Muzeul Banatului a primit, prin hotărâre de guvern, titlul de muzeu de interes național. Acesta va oferi posibilitatea unei colaborări mai strânse cu muzeele internaționale, iar salariile angajaților vor crește cu 25%. Totuși, deocamdată, Castelul Huniade, „casa” muzeului, rămâne în reabilitare pentru cel puțin încă doi ani.
Printr-o hotărâre de guvern, Muzeul Banatului din Timișoara este de acum Muzeul Național al Banatului. „Este un eveniment istoric, este primul muzeu național din vestul țării care primește distincția, este un titlu binemeritat. S-a schimbat titulatura, iar acum este Muzeul Național al Banatului. Sunt 139 de ani de când Muzeul Banatului a fost înființat, dar am reușit, cu greu, să-l aducem la locul binemeritat. Acest eveniment constituie un succes cultural care va conferi muzeului o altă anvergură prin crearea de posibilități pentru muzeu de a colabora la proiecte și în parteneriate internaționale. În parteneriate naționale deja participam. De asemenea, cercetătorii noștri vor fi recunoscuți la nivel internațional, iar nivelul cercetării va crește. Avem însă și responsabilități mai mari, pentru că vom sta la masa muzeelor naționale din restul țării. Avem relații destul de vechi și bune cu aceste instituții și sperăm că ne vom putea ridica la cerințele unui muzeu național”, a explicat Claudiu Ilaș, managerul Muzeul Național al Banatului. Noul statut va atrage după sine și o creștere de 25% a salariilor angajaților. „Este o premieră, un lucru care va intra în istorie. Fie că unora le place sau nu, avem acum sub semnătura mea acest titlu și angajamentul că vom asigura fondurile necesare pentru majorarea cu 25% a salariilor pentru angajații de acolo. Sperăm să urmeze Muzeul de Artă și Muzeul Satului Bănățean, pentru că merită”, a declarat Titu Bojin, președintele CJ Timiș.
Citește și: Castelul Huniade mai sta in santier! Cand s-ar putea muta inapoi Muzeul Banatului
Titlul este binevenit, dar „casa” muzeului, Castelul Huniade, este în reabilitare de mai mulți ani, iar lucrările sunt departe de a fi finalizate. „Suntem la faza de redepunere a proiectului de cinci milioane de euro, pentru că atât prevede acum axa pe cultură, nu putem primi mai mult de cinci milioane. Urmează să vedem care este valoarea totală, în funcție de ce se aprobă și eu sper să se aprobe. Nu am făcut decât să reducem anumite acțiuni din proiectul vechi, imposibil de realizat. (…) Se va face proiectul pe cele cinci milioane cu diferența, dacă va costa mai mult, dată de Consiliul Județean Timiș”, a mai spus Bojin. Chiar dacă încă mai e mult de lucru, președintele CJ Timiș speră ca cel târziu pe 1 decembrie 2018 muzeul să revină în centrul Timișoarei.
Vremea se încălzeşte până pe data de 10 ianuarie în toate regiunile ţării, astfel încât…
Suprafața verde din Timișoara s-a extins cu aproape 20.000 mp în anul 2024, în urma…
Nicolae Robu, consilierul preşedintelui CJ Timiş, Alfred Simonis, vrea să ştie care sunt… primii 1.000…
Primăvara acestui an va aduce la Timișoara primul firobuz nou cumpărat după ani buni fără…
Creștinii ortodocși pe rit vechi încep sărbătorile de iarnă pe 6 ianuarie, când e Ajunul,…
Handbalistul SCM Politehnica Timișoara, Răzvan Trif, a fost declarat cel mai bun apărător la Trofeul…