reinvestiți în proiecte de interes local și regional. Timișul poate deveni un brand cunoscut în Europa, iar atunci când orice european va auzi numele de Timiș să știe că este o regiune din România unde oamenii trăiesc bine așa cum este normal să se trăiască în anul 2016”, spune Popoviciu.
Liberalul mai spune că odată ce taxele locale și impozitele vor rămâne la bugetele locale nu va mai exista drum de piatră sau școală în Timiș care să nu fie bine întreținută și unde primarul să asigure o masă caldă tuturor copiilor de la afterschool. „Nu cred că există primar care să nu vrea să facă acest lucru dacă există bani în buget care să îi permită, pentru că timișenii, în general vorbind, sunt oameni muncitori, care își doresc să prospere, și nu își doresc să obțină asta pe căi asistențiale, prin împrumuturi și ajutoare sau milă de la stat. Ei își doresc să muncească, iar pentru asta sunt conștienți că trebuie să se creeze o infrastructură propice pentru ca investitorii cu potențial economic să găsească un mediu de afaceri favorabil. Uitați-vă cât timp am stat cu mâna întinsă spre guvern să ne sprijine să finalizăm centura Timișoarei. Nu este normal ca Bucureștiul să blocheze o astfel de investiție vitală Timișului. De aceea trebuie să facem tot posibilul să reușim în acest demers. Nu putem însă singuri. Trebuie să decidem împreună viitorul județului nostru și de ce nu, al acestei țări”, subliniază Popoviciu.
Este important de amintit faptul că în Banat s-a construit primul model de comunitate multi-etnică din partea aceasta de Europă, înainte ca un astfel de concept să fi fost dezbătut de către sociologi, antropologi sau politicieni. Acest lucru reprezintă esența filozofiei de dreapta bănățene, filozofie care trebuie urmată și atunci când vorbim despre descentralizare administrativă.
Nu doar la nivel naţional George Simion se bucură de susţinerea unor infractori, foşti sau…
În Iulius Town s-a inaugurat o școală dedicată pasionaților de muzică, celor care își doresc…
În contextul actual al alegerilor prezidențiale, votul pentru Elena Lasconi din primul tur este mai…
Pentru data de 22.11.2024, toate lucrările vor fi sistate din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Se…
Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…
Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…